Hvorfor skal man beskære sine træer og buske?
Træer og buske skal beskæres med jævne mellemrum, dels så de trives, men også så de bevarer deres form og passer ind i din have. Uden beskæring risikerer du, at dine planter vokser sig for store og overtager hele haven. Beskæring af frugttræer, blomster og buske er en vigtig haveaktivitet, som hjælper med at give sundere planter og får dem til at vokse og blive frodige.
Forskellige typer beskæring
Der findes mange forskellige typer beskæring, som har hver deres formål.
Normalt opdeler man de forskellige beskæringstyper i:
- Opbygningsbeskæring
Denne type beskæring har til formål at klippe grene af, som har råd og skader. Det kan være grene, der gnider mod hinanden, eller grene, der er døde og ikke har blade. Denne type beskæring skal foretages i vækstsæsonen, juli-august, hvor man nemmest kan se, hvilke grene der er skadede eller døde.
- Vedligeholdende beskæring/udtynding
Ved udtynding fjernes enkelte grene og skud, som forstyrrer den øvrige vækst. Udtynding kan også indebære at fjerne nogle af de tykkeste og ældste grene, så busken eller træet har en chance for at danne nye skud ved basen. Udtynding skal ske om sommeren, senest i august, hvor planten heler bedre, og de nye skud har tid til at vokse før vinteren.
- Foryngelse
Dette er ofte et større indgreb og indebærer, at man beskærer store dele af træet eller busken, så der kan vokse nye og sunde skud frem. Denne type beskæring bør ske på den tid af året, hvor planten har lagret energi og næring i sine rødder og stamme, hvilket er omkring december-januar.
- Formklipning
Formklipning betyder ganske enkelt, at man beskærer sine buske og træer af æstetiske årsager, fordi de er for store eller skal have en bestemt form.
Hvornår skal man beskære buske, hække og træer?
Når det drejer sig om beskæring af buske, hække og træer anbefales perioden fra juli til september. I havebranchen forkorter man ofte denne periode og kalder den JAS. På denne tid af året er der stadig fuld fart på væksten, og sårene efter beskæring heler hurtigt.
For nogle planter er forårsbeskæring decideret uegnet på grund af blødning, men i JAS-perioden kan man beskære næsten alle træer, buske og hække. Når du klipper hækken, er det praktisk at gøre den lidt konisk, det vil sige bredere nederst ved rødderne. På den måde kan lyset nå ned langs hele hækken, ellers kan den let blive tynd og grim forneden.
Fordele ved sommerbeskæring (juni-juli-august)
Beskæring om sommeren kan være fordelagtigt, fordi træer og buske heler snitfladen meget hurtigere på denne tid af året. Fordi planterne vokser godt, har de også et godt forsvar mod svampeangreb.
Fordele ved vinterbeskæring (december-januar)
Beskæring udført om vinteren kan være en fordel for de træer og buske, der har brug for en mere omfattende beskæring, såsom foryngelse eller udtynding. I løbet af vinteren har planterne lagret energi, næring og stivelse i stammen, og de tykke grene og rødder fungerer som næring til næste forårs vækst.
Sådan beskærer og trimmer du dine træer og buske
Klip med en diagonal snitflade, så du mindsker risikoen for skimmelangreb. Du kan styre grenenes retning ved at placere snittet lige over og i en vinkel fra en ny knop. Sørg også for at fjerne grene, der vokser indefter i træet, og grene, der gnaver mod hinanden. Brug en grensav til tykkere grene, mens en havesaks fungerer fint til de mere tynde grene. Endelig kan du fjerne vanris og rodskud, da de tager energi fra træet. Rens værktøjerne efter brug, så holder de længere og er klar til næste gang, du har brug for dem.
Brug det rette værktøj til beskæringen
En god havesaks er alfa og omega til beskæring, og til kraftige grene er det smart med en grensaks eller topgrensav. Hvis du skal beskære rigtig store træer, får du måske også brug for en motorsav. Frugttræer som æble- og pæretræer beskærer man som regel først på foråret. Hvis du ønsker at udtynde kronen, er det også lettere at gøre det i foråret, før træerne har fået blade, da det er så lettere at se træets grene og kronens form. Sørg for, at dine beskæringsværktøjer er velslebne, så du får gode snit og ikke skader planterne.