6 fisketips til nybegynderen

6 fisketips til nybegynderen

Er fiskeri en ny interesse, som du ønsker at udvikle og lære mere om? Så har du fundet det rigtige sted! Der er noget særligt ved at tage på fisketur tidligt om morgenen, og det er desuden den perfekte måde at komme ud i naturen og få frisk luft - enten helt alene eller sammen med en ven, der deler din interesse.

1. Fisk på det rigtige tidspunkt af døgnet

Når vejret er køligt, holder fiskene sig tæt på overfladen, og på varme sommerdage trives de bedst nær bunden. Om sommeren er det derfor bedst at fiske om aftenen og tidligt om morgenen. Hvordan fisken opfører sig, når det regner, er der delte meninger om. Nogle mener, at fiskene så ikke kan lide det, og at chancen for at fange noget derfor er minimal. Andre hævder derimod, at regndråberne pisker overfladevandet op og gør det rigere på ilt, hvilket igen gør fiskene livligere, så der er bedre chancer for at få bid. Prøv og se, hvad der virker, der hvor du fisker!

2. Vælg den rigtige stang

Som nybegynder kan man nemt fare vild i junglen af forskellige slags stænger, hjul og andet udstyr. Men tag det roligt, der er ingen grund til at købe masser af udstyr for at komme i gang med at fiske. En god stang for begynderen – men også for den erfarne fisker – er en kastestang. En sådan stang er konstrueret således, at der er mindre risiko for, at linen kommer i urede, samtidig med at det også er lettere at lave længere kast.

3. Vælg det rigtige fiskeblink

Når du skal vælge fiskeblink, skal du først vide, hvilken type fisk, du ønsker at fange. En tommelfingerregel er at forsøge at finde et blink, der ligner det, som fiskene spiser, både i form og farve. Et for stort blink kan skræmme fiskene, og et alt for lille blink kan i stedet virke uinteressant. I varmere vand skal du satse på et blink med mere bevægelse, og i koldere vand er det bedre at have et, der bevæger sig mindre.

4. Fisk effektivt med solfjederkast

Fiskeri med såkaldt solfjederkast betyder, som det lyder, at du kaster i samme form som en solfjeder eller en vifte. Hvis du fisker fra land, skal du lægge dit første kast lidt til venstre og derefter arbejde dig mod højre. Når du har gennemløbet hele solfjederen, og du har fisket i hele området, kan du gå til et nyt sted og gentage proceduren. Det er nyttigt at huske på, at 90% af fiskene er i 10% af søen, og det er vigtigt hele tiden at flytte sig for at finde dem.

5. Skriv fiskedagbog

Når det er lykkedes dig at få bid, er det normalt ikke en tilfældighed, men det kan også være svært at vide, hvad du gjorde rigtigt. Når du får en fangst, kan det derfor være en god ide at notere tidspunkt, dato, sted og det udstyr, du har brugt. Når du har indsamlet nok data, kan du muligvis aflæse en sammenhæng mellem, hvordan du fisker, og hvornår du får bid.

6. Introduktion af børn til at fiske

Er du selv en rutineret lystfisker og vil introducere dine børn til denne hobby? For et barn kan det være både sjovt og motiverende at få f.eks. sin egen kasse med fiskeblink og kroge. Så er det selvfølgelig også vigtigt at formidle vigtigheden af at behandle spidse kroge og andre genstande med forsigtighed. Før I sammen tager ud på den første fisketur, kan det være godt sammen at øve sig i at kaste med stangen uden krog på for eksempel en græsplæne eller en gårdsplads for at få en fornemmelse for stangen.