Dropper håndværkerne: Flere danskere reparerer selv huset

Et stigende antal danskere dropper den dyre håndværker og finder selv boremaskinen frem, når større reparationer på huset skal klares. Ifølge ekspert skal du stille dig selv fire spørgsmål, inden du kaster dig ud i gør-det-selv-projektet.

Gør-det-selv-bølgen ruller stadig, og flere og flere danskere hopper med ombord – også når det kommer til større og mere avancerede reparationer på huset. Antallet af danske boligejere, der klarer større husreparationer selv eller med hjælp fra venner og familie, er steget med 40 procent siden 2014. Det viser Bolius Boligejeranalyse 2018.

Jeg tror, det skyldes, at tilgangen til information er blevet lettere. Man kan jo finde vejledninger fra producenter til det meste arbejde på boligen online, og har man i forvejen hænderne skruet godt på, kræver det måske kun få klik på sin tablet eller smartphone, før man føler sig klædt på til projektet, siger Henrik Bisp, der er fagekspert hos Bolius.

 

Stigende efterspørgsel på avancerede materialer

Også hos forhandlerne af byggematerialer oplever de, at gør-det-selv-kunderne er blevet mere modige.

— Vi oplever en større efterspørgsel på de mere avancerede byggematerialer og værktøjer. Det er ikke længere bare skruer og malertape, kunderne kommer efter. Det tyder jo på, at folk tør kaste sig over de større projekter, fortæller Per Normann, der er souschef i Biltema, som blandt andet specialiserer sig i salg af byggematerialer.

 

Ifølge ham er det dog afgørende, at man ved, hvad man gør, inden man kaster sig ud i de mere avancerede husreparationer. Han råder derfor kommende gør-det-selv-folk til altid at stille sig selv fire spørgsmål:

 

1. Er det lovligt for mig at udføre selv?

Der er grænser for, hvad du selv må lave som ufaglært. Meget arbejde med elinstallationer og VVS er kun lovligt for fagmænd. Start med at tjekke, om det er lovligt på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

2. Har jeg styr på sikkerheden?

Sikkerhed er afgørende og må ikke nedprioriteres til fordel for de sidste hundrede kroner. Det er ikke for sjov, når håndværkerne går rundt med sikkerhedssko, høreværn og beskyttelsesbriller, så du skal selvfølgelig også anskaffe dig det nødvendige, inden du går i gang.

3. Har jeg de rigtige materialer?

Du vil hurtigt kunne se det på det færdige resultat, hvis materialerne ikke har været de rigtige. Her kan det være en god idé at få vejledning i butikken, så du er sikker på at komme hjem med det rigtige.

4. Har jeg forberedt mig godt nok?

Husk at lave en grundig research, inden du går i gang. Det gælder både viden om selve processen i arbejdet, men også for eksempel en plantegning over dit hus, så du ikke rammer skjulte ledninger og vandrør. En plantegning kan du ofte finde online, for eksempel på Weblager.dk

 

Biltema er med 140 varehuse en af Nordens største kæder af detailforretninger. Biltemas sortiment udvikles hele tiden, og i dag findes mere end 19.000 produkter inden for kategorierne bil og motorcykel, båd, fritid, hjem, kontor og teknik, byggeri, bilpleje og værktøj. Læs mere på biltema.dk