Beskyt din båd når den er på land

Beskyt din båd når den er på land

En af de største tjenester du kan gøre din båd eller jolle, er at beskytte den optimalt under opbevaring. Hvis du ikke har plads eller mulighed for at opbevare båden indendørs er det en fantastisk god ide at beskytte den på anden måde med en presenning og et båd/dæksstativ.

Dækstativet

Ønsker man at arbejde, på måske en lidt større båd, igennem hele vinteren er det vigtigt at kunne justere benene, så man opnår en god højde under presenningen. På andre både der også bruges i den kolde tid, er det vigtigt at kunne af- og påmontere stativet på en god og hurtig måde og derfor er det vigtigt at stativet er laver i letvægtsmaterialer, der er let at flytte/montere og samtidigt bør samlinger være med solide beslag, der kan modstå kraftige påvirkninger.

 

Presenningen

Der findes på markedet et kæmpe udvalg og kvaliteter og man bør købe en presenning, der er kraftig nok til at modstå sol, vand, sne og ikke mindst kraftige vindforhold. Ofte er det tykkelsen og ikke mindst beskaffenheden omkring surringsøjerne, der gør den gode presenning endnu bedre og som sikrer en lang levetid. Det er en god ide at overveje om der er muligheder for læ, der hvor båden skal opbevares for at sikre den optimalt mod den ofte kraftige blæst der opstår.
Da der opstår kondens og fugt på indersiden af presenningen er det vigtigt at sørge for en god ventilation i din overdækning. Dette kan gøres ved at lade enderne stå åben eller at sikre, at der kan komme luft ind under presenningens sider flere steder rundt om båden. Læg også mærke til om der er steder, hvor presenningen kan gnide op og ned af skarpe kanter, for at undgå at der slides hul i denne.

Fastgørelse af presenningen

Presenningen har en helt naturlig stor overflade, hvor vindpresset kan være stort, derfor er det vigtigt med en solid fastgørelse. Flere fylder vand eller sand i små dunke og fastgører dem til de kraftige surringsøjer på presenningen, men hvis du har mulighed for det, er det også en rigtig god ide at fastgøre selve stativet til båden indvendigt, for derved at undgå at det kan løfte sig.

I videoen monteres et dækstativ og presenning på en mindre jolle. Det kan også fint gøres af een person, hvor man så deler stativet på midten, eller anbringer det ved siden af båden og derefter løfter det op ved at stille sig op i båden.