Køb & Hent Drive In  - Køb på nettet og hent i varehuset efter 30 minutter Biltema Appen  - 19.000 produkter i din lomme! Mit Biltema  - Digitale kvitteringer, ekstra rabatter og meget mere!

Ventilatorer

Købsvejledning til ventilatorer – til køling og opvarmning

I sommerhuset, garagen, soveværelset eller campingvognen? En ventilator er en effektiv mulighed, når du skal køles af på en varm sommerdag. I denne købsguide ser vi nærmere på primært koldluftventilatorer, hvad du bør overveje inden du køber og hvilke forskellige typer der findes. Vi har selvfølgelig også varmeblæsere i vores ventilatorsortiment. Find vores varmluftblæsere i underkategorien.

Hvad er en koldluftventilator?

En traditionel koldluftblæser nedkøler ikke lufttemperaturen, men den bruger den omgivende luft til at skabe en kølende effekt ved hjælp af en luftstrøm, som opleves som afkølende. Hvis du stadig ønsker at køle luften fra ventilatoren ned kan du placere ventilatoren i nærheden af et åbent vindue for at trække udeluften ind eller stille for eksempel en skål med koldt vand eller is foran ventilatoren. Så spreder blæseren den afkølede luft, som skålen udsender, rundt i rummet. Du kan også placere ventilatoren nær gulvet, da det ofte er lidt køligere der.

Hvilken type ventilator passer til dig?

Der findes mange forskellige typer blæsere på markedet, men de fleste blæsere består af vinger, et hus, en motor, en strømkilde og noget til at holde den oprejst (Stativ, ben osv.). Der er selvfølgelig også nogle blæsere, som ikke falder indenfor dette standarddesign. Nedenfor er en liste over de mest almindelige ventilatortyper.

Gulvventilator

En gulvventilator er præcis som navnet antyder, en ventilator der placeres på gulvet. Den giver ofte en bredere og stærkere luftstrøm end andre blæsere, den den generelt er større. Der er både lavgulvsventilatorer der står direkte på gulvet, og gulvventilatorer monteret på stativer. Ventilatorer med teleskopstativ kan justeres i højden, hvilket betyder, at du nemmere kan tilpasse luftstrømmen til forskellige rum.

Bordventilator

Bordventilatorer er mindre ventilatorer, der er lavet til at blive placeret på et bord eller lignende overflader. De fylder ikke ret meget, men er på grund af deres størrelse ikke lige så effektive som større blæsere.

Tårn og søjleventilator

Tårnventilatorer også kaldet søjleventilatorer, er ideelle til mindre rum, eller når du ønsker en ventilator, der er diskret. De kaldes netop tårn- og søjleventilator fordi de har en form som et tårn eller en søjle. De har ofte en oscillationskontrol, hvilket betyder, at luftstrømmen kan vinkles sideværds i en fejende bevægelse.

Hvor skal du placere blæseren?

Leder du efter en mere kraftfuld model til større rum, eller en energibesparende mindre model? Når du vælger en koldluftventilator, bør du være klar over, hvor du planlægger at bruge ventilatoren.

Rummets størrelse har nemlig indflydelse på, hvor kraftig en blæser du har brug for. Planlægger du at bruge ventilatoren i et lille rum, kan en mindre ventilator være nok, mens du måske skal lede efter en større og kraftigere ventilator, hvis du planlægger at placere den i et større rum.

Hvor meget larmer blæseren?

Størstedelen af alle blæsere på markedet larmer når bladene roterer, man kan ikke slippe for det, men de lyder alle sammen forskelligt. Hvis du er lydfølsom eller planlægger at have blæseren tændt ofte i længere perioder, ønsker du ikke, at lyden skal blive en forstyrrelse. Undersøg derfor, hvor meget blæseren larmer ved at læse på det ønskede produkt.

Hvilke funktioner ønsker du  at ventilatoren skal have?

Uanset om du leder efter en ventilator til at sætte i dit soveværelse eller garage, vil du måske have, at ventilatoren ska have visse funktioner. En af de mest almindelige funktioner ved koldluftventilatorer er oscillation: vil du have blæseren til at feje luftstrømmen igennem rummet eller vil du have luftstrømmen koncentreret et bestemt sted? De fleste koldluftventilatorer giver dig også mulighed for at indstille forskellige oscillationsmønstre og hastigheder. Udover disse almindelige funtktioner er det også muligt at finde ventilatorer med timerfunktion og tilhørende fjernbetjening. Skal du bruge blæseren midlertidigt, er det en fordel, hvs den er let at flytte mellem forskellige rum. Undersøg derfor størrelse, vægt og kabellængde.

Almindelige spørgsmål om ventilatorer

Hvad betyder oscillerende ventilator?

Oscillation betyder, at ventilatorens luftstrøm kan justeres sidelæns og/eller lodret.

Er ventilatorer gode?

Ja. En ventilator køler kroppen uden at sænke rumtemperaturen og er et omkostningseffektivt alternativ til mere faste køleenheder.

Hvorfor larmer ventilatorer?

Blæseren larmer, da blæserbladene skærer gennem luften, mens de skaber den kølende luftstrøm.

Hvornår kom ventilatorer?

Schuyler Wheeler opfandt den første elektriske ventilator i 1982, da han placerede en to-bladet propel på en elektrisk motor.