Dit varehus
5

Kul- eller gasgrill?

10 juli 2017

Det hjælper ikke meget at have verdens bedste grill, hvis man ikke ved, hvordan maden skal tilberedes. Om man har en gas- eller kulgrill er heller ikke altid afgørende for resultatet.

Mange eksperter er lige så begejstrede for en gasgrill som en kulgrill. Der er fordele ved begge typer. En gasgrill bliver hurtigere varm end en kulgrill, som er længere om at opnå den rette temperatur. På den anden side mener mange, at en kulgrill er bedst, hvis man skal tilberede store stykker kød.

I en del boligforeninger og boligblokke er det ikke tilladt at bruge gas- eller kulgrill, så her er en elektrisk grill det eneste alternativ. Men det fungerer også!

Skal være varm nok
Grillen skal have en tilstrækkeligt høj temperatur, inden man begynder at grille. Hvis du bruger en kulgrill, skal kullene være glødende og grå udenpå, før maden lægges på.

Hæld rigeligt med tændvæske på, så du slipper for at hælde mere på, efter at du er begyndt at grille. Inden du tænder op, bør du flytte grillen væk fra alt andet, som kan blive antændt, og have et slukningsmiddel ved hånden. Tænd ordentlig op, og brug hellere en sprøjteflaske med vand til at regulere varmen med efterfølgende. Tændvæsken skal have tid til at fordampe helt, så den ikke giver maden en dårlig smag.

Mange foretrækker at grille med indirekte varme, hvilket kan give et saftigere resultat. På en gasgrill kan det gøres ved at slukke for halvdelen af brænderne, når grillen er varm, og så lægge den mad, der skal grilles, i denne side. På en kulgrill kan du lægge kullene i den ene side og maden i den anden.

Lad ikke maden blive sort
Sundhedsmyndighederne advarer mod at stege maden for hårdt. Dermed kan der dannes sundhedsskadelige stoffer. Et tip er at stege kødet hurtigt direkte over varmen og derefter lægge det over den indirekte varme, gerne på et stykke folie. Grill med låget på.

Uanset hvad, bliver kødet mere saftigt, hvis du ikke skærer det ud i for små stykker, men griller lidt større kødstykker. Grill gerne ved en lavere temperatur i længere tid. Et stegetermometer kan vise, hvornår kødet er færdigt. Mange grilleksperter anbefaler at marinere grillmaden på forhånd. En god, hjemmelavet marinade er ofte hemmeligheden bag et godt grillmåltid. Eksperter anbefaler også at pensle kødet – også pølserne – med grillolie eller marinade flere gange under grilningen. Vend gerne kødet flere gange undervejs.

Grillbriketter er populære
I stedet for grillkul kan du bruge briketter. Briketter giver en mere jævn varme og holder varmen længere end trækul. Skal du grille store kødstykker, er briketter et godt valg. Et godt råd er at lægge dem i en pyramide, når du tænder op. Så går det hurtigere. Biltema sælger faktisk flere grillbriketter end trækul.

Mange foretrækker en kulgrill, fordi de synes, at røgen giver maden en god grillsmag. Andre hævder, at røgsmagen fra grillkul ikke eksisterer, fordi kullene bliver så varme, at de ikke længere afgiver noget af det, der kan give smag. Det, der giver smagen, er, når saften fra kødet drypper ned og antænder, og det siges, at det sker lige så meget på en gasgrill.


© 2017 Biltema. Alle rettigheder forbeholdt.

Skriv dine kommentarer her

 *
 
 
 Vil gerne kontaktes.
For at kunne udvikle vores service og blive endnu bedre er det værdifuldt for os at få synspunkter og forslag fra dig som kunde.