Familietur i efterårsferien: Sådan sikrer du børnene i bilen

I uge 42 drager mange familier på udflugter med børnene på bagsædet. Men glatte veje og ustadigt vejr giver større risiko for ulykker, og derfor råder fagmanden alle til at give bilens børnesikkerhed et tjek.

Forlystelsesparker, sommerhus og ture i skoven. Efterårsferien er fyldt med muligheder for børnefamilierne, og de fleste af dem involverer en køretur i bilen.

Desværre kan lige præcis den del være risikofyldt. Efterårets ustadige vejr og mørkere dage giver nemlig flere trafikuheld, og ifølge tal fra Danmarks Statistik skete der i 2017 flest bilulykker i oktober måned. Inden du drager afsted med børnene i bilen, er det derfor vigtigt, at sikkerheden på bagsædet er i top.

Der er meget klare regler for, hvordan børnene skal være fastspændt, og hvilket sikkerhedsudstyr man skal have. Det er vigtigt, at man hele tiden tjekker, at bilen lever op til det, for ellers kan det betyde en væsentligt nedsat sikkerhed for børnene, fortæller Jacob Møller fra Biltema, der specialiserer sig i udstyr til bilen.

Han giver fem råd til, hvordan du gør bilen børnesikker:

1. Find den rigtige autostol
Børnenes autostol skal passe til dem, og selvom det kan lyde som en selvfølge, viste en engelsk undersøgelse for nyligt, at 59 procent af de britiske børn sidder i børnestole, der ikke passer til dem. Tag både dit barn og din bil med, når du køber autostolen, så du er sikker på, den passer.

2. Spænd børnene sikkert fast
Tjek altid forud for hver køretur, at børnenes autostole er forsvarligt spændt fast. Sæt aldrig noget under autostolen, for så er det ikke sikkert, at selen sidder ordentligt. Er selen for stor, skal den spændes ind, så den passer til barnet. På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside kan du læse mere om, hvordan dit barn skal sidde.

3. Pak bilen rigtigt
Sørg for, at løse genstande fra bagagerummet ikke kan ryge om i kabinen. Pak de tunge ting nederst i bagagerummet og brug lommerne bag på forsæderne til at opbevare mindre genstande, eksempelvis børnenes legetøj og iPads. Se eventuelt Falck Danmarks videoguide til, hvordan du pakker bilen sikkert

4. Tjek bremser, lygter og dækmønster
Det er farligt at køre rundt i en bil, der ikke virker optimalt. Så inden du spænder børnene fast på bagsædet, er det en god idé lige at tjekke efter, om bremser, vinduesvisker og lygter virker, og at dækmønsteret ikke er for slidt. Og så skal du overveje, om du skal have skiftet til vinterdæk.

5. Slå børnesikring til
De fleste biler har indbygget børnesikring på døre og vinduer, som forhindrer nysgerrige børn i at åbne dem. I bilens instruktionsbog kan du se, hvordan du slår børnesikringen til. Husk at tjekke inden bilturen, at det virker. 

Biltema er med 140 varehuse en af Nordens største kæder af detailforretninger. Biltemas sortiment udvikles hele tiden, og i dag findes mere end 19.000 produkter inden for kategorierne bil og motorcykel, båd, fritid, hjem, kontor og teknik, byggeri, bilpleje og værktøj. Læs mere på biltema.dk

Få tips til børnesikker bil

Benedicte Engel fra Kvindernes Bilmagasin giver inspiration og tips til udstyr som børnesikrer bilen