Køb & Hent Drive In  - Køb på nettet og hent i varehuset efter 30 minutter Biltema Appen  - 19.000 produkter i din lomme! Mit Biltema  - Digitale kvitteringer, ekstra rabatter og meget mere!

Fuglefrø og fuglefoder

Det er både hyggeligt og nyttigt med fugleliv i haven. Mange holder af at kigge ud på småfuglene ved foderbrættet og måske forsøge at artsbestemme dem. Du kan også hjælpe fuglene, især hvis du samtidig sørger for en fuglevenlig have.
De fleste ved at fuglene godt  kan bruge lidt ekstra foder både i den kolde vinter, men de har faktisk også stort madforbrug om sommeren, når de fodrer ungerne op. Hos Biltema finder du både løse fuglefrø til foderautomater og talgbolde eller mejsebolde. Vi har fuglefoder til vilde fugle, så de kan klare den strenge kulde bedre. Vidste du at fuglene helst vil have solsikkekerner uden skal om vinteren? Det kræver simpelthen for meget energi for dem selv at fjerne skallerne.
Hos Biltema finder du selvfølgelig også foderbræt og fuglefoderautomater.

Kan jeg fodre fugle hele året?

Du kan i princippet godt fodre hele året, men det kan være en god idé at holde en pause i de tidlige forårsmånederne. Det kan nemlig give mindre kuld fugleunger. Det sker fordi hannerne får for travlt med at spise al den dejlige mad, i stedet for at finde nogle dejlige fugledamer, de kan få unger med.
I maj og juni kan du begynde at fodre igen - da ligger hunnen på æg eller skal fodre en hel redefuld unger, og så kommer lidt ekstra energi godt med. Hvis du er heldig, kan du også få flyvefærdige unger på foderbrættet og se flere generationer fugle vokse op i din have.

Godt at vide om fuglefodring

 • Fuglefodring skal foregå hjemme i din egen have og ikke på offentlig grund. Det inkluderer også brød til ænderne i søen. Selvom det er meget hyggeligt, er det ikke godt for dyrene eller miljøet i vandet, hvor de lever. Desuden tiltrækker det rotter i stor grad.  
 • I din egen have skal du blive ved med at fodre, når du først er begyndt. Ellers bruger fuglene for meget energi på at flyve hen til deres sædvanlige fuglefrø, hvis der ikke er mad. Bed naboen om at fodre for dig,hvis du skal væk i mere end et par dage.
 • Giv også gerne fuglene adgang til vand i sammenhæng med fodringen.

Hvad er fuglefrø?

 • Fuglefrø er ofte en blanding af en række korn- og frøsorter, der indeholder de næringsstoffer, fugle har brug for. Forskellige fuglesorter har forskellige madpræferencer. Hvis du vil tiltrække bestemte fugle, kan det være en god idé at undersøge hvilke typer frø og foder dine yndlingsfugle tiltrækkes af og hvordan de spiser. Nogle fugle vil helst op på et foderbræt eller i et træ, mens andre vil kunne tage maden med i skjul og andre vil helst spise nede på selve græsplænen. Alle fuglefrøsblandinger, der sælges kommercielt, skal dog være ugiftige og harmløse for vildtlevende fugle. Blandingerne består tit af mange hele kerner frø og nødder, der  indeholder mange olier. Det giver fuglene meget energi. Nogle frø kan også være afskallede for at gøre det nemmere for fuglene at optage energien. En del af blandingerne indeholder også tilsat fedt, der kan gøre det nemmere for fuglene at spise i hård kulde, hvor blandingen ellers kan fryse. Det ekstra fedt giver også fuglene mere energi.
 • Du kan også give fuglene stødte æbler og de smattede bær som tilskud til fuglefrøene. De er ikke så kræsne som os mennesker. Dog kan det ellers ikke anbefales at lægge madrester og brød til fuglene, da det hurtigt kan tiltrække rotter og andre skadedyr.
 • Sæt også gerne en skål med vand op til fuglene. Særligt i ekstremt vejr med meget varme og følgende tørke, eller streng kulde, hvor vandet fryser, kan fugle have svært ved at finde vand.

Sådan undgår du skadedyr når du fodrer fugle

Småfuglene er hyggelige og dejligt selskab i haven, men det er vigtigt at undgå skadedyr som rotter og mus. Rotter kan både klatre og hoppe overraskende højt.. Store kragefugle som skader, råger og alliker kan også være rarest at undgå. De jager nemlig de små fugle væk. Spurvehøg og kat kan også ligge på lur eller cirkle om i nærheden af foderbrættet.

 • Fuglebrættet skal gerne være oppe i 1,5 meters højde.
 • Sæt en katte/rottesikring på - en glat plade om stolpen i mindst 1 meters højde.
 • Læg begrænsede mængder foder på brættet - det skal helst tømmes hver dag og fyldes op tidligt om morgenen.
 • Gør fuglebrættet og foderautomater rene med jævne mellemrum
 • Undgå store fodermængder på jorden.
 • Sørg for fri sigt til foderstedet - stil det gerne et par meter fra buske, hvor fuglene kan gemme sig.
 • Hæng mejsekugler i foderkugleholdere - så er det kun små fugle, der kan komme til.
 • Overdæk foderbrættet og sæt afdækning omkring, hvor kun småfugle kan smutte ind og ud. Brug f.eks. spærrepinde eller et fast net med en maskestørrelse på ca. 7 cm.

Kan man spise fuglefrø?

Mennesker kan selvfølgelig sagten spise både solsikkekerner, durra, fedt og andre kornsorter, som fuglefoder og fuglefrøsblandinger består af. Man kan dog ikke spise selve fuglefrøsblandingen - primært fordi der stilles meget forskellige krav til behandling af dyrefoder og menneskemad. Bl.a er hygiejnekrav højere for fødevarer produceret til mennesker.