Kickstart din økologiske køkkenhave med forspiring nu

Kickstart din økologiske køkkenhave med forspiring nu

Der er rigtige mange gode grunde til at lave dine egne køkkenplanter i stedet for at købe dem - ikke mindst hvis du sætter pris på ægte økologi og mange forskellige sorter at vælge imellem.

Selvom vinteren endnu ikke har sluppet sit tag, kan du allerede nu begynde at så frøene til dine egne lækre grøntsager og dermed kickstarte køkkenhaven enten indenfor eller i et drivhus. Tricket hedder forspiring, og der er flere fordele ved at forspire sine frø, fortæller Per Normann, som er hus- og haveekspert ved Biltema.

- Vil man godt fra start i haven i foråret, er det en god idé at forspire. På den måde hjælper man de små frø i gang, så de bedre kan klare sig, når de plantes ud i haven, hvor vejret kan være meget omskifteligt, siger han.

Har du og din familie fokus på økologi, er det også en god ide at dyrke sine egne planter. Så er du nemlig sikker på, at både jord, frø og gødning er økologisk. En anden fordel ved forspiring er, at udvalget af frø ofte er en del større end udvalget af planter, og derfor har du mulighed for at få flere specielle ting i din have, hvis du selv dyrker dem fra frø.

Har du plads til at have dine spirepotter indenfor, kan du med fordel gå i gang med forspiringen i februar - særligt hvis du stiller dem i vindueskarmen i for eksempel et minidrivhus eller på et dyrkningsbord, der begge sørger for optimale vækstbetingelser - herunder ventilation. For høj luftfugtighed vil nemlig få frø og spirer til at rådne. Vil du forspire i et udendørs drivhus, anbefaler Per Normann, at du venter til sidst i marts eller først i april.

Er pladsen en smule træng, kan du samle potterne i metalkurve, som hænges i et net på væggen. Det tillader flere planter på et mindre areal.

- Det er især hårdføre planter som løg, kål, porrer og salat, der klarer sig godt med forspiring i drivhuset. Sørg gerne for, at jorden er varmet lidt op af solen, inden såning. Allerede i maj kan du plante ud, siger han.

1. Plantning

Du kan vælge at bruge prikkemuld, så muld eller plantebriketter til at så dine frø i. Her kan de biologisk nedbrydelige fiberurtepotter med fordel bruges, så du undgår at ødelægge de små rødder når de skal plantes i større potter. Du kan holde styr på dine spirende planter med små fine plantemærker af træ.

2. Omplantning

Når planten har vokset sig større, skal den omplantes til en større potte. Her skal du passe på de små spinkle rødder. Hvis du har brugt fiberurtepotter, skal disse blot nedsættes i den nye potte.

3. Udplantning

Før der kan udplantes i haven, skal jorden være minimum 14 grader varm. Ved at sætte planterne udenfor i cirka 2 uger før udplantning, sørger du for, at dine planter har vænnet sig til det skiftende vejr.

82725

Vidunderligt væksthus - Uanset om du fylder det med potter til forspiring eller blomsterkrukker, vil dette vidunderlige væksthus i træ skabe en nostalgisk stemning på altanen.

Navn på nellikerne

Hold styr på dine spirrende planter med små mærker af træ.

Pas på rødderne

Med biologisk nedbrydelige fiberurtepotter er det let at plante om til en større potte. Du planter bare fiberpotten med ned i jorden i den større potte. Så undgår du også at ødelægge de spinkle rødder.

82730

Forårsstemning i vindueskarmen - Det lille charmerende drivhus passer perfekt i vindueskarmen. Glasset sørger for, at de grønne spirer hurtigt titter frem i potterne. Huset har en hank, som gør det let at flytte.

Hyggelig plads til planterier

Vores sorte plantebord af træ som du ser nederst i artiklen, er en uundværlig arbejdsplads, når du sysle om frø og plater. Bordpladen i zink er let at tørre af, og du kan opbevare ekstra potter og jord på underhylden.

Den nemme løsning

Med briketter af komposterbare kokosnøddefibre får du en nem og hurtig metode til såning af frø. Når frøene danner rødder, vokser de gennem briketten, som så plantes ned i en potte. Briketten indeholder mikronæringsstoffer, som giver de bedste vækstbetingelser for dine frø.

Plant på væggen

Det dekorative net nedenfor giver dig mulighed for at opbevare mange planter på lidt vægplads. Det er let at sætte op, og du kan få forskellige kurve og dele, så du kan tilpasse nettet til lige netop dit behov.

Relaterede artikler

Cykler til alle aldre og behov

Cykler til alle aldre og behov

Find din nye cykel lige her.

Den rigtige plæneklipper

Den rigtige plæneklipper

Hvem drømmer ikke om den perfekte grønne græsplæne? Og hvem overvejer ikke en eller to gange sit valg af plæneklipper for at ende med det bedste valg?

Det er tid til havearbejdet

Det er tid til havearbejdet

Foråret er over os, og haveejernes fingre kribler efter at komme i sving i haven. Få haveekspertens tips og tricks til, hvordan du kommer godt i gang med havearbejdet.