Syv klassiske malefejl - se hvordan du undgår dem

Syv klassiske malefejl - se hvordan du undgår dem

At male huset selv er helt overkommeligt. Du skal blot undgå at gøre disse fejl. Huset er måske det mest værdifulde du har, kun overgået af liv og helbred. Du skal passe på alle de tre, når du vælger at male huset selv. Derfor bør du undgå følgende almindelige fejl, når du maler:

Fejl 1: Maling på dårlig og snavset underlag 

Det er vigtigt at fjerne løs, gammel maling med skraber og børste. De rene pletter skal grundes, før du påfører dæklaget. 

Hvis du ikke fjerner løs maling, risikerer du, at det nye malinglag løsner sig og falder af efter kort tid, siger Frode Jørgensen, ekspert i maling hos Biltema. 

Derefter skal du rengøre facaden grundigt for at sikre, at underlaget er rent. Skyl først væggen med vand, påfør facaderens med en højtrykssprøjte, og rengør væggen med en vaskebørste. Afslut med at skylle af med vand igen. 

Facaderens er kraftige sager, så brug handsker og beskyttelsesbriller, og beskyt vinduer og prydplanter, siger Jørgensen. 

Fejl 2: Valg af forkert maling 

Både bejdse og maling kan give dit hus fuldstændig beskyttelse i mange år. Men der er en stor forskel i kvalitet og holdbarhed på forskellige produkter. Hvis du vælger rigtigt, behøver du måske ikke at male huset igen før om 15 år. 

Det er også vigtigt, at malingen opfylder kravene til funktion, miljø og sundhed. De dyreste er ikke nødvendigvis de bedste, og der findes rigtig gode vandbaserede løsninger, siger Jørgensen. 

Vores udendørs maling

Fejl 3: Maling på vådt underlag 

Lad facaden tørre i mindst 24 timer efter, at du har vasket den. Overflader, der ligger i skygge, tørrer langsommere end dem, der ligger i solen. Hvis du har for travlt, risikerer du at lukke fugten inde i væggen. Resultatet kan være skader og afskalning. 

– Det bedste er at tjekke med en fugtmåler. Fugtniveauet i træet skal være under 18 procent, før du begynder at male, siger Jørgensen. 

Du bør heller ikke male i regnvejr. 

Fejl 4: Stænk af maling over alt 

Læg beskyttende plastfolie på terrassen. Brug afdækningstape til at beskytte vinduer og andre overflader, som du ikke vil have maling på. For at kunne male præcist omkring vinduerne, bør du også have nogle mindre pensler. 

Hvis du alligevel har det uheld, at den vandbaserede maling stænker, kan du skylle den af med vand. Men gør det hurtigt, så malingen ikke får tid til at tørre, siger Jørgensen. 

86206

Fejl 5: Fald fra stigen 

Hver sommer ender folk på hospitalet, efter at de er faldet ned fra stiger. Hvis du vil arbejde i stor højde, skal du sikre, at stigen står stabilt og ikke kan begynde at glide. Hvis du er i tvivl, bør du have nogen, der kan stå nedenfor og holde fast i stigen, lige fra det øjeblik, du klatrer op, og til du er nede igen. 

Et alternativ er at montere penslen eller rullen på et teleskopskaft. Dermed kan du nå flere meter op ad væggen. Så behøver du ikke klatre så meget på stiger. 

Fejl 6: Maling i direkte sollys 

Hvis du maler i direkte sollys, kan malingen tørre for hurtigt, og du risikerer at få pletter på væggen. Den bedste malevejr er skyet vejr med en temperatur over 7 - 8 grader. 

Hvis du alligevel er nødt til at male i stegende solskin, skal du sørge for at skærme af med sejldug/stof, en markise eller noget andet, siger Jørgensen.  

Fejl 7: Brug af for megen maling 

Det er fristende at stryge megen maling på for at være på den sikre side. Men det kan have den modsatte virkning. 

Mal hellere med flere tynde strygninger. Start i toppen, og arbejd dig nedefter. Hvis du maler med rulle, er det en fordel at gå overfladen efter med en pensel bagefter. Så undgår du både løbere i malingen, og du får et fint, naturligt udtryk, siger Frode Jørgensen hos Biltema. 

Relaterede artikler

6 farverige tips til udendørs maling

6 farverige tips til udendørs maling

Gør udendørsmaling til et sjovt projekt derhjemme. Her giver vi dig vores mest farverige tips!

Maling af båden

Maling af båden

At male båden kan være en god idé, og med lidt øvelse og gør-det-selv-ånd kan du sagtens få et rigtig godt resultat, når båden trænger til et nyt liv.

Tips til orden i hjemmet

Tips til orden i hjemmet

Her deler vi nogle praktiske løsninger til mere orden i hverdagen!