Guide: ​​Kom i gang med at cykle på elcykel

Hvis du er blevet den lykkelige ejer af en elcykel, kan det tage lidt tid at stifte bekendtskab med den. Du skal vænne dig til, hvordan elektronikken fungerer og generelt en anden måde at cykle på. Selvfølgelig er elcykler forskellige fra producent til producent, men der er stadig nogle fællesnævnere. Læs denne vejledning, så du kan gøre dig bekendt med din elcykel på ingen tid.

De populære elcykler i Danmark 

Elcykler er blevet et almindeligt syn i den danske natur – både i de pulserende byer, hvor man gerne vil hurtigt fra A til B, og i de stille landsbyer, hvor man normalt cykler længere afstande. Elcykler er et effektivt transportmiddel for alle aldersgrupper og kan hjælpe dig med at cykle oftere end bilen eller offentlig transport. En stor fordel ved elcyklen er også, at du kan nyde den friske luft på vej til arbejde uden at ankomme svedig og forpustet.  

Elcykler findes i en række forskellige modeller, der passer til forskellige behov og livsstil. Den klassiske ​​elektriske cykel er designet til daglig pendling og hurtige ture rundt i byen. Derudover er der også elektriske mountainbikes, touring elektriske cykler, speed elektriske cykler og foldbare elektriske cykler. I denne guide tager vi udgangspunkt i byens elcykel, som er den mest udbredte elcykel i Danmark.  

Start med cykelture på stille veje 

Hvis du ikke har kørt på en elcykel før, er det en god idé at starte med et par cykelture på en stille vej. Her kan du trygt øve og eksperimentere med cyklens forskellige hastighedsniveauer, samt mærke hvordan det føles, når batteriet holder op med at hjælpe med 25 kilometer i timen. Du kan endda opleve, at cyklen bremser lidt for ikke at overskride denne hastighedsgrænse. På en stille vej er det også bedre at stoppe og vende om, når du har brug for det, uden at komme i vejen for andre cyklister og bilister.  
 
Husk, at din elcykel er tungere end almindelige cykler. Det kan derfor føles lidt svært at håndtere i starten. Men med lidt tid og øvelse vil du snart føle dig godt tilpas med din nye elcykel, og du vil kunne nyde alle fordelene.

99047

Sådan fungerer din elcykel 

Start dit elcykeleventyr hos Biltema. Vi har sammensat en god og omfattende guide til dig, der ønsker at få grundlæggende viden om, hvordan du f.eks. sætter cyklen på, arbejder med det genopladelige batteri, tænder lyset og meget mere. Med vores hjælp kan du komme hurtigt og nemt i gang. 

Indsæt, tænd og lås batteriet på din elcykel 

Sikker og effektiv brug af din elcykel starter med korrekt håndtering af batteriet. Indsæt først batteriet i dets holder, som normalt er placeret på cyklens ramme eller under sadlen. Når batteriet er korrekt placeret, er det sikkert fastgjort og kan tændes. På nogle elcykler skal nøglen til batteriet være i ulåst position, for at batteriet kan komme helt ind i holderen.  
 
Når batteriet sidder korrekt, skal det tændes med nøglen. Nøglen har normalt tre positioner - en til tændt, en til låst og en til ulåst. Du kan se, at du har slået tændingstilstanden til, når batteriet eller displayet lyser, afhængigt af hvilken cykel du har.  

Det er også vigtigt at låse batteriet, især når du parkerer din elcykel offentligt og ikke ønsker at slæbe rundt på batteriet. For eksempel, når du går på indkøb, kigger i butikker eller spiser en god frokost på en café. Vi anbefaler dog, at du, især hvis du bor i storbyen, altid skal tage batteriet med dig, hvis du er væk i lang tid. Din cykel er meget mere attraktiv for tyve, hvis batteriet er tilsluttet. Du ved, at nøglen er i låst position, når du ikke kan trække batteriet ud af cyklen.  

Elcykler er forskellige, som tidligere nævnt, så husk altid at læse producentens instruktioner omhyggeligt for at sikre, at du håndterer og vedligeholder dit batteri korrekt.  

Sådan tænder du elcyklen 

Tænding af din elcykel er en simpel proces, der involverer visning af cyklen. Displayet er ofte placeret på styret for nem adgang og klarhed. Her finder du normalt en tænd-knap, som du skal trykke på for at aktivere cyklens elektriske system. Når systemet er tændt, lyser displayet og viser forskellige typer oplysninger, såsom batteriniveau, assistanceniveau og i nogle tilfælde endda din hastighed - hvis din skærm har en skærm. 

Husk at tjekke producentens manual for specifikke instruktioner, da tændingsprocessen kan variere lidt fra model til model. Men så længe dit batteri er korrekt indsat i cyklen, kan cyklen tændes nemt og hurtigt.  

Få elsystemet op at køre 

For at aktivere elsystemet på din elcykel skal du blot træde i pedalerne. Dette aktiverer motoren, som hjælper dig med jævn og kraftig trækkraft. Når du holder op med at træde i pedalerne, stopper assistancen. Men husk, at det kan tage et par sekunder, før motoren selv holder op med at trække. Ved et lavt assistanceniveau vil du opdage, at du skal pedalere med mere kraft, så hvis du vil have så meget lethed som muligt, skal du køre med et højt niveau af assistance. 

99050

Sådan justeres assistanceniveauet 

En af de vigtigste funktioner at holde styr på er niveauet af assistance. Du kan justere, hvor meget batteriet skal hjælpe, ved hjælp af knapper på displayet. Nogle elcykler har knapper med pile på – en pil op og en pil ned – mens andre har plus- og minusknapper. 

Ved at trykke på disse knapper kan du øge eller mindske den hjælp, som motoren giver dig, mens du kører. Et højt niveau af assistance bruges typisk på stejle bakker eller lange rejser. Et lavt assistanceniveau er i stedet ideelt på flade ruter, kortere ture, eller hvis du vil forlænge batteriets levetid.  

Det er en almindelig misforståelse, at en elcykel ikke giver motion. Selvom du ikke brænder så meget som på en almindelig cykel, giver det dig stadig noget. Hvis du vil have din elcykelpuls op, kan du køre med et lavt assistanceniveau over en lang distance eller op ad en bakke. Du kan også køre med et batteri slukket, selvom det er betydeligt hårdere med den ekstra vægt.  

Tænd lyset 

Tænding af lysene på din elcykel kan variere fra model til model, men generelt er processen enkel. På elcykler, hvor batteriet er under sædet, er baglygten i nogle tilfælde placeret på batteriet og tændes derfor, så snart det elektriske system tændes. Det betyder også, at baglygten vil være tændt i dagslys. Andre gange er baglygten på klassisk vis placeret på cyklen og skal tændes manuelt. Hvis ikke cykellygter er inkluderet i dit elcykelkøb, kan du altid købe nogle gode modeller separat.  

Hvis din cykel kommer med en forlygte, så skal den enten tændes manuelt eller ved hjælp af en knap. Typisk skal du holde en af justeringsknapperne nede i et par sekunder.  

Få hjælp til Walk Assist 

Walk Assist er en smart funktion, der findes på nogle elcykler. De er designet til at hjælpe og give et ekstra skub, når du har brug for det. Når du aktiverer Walk Assist, hjælper din elcykel dig med at skubbe cyklen fremad ved at udløse blid men effektiv motorassistance. Det er især nyttigt, når du skal trække cyklen op ad stejle bakker, skubbe den over ujævnt terræn, eller når du bare har brug for lidt ekstra hjælp til at komme i gang. Walk Assist aktiveres normalt via en knap på skærmen, som holdes nede, så længe du ønsker hjælp.  

Opladning af batteriet 

Når du kan se på skærmen, at batteriniveauet er lavt, skal det oplades. Først skal du fjerne batteriet fra cyklen og slutte det til opladeren. Sæt derefter opladeren i en stikkontakt. Opladningstiden varierer, men det kan tage alt mellem 2,5-8 timer, før batteriet er fuldt opladet. Under opladning lyser en indikatorlampe ofte rødt og skifter til grønt, når batteriet er færdigt. Husk altid at følge producentens anvisninger for at sikre korrekt opladning og forlænge batteriets levetid. 

99048

Sådan udvider du rækkevidden på din elcykel 

En elcykel tager ofte lidt tid at vænne sig til, hvis du har kørt på en konventionel cykel hele dit liv. Især batterilevetiden spiller tricks på mange begyndere, og Per Normann, der er ansvarlig for cykling hos Biltema, giver derfor sine bedste råd til at øge elcyklens rækkevidde: 

  1. Oppumpning af dæk: Uanset om motoren er elektrisk eller rugbrødsdrevet, er dæktrykket en af de vigtigste faktorer i en cykels rækkevidde. Pump dine dæk op med en cykelpumpe med det anbefalede tryk til dine specifikke dæk, og gør det ugentligt. Kold luft tager mindre plads, hvorfor du skal være særlig opmærksom på dæktrykket om vinteren og under pludselige temperaturfald.
     
  2. Pas på vinteren: Frost og kulde reducerer batteriets kapacitet betydeligt, så du bør bringe batteriet ind ved stuetemperatur, når det er koldt. Hvis det er under frysepunktet, køler det hurtigt ned og aflades under kørslen, så det er en god ide at pakke batteriet ind for at holde på varmen.
     
  3. Kør aldrig batteriet afladet: Det er vigtigt at oplade batteriet hver dag efter kørsel. De nye batterityper klarer sig ikke godt, når de er helt afladet. Hvis du er på en særlig lang tur, eller hvis du har meget vægt på cyklen, anbefales det, at du tager opladeren med dig, så du kan oplade batteriet på din destination. 
     
  4. Start stille: At starte og accelerere til køretempo er det hårdeste for motoren og batteriet. Indstil derfor motorassistancen til det laveste niveau eller sluk den helt, inden du starter cyklen. Når du har nået dit ønskede tempo, kan du skrue op igen. Sørg også for at slå assistancen fra, når det går ned ad bakke.
      
  5. Opbevaring er vigtigt: For mange danskere er det helt naturligt at parkere cyklen i et skur. Sådanne mennesker bliver dog meget varme om sommeren og tilsvarende kolde i vintermånederne. Disse temperaturudsving forringer batteriets kapacitet. Husk derfor altid at medbringe batteriet og opbevare det i samme position, som det er monteret på cyklen. Hvis batteriet f.eks. placeres vandret under bagagebæreren, skal det også opbevares vandret – også under opladning.  

Hvor langt din elcykel kan køre på et opladet batteri afhænger blandt andet af din vægt, dæktryk, temperatur, vind, terræn, og hvor meget hjælp du får fra batteriet. Men i gennemsnit varer et normalt batteri i 30-70 kilometer. 

Læs om hvordan du får mere ud af dit elcykelbatteri


Find både elcykler og tilbehør hos Biltema 

Biltema er en af Nordens største detailkæder. Biltemas sortiment er i konstant udvikling og findes i dag over 19.000 produkter i kategorierne biler og motorcykler, cykler, både, fritid, hjem, kontor og værksted, byggeri, bilpleje og værktøj. 

Du kan eventuelt udforske vores udvalg af elcykler til mænd og kvinder i forskellige farver. Husk også, at funktionerne kan variere fra model og mærke, og derfor bør du altid tjekke, at alt er korrekt med manualen til din respektive cykel. 

Tag også et kig på vores udvalg af cykeltilbehør, såsom vores hjelme, kurve, cykellåse og  meget mere.  

Relaterede artikler

Skift cykelkæde på cykler uden gear/med indvendigt gear

Skift cykelkæde på cykler uden gear/med indvendigt gear

Vi guider dig i, hvordan du skifter cykelkæden på din ugearede eller navgearede cykel her.

Gør cyklen forårsklar

Gør cyklen forårsklar

Hvis cyklen har stået i opbevaringen eller i garagen indtil nu, bør du gennemgå den ordentligt, inden du træder i pedalerne.

Cykler til alle aldre og behov

Cykler til alle aldre og behov

Find din cykel i vores store sortiment.