Motionscykel

Motionscyklen er en af de fitnessmaskiner, der har været med i længst tid og meget populær. Det er der mange gode grunde til.
Motionscykler kan bruges både til genoptræning, målrettet træning og til at holde formen vedlige. Det er nemt og bekvemt at hoppe på motionscyklen derhjemme og holde formen vedlige - så er der ingen dårlige undskyldninger. Vore sammenklappelige motionscykel fylder ikke meget og kan nemt gemmes væk, når den ikke er i brug. Motionsformen er skånsom og kan tilpasses individuelt via modstand og med de rigtige træningsprogrammer. Se manual og information under varen for mere. 

Tre gode råd til din motionscykel

På motionscyklen træner du især ben, balder og lægge, mens overkroppen er relativt stationær. Du kan træne både udholdenhed og kondition alt efter intensitet og træningsprogram. Der er meget lille risiko for skader på en motionscykel, da træningsformen ikke er vægtbærende - men husk lige at komme lidt belastning på. Det vil også sige at du ikke får styrket knoglerne, når du træner på kondicyklen. Du kan supplere motionscyklen med vætgtbærende træning som styrketræning, gang eller løb for at få det optimale ud af din træning. Mange vælger motionscykel for at kunne bruge tiden på at se TV eller læse samtidig - det kan man også sagtens, hvis man bare vil have lidt gang i kroppen. Vil du have mest muligt ud af din træning, er det bedst at du koncentrerer dig fuldt ud om træningen.
Nedenunder kan du se læse vores gode råd til at komme i gang med motionscykling.

Motionscykel - sid rigtigt

En korrekt position på cyklen gør træningen mere behagelig og hjælper dig med at undgå skader. Indstil sadlen, så den passer til dig. Knæene skal kun bøje ganske let, når du træder pedalerne til den nederste position. Brug pedalernes stropper til at holde fødderne på plads og holde et cirkulært tråd.

 • Hold knæ og fødder parallelt, mens de peger fremad. Undgå at knæene vrider ind- eller udad.
 • Hold ryggen i en relativt lige position med nakke og hoved i naturlig forlængelse af ryggen - undgå at ‘tabe’ hovedet.
 • Du skal ikke hænge på cyklen, men holde vægten af overkroppen med mave- og rygmuskler.
 • Slap af i skuldre og arme og holde armene i en nogenlunde ret linie uden at stritte med albuerne. 

Motionscykel for begyndere

Træning på stationære cykler og kondicykler i det hele taget er skånsom og god træning for begyndere - uanset om du skal til at dyrke motion for første gang, eller genoptræne. Cyklen er også god for overvægtige, da du ikke bærer din egen vægt. Overvægt slider på led og krop, så det er vigtigt at starte blidt ud for at forebygge skader. Når du skal i gang, er det vigtigt at huske at al træning gør en forskel - også selvom det ikke er særlig hårdt eller langvarigt. Start med at træne 15-30 min i roligt tempo, hvor du får pulsen lidt op, men stadig kan svare i hele sætninger. Træn 2-3 gange om ugen i mindst to uger og prøv langsomt at sætte kadence og træningstid op, indtil du føler dig klar til at prøve kræfter med intervaltræning.

Intervaltræning på motionscykel

Mange træner intervaltræning på motionscykel - og med god grund. Det er en effektiv måde at træne både udholdenhed og kondition. Intervaltræning skal tilpasses din nuværende form, så det er hårdt nok til du presser dig selv, men ikke for hårdt. Intervaltræning består af træning, der er opdelt i hård træning og lidt lettere træning. Du kan øge kadence - gøre cyklingen hårdere - ved at cykle med højere omdrejningstempo eller større modstand på cyklen. Det vil sige at du skal enten cykle ‘hurtigere’ eller ‘op ad bakke’. Hvis du rigtigt skal have noget ud af træningen, skal pulsen op på mellem 60-70% og 70-80% af maxpulsen under træningen. Så forbrænder du fedt og får trænet hjerte-kar systemet. Du kan få testet din maxpuls, men du kan også hurtigt beregne en gennemsnitlig maxpuls på nettet via alder, vægt og højde - det er ikke særlig præcist, fordi der ikke tages hensyn til din fysiske form, men giver en indikation af hvor din puls bør ligge.

 • Start altid med 10-20 minutters opvarmning.
 • Træn afvekslende og variér programmet for at mest ud af din træning.
 • Kort og hårdt:
  • Korte intervaller på 1-5 minutter, hvor du giver den maks gas - puls 70-80%
  • Holde pause på samme længde til dobbelt så længe som dine intervaller, hvor du kører stille og roligt.
  • 5-10 gentagelser
 • Længerevarende og knap så hårdt
  • Intervaller på 10 til 20 minutter, hvor du cykler som om du er ved at komme for sent  - puls 60-70%
  • 5 minutters roligere pausecykling mellem.
  • 2-6 gentagelser
 • Hold øje med displayet for at se hvor din puls ligger.

Over tid vil du kunne se at både din fart og distance øges. Du bør kunne øge modstanden, når du har trænet 2-3 gange om ugen i et par uger. Det er alt sammen tegn på at du kommer i bedre form - og det burde du også kunne se i spejlet.

1 Søgeresultater