Beskæring af buske og træer – sådan gør du

Beskæring af buske og træer – sådan gør du

Buske og træer skal beskæres af og til for at have det godt og vokse smukt. Om foråret kan du skære alt det døde og tørre samt misfarvede grene af.

En god beskæresaks er alfa og omega til beskæring, og en grensaks til kraftige grene. Hvis du har meget store træer, du kan have brug for en motorsav også. Frugttræer som æble- og pæretræer plejer man at beskære i det allertidligste forår. Hvis du ønsker at udtynde kronen, er det også lettere om foråret, før træerne har fået blade, da det er så lettere at se træets grene og kronens form. Der findes mange råd om beskæring på nettet, hvis du ønsker specifikke tips til netop dine træer, som f.eks. æbletræer, pæretræer, kirsebærtræer og blommetræer.

Hvornår skal du beskære buske, hække og træer?

Når det drejer sig om beskæring af buske, hække og træer anbefales perioden fra juli til september, som sædvanligvis forkortes JAS. I denne periode er der stadig fuld fart på væksten, og sårene efter beskæring læges hurtigt. For nogle planter er forårsbeskæring dog direkte uegnet på grund af blødning. Du kan beskære næsten alle planter i JAS-perioden, træer, buske, hække med mere. Syrenbuske er almindelige i haverne, og disse buske tåler kraftig beskæring. Når du klipper hækken, er det praktisk at gøre den lidt konisk, det vil sige bredere nederst ved rødderne. Dette for at lyset kan nå ned langs hele hækken, ellers kan den let blive tynd og grim i forneden.

Brug skarpe værktøjer

Sørg for, at dine beskæreværktøjer er velslebne, så du får gode snit og ikke beskadiger planterne. Klip med en diagonal snitflade, så reducerer du risikoen for skimmelangreb. Du kan styre grenenes retning ved at placere snittet lige over og i en vinkel fra en ny knop. Fjern grene, der vokser indefter i et træ, og grene, der gnaver mod hinanden. Brug en grensav til tykkere grene. En grensaks er også god at have og giver dig længere rækkevidde. Hvis du ønsker at komme rigtig højt op over jorden, fås der grensakse på teleskopiske arme, så du kan nå flere meter op uden at stå på en stige. Endelig kan du fjerne vanris og rodskud, da de tager energi fra træet. Rens værktøjerne efter brug, så holder de længere og er klar til næste gang, du har brug for dem.

 

Se filmen for mere information om beskæring