Guide til forspiring af grøntsager

Selvom vinteren endnu ikke har sluppet sit tag, kan du allerede nu begynde at så frøene til dine egne lækre grøntsager og dermed kickstarte køkkenhaven enten indenfor eller i et drivhus. Tricket hedder forspiring, og der er flere fordele ved at forspire sine frø, fortæller Per Normann, som er hus- og haveekspert ved Biltema.

- Vil man godt fra start i haven i foråret, er det en god idé at forspire. På den måde hjælper man de små frø i gang, så de bedre kan klare sig, når de plantes ud i haven, hvor vejret kan være meget omskifteligt, siger han. 

Hjemmedyrkning er en afslappende hobby for mange, og det kan det også blive for dig. Her på siden har vi sammensat en udførlig guide med generelt viden og gode tips, så du kan komme i gang med forspiring. Bliv også klogere på, hvilke grøntsager der er nemmest at starte med, så du kan få gode succesoplevelser.  

Hvad er forspiring? 

Det hele starter med et lille frø. Et frø, der skal have de rette betingelser for at vokse sig stor og stærk nok til at kunne gro grøntsager. Frøet sås i en lille potte eller bakke, og så skal det bare have tid til at vokse, inden det skal omplantes til en større potte eller et bed. Forspiring kan, alt afhængig af sorten, være kompliceret, og derfor vælger mange at købe grøntsagsplanter, som allerede er forspiret. Men starter du med et simpelt grøntsagsfrø og grundigt undersøger, hvordan du gør, kan forspiring være en ganske god og givende oplevelse.

Hvornår skal jeg forspire? 

Forspiring foregår som regel i løbet foråret, da det tager tid for grøntsagsplanten at vokse sig stor nok til omplantning – men det afhænger i virkeligheden af, hvilken plante du ønsker at forspire. Nedenfor kan du se, i hvilke måneder du kan starte hvilke forspiringsprocesser. Bemærk, at du også altid kan se på frøposerne, hvornår de bør forspires og omplantes. 

  • Januar og februar: Artiskok og chili kan du med fordel begynde at forspire allerede i januar og februar. Det skyldes deres modstandsdygtighed over for kulde, og at de kræver en lang sæson. I slutningen af februar eller starten af marts kan du også forspire læggekartofler, hvis du ønsker at høste kartofler lidt tidligere end standard praksis. 
     
  • Marts: I marts, når temperaturerne er steget en smule, er der mulighed for endnu mere forspiring. I marts kan du blandt andet forspire kålsorter, som eksempelvis broccoli, hvidkål, blomkål, grønkål, spidskål, palmekål og rødkål, samt selleri, løg, porre og tomater. 
     
  • April: Ønsker du at dyrke agurker, squash, majs, græskar og diverse krydderurter, så bør du gøre det i april. Disse frø spirer hurtigt, og derfor er det unødvendigt at gå i gang tidligere, da du alligevel ikke kan omplante dem til haven eller drivhuset endnu. 
     
  • Maj: I maj måned kan dine forspirede planter komme udenfor, da der her er meget lidt sandsynlighed for minusgrader. Mange grøntsagsplanter kan ikke holde til frosten, og derfor skal de endelig ikke plantes udenfor for tidligt. Kommer der dog uventet frost, kan du forsøge at tildække dem med fiberduge, som i nogle tilfælde beskytter tilstrækkeligt, så planten overlever.
97584

Forspiring i potter eller minidrivhuse 

Det er klart det bedste at forspire dine planter indenfor, da du her kan kontrollere, hvor meget varme, lys og vand, de får – hvilket er afgørende for deres vækst. Har du nogle små potter gemt i skuret, kan du med fordel bruge dem til din forspiring. Du kan også købe forspiringsbakker, også kaldet minidrivhuse, der med flere små rum giver dig mulighed for at forspire mange planter på en gang. Med minidrivhuset medfølger typisk et gennemsigtigt låg, som bidrager til at holde varmen inde, ligesom i et drivhus – heraf navnet.  

Fordele ved potter 

Der er flere fordele at hente, hvis du vælger at forspire i potter. Én af dem er, at frøet har mere plads til at spire, og det kan sikre en hurtigere forspiring. Derudover behøver du ikke omplante, før din plante skal udenfor. Bruger du et minidrivhus, kan det være nødvendigt at omplante til større potter af flere omgange, før de må komme ud.  

Omplantning kan nemlig være skadeligt for rødderne, hvis man ikke behandler planten forsigtigt. Så jo færre gange du omplanter, jo bedre. Derudover er det langt nemmere at få din plante ud af en potte med alle rødderne intakte, da du kan vende den på hovedet og skubbe den ud. Det kan du ikke med et minidrivhus.  

Fordele ved minidrivhuse 

Der er dog også fordele at hente ved minidrivhuse. Først og fremmest er det lettere for dig at skabe gode vækstbetingelser på grund af det tilhørende plastikdække, der bevarer fugtigheden og varmen. Det er særligt godt for frø, der kræver høje temperaturer.  

Derudover bidrager minidrivhuse til effektiv pladsudnyttelse, da du kan have 5, 10, 20 forspiringer i gang på samme tid – på meget lidt plads. Disse fylder næsten ingenting i forhold til tilsvarende antal potter. Det kan være en fordel at købe flere forskellige minidrivhuse, så du nemmere kan tage højde for deres individuelle behov. Sørg for at placere frø med samme vækstbehov i det samme minidrivhus.  

Når forspiringen går galt 

Har du tidligere prøvet at forspire, så har du synligvis også oplevet fejlslåede projekter. Måske døde den lille plante, før den voksede sig stor, eller måske kom der slet ikke en plante ud af dit frø. Det er ærgerligt – men det eneste, du kan gøre, er at prøve igen. Den største årsag til mislykket forspiring er mangel på korrekt omsorg, som eksempelvis for meget eller lidt vand samt lys. Det kan også være, at frøet er placeret for dybt.  

Frøene har forskellige præferencer, og de skal typisk hverken vandes ens eller have lige meget sollys. Derfor er det vigtigt, at du starter med en grundig undersøgelse af frøenes individuelle behov, så du kan imødekomme dem bedst muligt. Så vil dine forspirings-projekter i fremtiden med større sandsynlighed lykkes. Senere i guiden kan du læse mere om, hvad frøene hver især har brug for.  

Vælg det rigtige jord: Så- og priklejord 

Valg af den korrekte jord er afgørende for en vellykket forspiring. Jorden skal være sygdomsfri, let og indeholde en minimal mængde eller slet ingen gødning. Det er vigtigt, at du bruger en let jord, da de unge og endnu ikke så stærke rødder skal kunne trænge gennem jorden. Undgå så vidt muligt gødning, da gødningen kan svide planterødderne. Så- og priklejord er klart den bedste jord til forspiring, og det kan du typisk købe det samme sted, som du køber dine frø. 

Bemærk: Brug aldrig den overskydende pottejord, du har stående derhjemme til dine planter, da denne jord har væksthæmmende egenskaber for frø og forspiring.  

Sådan dyrker du nemme grøntsager i Danmark 

Selvom mange grøntsager kræver en del tid, tålmodighed og grønne fingre, er nogle mere tilgivende og nemmere at dyrke end andre – selv i det danske klima. Har du ikke meget erfaring med forspiring og dyrkning, kan det derfor være en fordel at starte med nogle af de nemme grøntsager til både højbede og drivhus. På den måde kan du sikre nogle succesoplevelser og holde motivationen højt.  

Kartofler: Nem og sikker grøntsag 

Kartofler er en stor del af danskernes måltider, og vi har dyrket dem i Danmark siden 1600-tallet. Kartofler er en af de nemmeste grøntsager at forspire og dyrke i Danmark. Det kræver dog, at du har plads.  

Forspiring af kartofler 

Forspiring af kartofler fungerer anderledes end ved andre grøntsager, da du her ikke bruger frø, men i stedet læggekartofler. Køb en pose læggekartofler, og læg dem i en kasse eller balje med plads omkring sig og god adgang til lys. Derudover skal der være køligt. I løbet af en månedstid vil små spirer langsomt vokse ud af kartoflerne, og herefter kan de lægges ud i jorden. 1-2 centimeter er en god længde – bliver de længere, er der chance for at de knækker, når de kommer i jorden.  

Inden du lægger kartoflerne i jorden, skal du sørge for at give dit køkken- eller højbed masser af kompost eller gødning, så kartoflerne får mest muligt næring til at vokse. Det er også altid en god idé at afdække området et par uger inden, så jorden bliver varmet op.  

Lægning af kartofler 

Ønsker du at lægge tidlige kartofler i marts, skal de lægges med 40 centimeter mellem rækkerne og 30 centimeter mellem hver kartoffel i samme række. Husk, at planterne vokser sig store i løbet af de 80-100 dage, der går, før kartoflerne er klar. Sene kartofler, der lægges i midten af april, kræver mere plads. Her skal du gå efter 35 centimeter mellem hver plante på en række og 50-60 centimeter mellem rækkerne. Kartoflerne bør desuden lægges i 10-15 centimeters dybde.  

Squash og græskar: Sjove og nemme alternativer 

Squashplanten er nem at dyrke og giver utrolig meget høst i løbet af sommeren. Du kan derfor nøjes med et par squashplanter, så du får en passende mængde. Græskarplanten har de samme egenskaber, når det gælder forspiring og dyrkningsproces, men disse høstes først i løbet af efteråret og kræver en kærlig hånd undervejs i processen for at lykkes.  

Forspiring af squash og græskar 

Begynd at forspire squash- og græskarfrøene i april i enten en potte eller et minidrivhus. Det er altid en god idé at lægge mange frø – flere end du har brug for – hvis nogle af dem skulle dø undervejs.  

Læg frøet i cirka 2 centimeters dybde i god og fugtig jord. Jorden skal hele tiden holdes fugtig, så frøet ikke tørrer ud. Efter en uges tid vil du kunne se planten skyde op, og efter et par uger vil planten være stor nok til at plante ud. Hold øje med, om både squash- og græskarplanten har fået tre store blade – for så er de klar.  

Udplantning af squash og græskar 

Squash- og græskarplanten kan ikke tåle frost, så vent med at sætte dem i jorden, til du er sikker på, at der ikke kommer mere frost. Har du mere end én plante, skal du sørge for, at der er mindst 1 meter imellem dem, da de vokser sig kæmpestore. Særligt græskarplanten har tendens til at gro flere meter lange stængler, som snor sig i flere forskellige retninger. Sørg for, at de får godt med vand, særligt på meget varme dage, og hold øje med udtørrede blade.  

Grønkål: En givende og taknemmelig plante  

Grønkålen er en robust og hårdfør plante, der trives i det danske klima og kan høstes hele vinteren. Den er utrolig næringsrig og giver masser af høst i løbet af sensommeren og efteråret – den er derfor en fantastisk tilføjelse til køkkenhaven. Du behøver ikke mange grønkålsplanter for at få en god høst, da de vokser sig både store og fyldige. 

Forspiring af grønkål 

Du kan sagtens så dine grønkålsfrø direkte i jorden udenfor, ligesom med så mange andre frø. Men resultatet samt frøets vækstbetingelser er bedre med forspiring indendørs. Start gerne din forspiring i marts, så du kan udplante dine grønkål efter fem til otte uger. Placér dine frø i 2 centimeters dybde, og hold godt øje med temperaturen under forspiringsprocessen – den må helst ikke overstige 20 grader. Højere varme gør det svært for spirene at voksne.  

Udplantning af grønkål 

Når planterne skal ud i køkkenhaven, bør du holde en rækkeafstand på 60 centimeter og en planteafstand på 50 centimeter. Grønkålsplanten kan vokse sig stor, så den har brug for godt med plads at boltre sig på.  

Tomater: Den nemme favorit 

Er du vild med tomater og ønsker at give dig i kast med hjemmedyrkning i et drivhus, så er denne alsidige grøntsag et oplagt valg. Der findes flere end 10 forskellige tomatsorter, så du skal blot vælge en eller flere af dine favoritter.  

Forspiring af tomater 

Du kan allerede begynde at forspire dine tomatfrø i midten af marts i en potte eller et minidrivhus med så- og priklejord. Tomatfrø skal placeres i 1 centimeters dybde, og så vil de efter cirka fem uger kunne plantes ud i dit drivhus. Sørg for at holde jorden fugtig uden at overvande.  

Tip: Du kan enten bruge en forstøver til at fugte jorden let, eller du kan vande jorden nedefra, hvis din potte eller bakke har hul i bunden.  

97585

Udplantning af tomater 

Selvom mange vælger at dyrke tomatplanter i drivhuse med kapilærkasser, så kan det også sagtens lade sig gøre i højbede og krukker. Det vigtigste er, at du får plantet tomatplanten dybt i jorden, så kun halvdelen af planten er synlig over jorden. Hvis du bruger højbede eller drivhus, så sørg for at plante med en afstand på 50-100 centimeter, så de har plads til at vokse.  

Forspiring af økologiske grøntsager 

Har du og din familie fokus på økologi, er det endnu en god grund til at dyrke jeres egne grøntsagsplanter. På den måde kan du vide dig sikker på, at både jord, frø, gødning og de grøntsager, du får, er økologiske. 

Økologisk jord er fri for syntetiske pesticider og genetisk modificerede organismer, hvilket betyder, at de grøntsager du dyrker, vil være så naturlige som muligt. Økologiske frø kommer fra planter, der er dyrket uden brug af kunstige kemikalier, og derfor er de sundere for både dig og miljøet. Økologisk gødning, som ofte er lavet af komposterede plantematerialer eller dyreaffald, tilfører jorden næringsstoffer på en naturlig måde, hvilket hjælper dine planter med at vokse stærke og sunde.  

Forspiring med økologiske materialer kræver samme mængde vand, lys og generel pleje som ikke-økologisk forspiring. De grundlæggende behov for en spirende plante forbliver de samme, uanset om de materialer, der bruges, er økologiske eller ej.  

Få flere gode havetips hos Biltema 

Hos Biltema har vi et helt univers af tips til havearbejde, som du kan dykke ned i, hvis du ønsker at få mere styr på din have. Læs eksempelvis, hvordan du vedligeholder din haves græsplæne, så den forbliver flot, samt hvordan du slipper af med det hurtigtvoksende ukrudt.  

Men det stopper ikke der. Biltema har også skabt en uundværlig guide til at bekæmpe skadedyr, der truer dine højbede. På den måde behøver du ikke bekymre dig om, at skadedyr ødelægger dit hårde arbejde med forspiring og dyrkning.  

Vil du have havetips for hver måned, hele året? Så tag et kig på Biltemas havekalender

Relaterede artikler

Alt hvad du behøver at vide om klipning og beskæring af bøgehække

Alt hvad du behøver at vide om klipning og beskæring af bøgehække

Find ud af alt, hvad du har brug for at vide om klipning og beskæring af bøgehækken i vores guide.

Guide til havepumper

Guide til havepumper

Her guider vi dig i vores udvalg af havepumper og hvad der kan være godt at tænke på inden dit køb.

Hvornår planter man hæk?

Hvornår planter man hæk?

Er du i tvivl om, hvornår man skal plante hæk? Hvornår på året er det bedst at plante hæk, og hvordan gør man egentlig? Det giver vi dig svaret på i guiden her.