Vinteren nærmer sig: Sådan gør du haven vinterklar

Vinteren nærmer sig: Sådan gør du haven vinterklar

Når bladene på havens bevoksning skifter til røde og gule farver, betyder det, at de er ved at forberede sig på den kommende vinter. Træer og buske, der findes naturligt i det danske klima, er nemlig vant til de årlige temperaturskift og kan derfor selv klare forberedelser. Det er straks værre med de planter, som ikke oprindeligt høre til i den danske natur. Det fortæller Per Normann, der er hus- og haveekspert hos Biltema.

– Nogle krydderurter, buske og blomsterarter er vant til et varmere klima, og derfor er de ikke lige så omstillingsparate, når det bliver vinter herhjemme. Hvor planter, som oprindeligt vokser i den danske natur, sørger for at trække næring tilbage til rødderne, så de kan overleve vinteren, har andre planter brug for hjælp for at klare de koldere temperaturer i vintermånederne. 

Ifølge Per Normann behøver du dog ikke bruge mange timer i det kolde efterårsvejr for at få haven vinterklar. Han giver her fem gode råd:

1. Slå græsset for sidste gang og fjern visne blade 

I oktober skal græsset slås for sidste gang. Riv også bladene sammen, så de ikke forhindrer græsset i at få ilt. De nedfaldne blade kan også bruges i din kompostbunke, og har du ikke sådan en, er efteråret et godt tidspunkt at starte en kompost op. Brug gerne en lukket kompostbeholder, der sikrer, at der ikke kommer skadedyr i komposten.

2. Tjek kompostbunken 

Er din kompost klar til brug – det vil sige, at stort set alt plantemateriale er blevet omsat – kan du lægge den ud i køkkenhaven, omkring roserne og ved frugtbuskene. Det beriger jorden, så planterne gror bedre. Er komposten ikke klar endnu, skal du vende den, så den får luft, eller køre den gennem en kompostkværn, så du får færdig kompost klar til at beskytte havens planter. 

3. Fjern ukrudt

Frosten kan tage dele af ukrudtet, men der er stor sandsynlighed for, at noget af det overlever til foråret. Brug gerne en havegreb til at komme godt ned omkring rødderne, så du får det hele med. 

4. Tag sarte planter ind

Nogle planter kan ikke holde til frostgraderne og har derfor bedst af at komme indendørs henover vinteren – eventuelt i et drivhus eller en havestue. Det gælder for eksempel citrustræer, oliventræer, amaryllis og pelargonier. Pas dog på med ikke at stille dem for varmt. 

5. Beskyt mod frost

Mange planter kan sagtens holde til at stå ude vinteren over, men vil have godt af at have et dække omkring sig, for eksempel jutevæv, som beskytter mod kulde og blæst. Du kan med fordel også lægge en fiberdug henover dine bede, så planterne beskyttes mod frosten. 

 

Biltema er en af Nordens største kæder af detailforretninger. Biltemas sortiment udvikles hele tiden, og i dag findes mere end 19.000 produkter inden for kategorierne bil og motorcykel, båd, fritid, hjem, kontor og teknik, byggeri, bilpleje og værktøj. Læs mere på biltema.dk