Køb & Hent Drive In  - Køb på nettet og hent i varehuset efter 30 minutter Biltema Appen  - 19.000 produkter i din lomme! Mit Biltema  - Digitale kvitteringer, ekstra rabatter og meget mere!

Fugepistoler og skumpistoler

Fugepistolen er et uundværligt arbejdsredskab, når du skal lægge fuger. Med en god fugepistol kan du spare meget tid og besvær. Fugepistolen lukker huller og revner med en pæn og jævn fuge, uanset om det er vådrum, langs karme eller andre steder du skal fuge. Med det rigtige værktøj får du flotte flader og en pæn og tæt finish, der holder længe.

Hos Biltema finder du professionelle, nonstick-behandlede fugepistoler, standardmodeller med trinløs indstilling, samt korte og lange mundstykker til din fugepistol. Vores fugepistoler er i god kvalitet til en fornuftig pris.

Brugsområder for fugepistol

Fugepistolen er et godt redskab til at lave flotte fuger i køkken, bad, bryggers og andre vådrum. Den er uundværlig til silikonefuger, der sørger for et tæt og hygiejnisk vådrum. Fugerne lægges typisk mellem bordplader og væg, toilet og gulv, samt brusekabine/badekar og væg/gulv.
Skal du fuge mellem karme og vinduer eller døre gør fugepistolen arbejdet nemmere. Til fugning og isolering med skum, er en fugepistol nødvendig for at udføre arbejdet.
Overgange mellem paneler og væg bliver også flottere med en pæn fugning lavet med fugepistol.
Mange typer fuger skal renoveres eller udskiftes med mellemrum. Silikonefuger kan slippe væggen med tiden og mugne, mens hårde fuger kan få sprækker og smuldre. For at undgå fugtproblemer i boligen og sikre optimal isolering samt god hygiejne i vådrum er det smart at holde øje med fugernes tilstand. Har du selv en fugepistol, er det nemt at gøre arbejdet selv og spare udgifterne til en håndværker.

Sådan bruger du en fugepistol

Har du aldrig prøvet at fuge før, er det en god idé at øve dig lidt før du skal lægge fugerne. Du får det flotteste resultat, hvis du kan lægge fugen i én bevægelse, men det er ofte nødvendigt at øve sig lidt, før teknikken er på plads. Til gengæld gå arbejdet hurtigt og nemt, når først du har håndelaget.

Husk at anvende den rigtige type fugemasse til dit projekt. Det vigtigste er om fugemassen skal anvendes ude eller inde og om det skal være en hård eller elastisk fugemasse. Er du ikke sikker på hvilken slags fugemasse, der er rigtig, er det en god idé at spørge om råd. 

Det er vigtigt at området, der skal fuges, er rent, fedtfrit og tørt for at fugen kan fæstne - især ved silikonefuger. Skal du fuge mindre, fritstående projekter (eks. en kasse af akrylplader) skal du sikre at dit arbejde kan holdes i en stabil position, mens du arbejder og bagefter når  arbejdet hærder.

Læg fugepatronen i fugepistolen og skub stemplet ned i bund. Læg derefter din fuge med et jævnt tryk. Arbejd langsomt og nøjagtigt.  Det er svært at lægge fugen helt jævnt, men det gør ikke noget, da den skal rettes til bagefter.  Husk at tage trykket af fugepatronen, når du er færdig med en fuge, ellers bliver der ved med at løbe fugemasse ud. Ret fugen ud ved at stryge med en finger produktanbefalet glittemiddel, så fugemassen ikke hænger ved eller brug en fugepind eller fugeklods. Brug hellere for meget fugemasse end for lidt, så du er sikker på at alle huller dækkes og hele fugen fyldes op. Du tørrer alligevel overskydende fugemasse af bagefter.

Skarpe kanter på fugen

Afmærk fugen med malertape. Tryk tapen godt fast, så fugemassen ikke kommer ind under malertapen. Fyld fugemasse i og afslut fugen. Træk derefter malertapen af, mens fugen stadig er våd. Så får du en helt skarp og præcis fuge.

Dybe fuger

For at sikre at fugen forbliver elastisk, skal fugerne kun hæfte i kanterne - og der skal være en bund, der kan lægges op ad. Brug et såkaldt fugebund eller bagstop i fugekanten til at sikre korrekt dimensionering af fugen ved dybe fugninger langs karme o.l. Stop bagstoppet ind, hvor fugen skal lægges, så fugen kan få den korrekt dybde. Tommelfingerreglen er at ved brug af plastiske fugemasser skal fugen være lige så dyb, som den er bred, mens ved elastiske fugemasser skal fugen var halvt så dyb, som den er bred.

Tips og tricks

Undgå at det yderste masse i fugepistolen hærder op - sæt malertape yderst på spidsen af fugepistolen hvis du bruger fugepistolen en gang imellem. Brug almindelig klar kontortape, hvis der er lidt længere tid mellem brugen.

Silikonefuger bør hærde op i 24 timer før de er helt vandtætte - tjek hærdetiden på andre typer fugemasse, og husk altid at læse brugsanvisningen på fugepistolen og fugemassen du arbejder med.