Varmt og vådt vejr får ukrudt til at vokse: Sådan kommer du ukrudtet til livs

Varmt og vådt vejr får ukrudt til at vokse: Sådan kommer du ukrudtet til livs

De seneste ugers skift mellem tør varme og fugtigt regnvejr giver ukrudtet i haven optimale vækstbetingelser. Få haveekspertens råd til at komme ukrudtet til livs.

Det ustadige vejr, der har præget landet de seneste uger, gør det ikke kun svært at finde passende påklædning. Også haven lider, for det skiftevis varme og våde vejr giver ukrudtet optimale vækstbetingelser. Det fortæller Peter Hartvig, der forsker i ukrudtsbekæmpelse på Institut for Agroøkologi.

– Vand, lys, varme og næringsstoffer er det vigtigste, for at ukrudt kan overleve. Så når der både er regn og sol, vil det gro hurtigere. Under sidste sommers tørkeperiode så vi, at fremspiringen af ukrudt nærmest stoppede i et stykke tid, fordi der var underskud af vand. Til gengæld væltede ukrudtet frem mange steder, da der i august igen kom regn i større mængder, siger han og påpeger, at ukrudt kan være skadeligt for græsplænen.

– Ukrudtet konkurrerer jo med plænegræsset om lys, vand og næringsstoffer og er derfor i en vis forstand skadeligt for græsset. Visse ukrudtsarter er også giftige og kan derfor være særdeles skadelige, hvis de spises af dyr eller mennesker. 

Skal tages i opløbet

Vil du ukrudtet til livs, skal du i gang hurtigst muligt. Det mener Per Normann fra Biltema, der blandt andet specialiserer sig i redskaber til haven.

– Det er meget lettere at få skovlen under ukrudtet, når det ikke har nået at vokse sig for stort. Så jo tidligere man går i gang, des bedre. Og så handler det om at tage det løbende. Lige efter det har regnet, er jorden fugtig og derfor nem at få ukrudtet op af. 

Per Normann giver desuden følgende råd til ukrudtsbekæmpelse i baghaven:

1. Fjern mellem fliserne
Har du en stor terrasse med mange fliser, kan det være både fysisk hårdt og tidskrævende at skulle ligge på alle fire og luge ud mellem hver flise. Derfor kan det være en god idé at bruge en fliserenser eller ukrudtsbrænder. Ved sidstnævnte skal du dog passe godt på, at du ikke rammer den tørre græsplæne.

2. Brug en ukrudtsdug
Ved at lægge en ukrudtsdug i dine bede og rundt om træer og buske kan du forhindre, at ukrudtet vokser frem. Er man ved at bygge terrasse, kan man med stor fordel lægge en ukrudtsdug under fliserne, så ukrudt ikke trænger op i mellem.  

3. Brug hænder frem for kemi
Drop gift og kemikalier og brug de bare nævner. Træk i et par havehandsker og suppler eventuelt med mindre redskaber som hakkejern og ukrudtsoptager.

Biltema er med 140 varehuse en af Nordens største kæder af detailforretninger. Biltemas sortiment udvikles hele tiden, og i dag findes mere end 19.000 produkter inden for kategorierne bil og motorcykel, båd, fritid, hjem, kontor og teknik, byggeri, bilpleje og værktøj. Læs mere på biltema.dk