Tyndere talje og større muskler: Vi flygter fra julekiloene i januar

Tyndere talje og større muskler: Vi flygter fra julekiloene i januar

Sidste år havde mere end hver tredje dansker et nytårsforsæt om at dyrke mere motion, og det satte skub i salget af fitnessudstyr. Har du vægttab som nytårsforsæt, får du her træningsekspertens råd til at holde det.

Klejner, vaniljekranse og kalorietung sovs. Julen er fyldt med fristelser, og det kan give ekstra kilo på sidebenene – som vi gerne vil af med i januar. 

I en undersøgelse, som Wilke lavede på vegne af Avisend.dk i december 2018, svarede 36 procent af de danskere, der havde et nytårsforsæt, at mere motion var ønsket. 

Flugten fra de ekstra julekilo mærkes både hos fitnesscentrene og forhandlerne af fitnessudstyr. Hos en af landets største fitnesskæder, SATS, fik de dobbelt så mange nye medlemmer i de første uger af 2018 i forhold til årets øvrige uger. Og hos Biltema, som blandt andet forhandler fitnessudstyr, mærker de hvert år en stigning i efterspørgslen på træningsudstyr i ugerne efter nytår. 

Vi sælger omkring 20 procent mere træningsudstyr i januar. Det er særligt det meget basale udstyr som for eksempel håndvægte og træningsmåtter, kunderne kommer efter, og det tyder jo på, at det er begyndere, der gerne vil i gang med at træne mere i det nye år, fortæller Jacob Borring Møller fra Biltema. 

Nytårsforsæt holder sjældent længe

Nytårsforsætterne holder dog sjældent længe. I 2018 havde to ud af fem danskere allerede brudt deres nytårsforsæt i marts måned. Det viste en undersøgelse fra YouGov. Ifølge Kristian Bradsted, der er cand.scient. i idræt og sundhed og personlig træner, er der en ganske god grund til, at forsætterne ikke holder.

Slankekure og quickfix er hurtige – men oftest fejlslagne – løsninger på at tabe de ekstra kilo, som julen har bragt. Træning er ikke sundt, hvis den udføres for meget og med for høj intensitet i én ud af 12 måneder om året. Sundhedseffekterne af træning kommer af en kontinuerlig indsats, og det er der heldigvis flere, der har fået øjnene op for, fortæller han. 

Sådan holder du fast

Vil du gerne slippe for julekiloene uden uholdbare nytårsforsæt, giver Kristian Bradsted følgende råd: 

  1. Sæt realistiske mål for dig selv, og fokusér derefter på de handlinger, som vil få dig i mål. Der er ingen quickfix, men de rette og vedvarende handlinger skal nok give resultater. 
  2. Start ikke for hårdt ud, ellers kører du hurtigt død. Styrketræning to-tre gange om ugen vil være en god start. 
  3. Få opbakning fra familie og venner. Vægttab er hårdt, og derfor er det vigtigt, at du har støtte og opbakning fra folk omkring dig.

 

 

Biltema er en af Nordens største kæder af detailforretninger. Biltemas sortiment udvikles hele tiden, og i dag findes mere end 19.000 produkter inden for kategorierne bil og motorcykel, båd, fritid, hjem, kontor og teknik, byggeri, bilpleje og værktøj. Læs mere på biltema.dk