Flere med bil i storbyerne: Sådan undgår du ridser og bilkabuler

Flere med bil i storbyerne: Sådan undgår du ridser og bilkabuler

Ridser, buler og smadrede sidespejle. Det kan gå ud over bilen, når man parkerer den i landets store byer, hvor biltætheden vokser. Ekspert guider dig til at styre uden om de trælse skader på bilen.

Biltætheden vokser i de danske storbyer. I København er antallet af familier med bil steget med 18 procent siden 2010, og i Aarhus og Aalborg lyder stigningen på henholdsvis 21 og 16 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Det kan give flere skrammer, ridser og buler i lakken til bilejerne i byerne. Vejdirektoratets årsstatistik viser nemlig, at syv ud af ti materialeskader på biler sker i byzonerne, og ifølge bilekspert bærer den stigende biltæthed en stor del af skylden.

– Risikoen for at få en ridse i tæt trafik eller en bule under en parallelparkering stiger i takt med, at biltætheden i de store byer vokser. Den travle trafik giver også bilisterne mindre overskud, og manglen på parkeringspladser gør, at man prøver at mase bilen ind for tæt på de andre biler, siger Karen Juhl, der er bilentusiast og partner i Kvindernes Bilmagasin. Ifølge hende er bilen særligt udsat under parkering i de store byer.

– Jeg har lagt mærke til, at parkeringspladserne bliver smallere og smallere i de store byer, fordi der skal være plads til flest muligt biler. Samtidigt bliver vores biler generelt større og bredere, og det øger jo parkeringstætheden og dermed risikoen for, at en anden smækker sin dør op i din bil.

Større efterspørgsel i byerne

Hos detailkæden Biltema, der er en af landets største forhandlere af bilplejeprodukter, mærker de også en forskel i efterspørgslen på produkter til at udbedre overfladiske skader i de varehuse, der er placeret tæt på de store byer.

– Vi sælger for eksempel mere ridsefjerner og reparationslak i varehuset i Glostrup end i Rødekro. Jeg tror helt klart, at det skyldes, at flere får skrammer i byerne, og hvis man ikke selv kan rette skaden, så bliver det hurtigt en dyr fornøjelse, hvis man skal have bilen på værksted hver gang, der kommer en ridse, fortæller Nis Kornum, der er bilekspert i Biltema. 

Gode råd til bulefri bil

Han giver tre gode råd til bilejere i storbyen, der vil have en bil uden ridser og buler:

1. Tænk over, hvor du parkerer. Undgå at parkere ved siden af biler, der er fyldt med ridser og buler, for det tyder på, at det kunne ske igen. Undgå også at parkere tæt ved varevogne, der som regel skal bruge en del plads, når de trækker ud fra parkeringspladsen. 

2. Beskyt bilen. Du kan sætte beskyttelsesfolie på de mest udsatte områder på bilen og dermed tage de værste skrammer. Har du børn på bagsædet, der åbner bildøren hurtigt op, kan du sætte en dørbeskytter på, som tager skraldet, hvis døren bliver smækket op i noget.

3. Fjern selv de overfladiske ridser. Der er ingen grund til at sende bilen på værksted, hvis ridsen kun er overfladisk. Det kan klares med ridsefjerner og reparationslak. Ridsen er overfladisk, hvis der ikke mærkes modstand, når du forsigtigt kører en negl henover.

 

Biltema er med 140 varehuse en af Nordens største kæder af detailforretninger. Biltemas sortiment udvikles hele tiden, og i dag findes mere end 19.000 produkter inden for kategorierne bil og motorcykel, båd, fritid, hjem, kontor og teknik, byggeri, bilpleje og værktøj. Læs mere på biltema.dk