7 klassiske fejl, når man maler
De fleste kan selv male træværket på huset og sommerhuset. Man bør dog undgå disse fejl.
Af Rolf Magnus W. Sæther
Undgå derfor disse typiske fejl, når du maler:
Fejl 1: Man maler på dårlige og snavsede overflader
Det er vigtigt at fjerne løs, gammel maling med skraber og børste. De bare pletter, der er tilbage, skal grundes, før du maler det øverste lag.
"Hvis du ikke fjerner den løse maling, risikerer du, at det nye lag løsner sig og falder af efter kort tid," siger Frode Jørgensen, Biltemas ekspert mht. maling.
Derefter skal du rengøre facaden grundigt, så du sikrer en ren overflade. Skyl væggen med vand, påfør facadevask med en tryksprøjte og vask væggen ren med en børste. Skyl af med vand igen til sidst.
"Facadevask er et stærkt middel, så brug handsker og beskyttelsesbriller og pas på vinduer og prydplanter," siger Jørgensen.
Fejl 2: Man vælger den forkerte maling
Både bejdse og maling kan sørge for mange års komplet beskyttelse af dit hus. Men der er stor forskel på de forskellige produkters kvalitet og holdbarhed. Når du vælger rigtigt, behøver du ikke at male huset i helt op til 15 år.
"Det er også vigtigt, at malingen opfylder kravene til funktion, miljø og sundhed. De dyreste er ikke nødvendigvis de bedste, og der er mange gode vandbaserede løsninger, siger Jørgensen.
Fejl 3: Man maler på vådt underlag
Lad facaden tørre i mindst et døgn, når du har vasket den. Skyggeområderne tørrer langsommere end områderne i solen. Er du for utålmodig, risikerer du at lukke fugten inde i væggen. Det kan medføre skader og afskalning.
- Det er bedst at tjekke med en fugtighedsmåler. Fugtighedsniveauet i træet skal være under 18 procent, før du kan begynde at male, siger Jørgensen.
Du må heller ikke male i regnvejr.
Fejl 4: Man spilder maling overalt
Læg beskyttende plastik på terrassen og fliserne. Brug maskeringstape til at beskytte vinduer og andre overflader, som du ikke ønsker at male på. Når du vil male præcist langs vinduerne, skal du også bruge nogle mindre pensler.
- Hvis du alligevel er uheldig og spilder vandbaseret maling, kan du spule den af med vand. Men vær hurtig, så den ikke tørrer først," siger Jørgensen.
Fejl 5: Man falder ned af stigen
Hver sommer ender flere på hospitalet, efter at være faldet ned af stiger. Når du skal op i højden, skal du sørge for, at stigen står stabilt og ikke kan glide. Hvis du er i tvivl, skal du få nogen til at stå for neden og holde stigen, mens du klatrer op og til du er nede igen.
- Du kan også sætte penslen eller rullen på et teleskopskaft. De rækker mange meter op ad væggen. Så behøver du ikke at bruge stigen så meget, siger Jørgensen.
Fejl 6: Man maler i direkte sollys
Når man maler i sollys, kan malingen tørre for hurtigt, og man risikerer skjolder på væggen. Det bedste vejr er overskyet med en temperatur over 5 grader.
"Hvis du absolut skal male i solen, skal du bruge en afskærmning, som fx et solsejl, en markise eller lignende," siger Jørgensen.
Fejl 7: Man bruger for meget maling
Det er fristende at bruge en masse maling, for at være på den sikre side. Men det kan virke imod hensigten.
- Brug hellere flere tynde strøg. Start fra toppen og arbejd dig nedad. Hvis du maler med rulle, er det en fordel at male efter med pensel. Så undgår du fejl, og får et flot og effektivt udtryk," siger Frode Jørgensen fra Biltema.