Flere cykelulykker om vinteren: Sådan sender du børnene sikkert afsted

Flere cykelulykker om vinteren: Sådan sender du børnene sikkert afsted

Om vinteren stiger risikoen for at komme galt afsted på cyklen. Særligt børnene kan være udsat, når de cykler afsted mod skolen – og derfor er det vigtigt, at du sikrer deres cykler.

Selvom vi går mod lysere dage, ligger det mørke og våde vejr stadig tungt over de danske cykelstier. Det gør det sværere at orientere sig i trafikken, og vintermånederne er derfor de måneder, hvor cyklisterne er mest udsatte for ulykker i trafikken set i forhold til den afstand, de kører. Det viser en rapport fra Havarikommissionen.

– Det kan selvfølgelig være nærliggende at lade cyklen stå om vinteren, fordi man er bange for ulykker. Men det er faktisk ikke nødvendigt, så længe man tager sine forholdsregler, mener Peter Lassen, der er cykelekspert hos Biltema.

Han påpeger, at det særligt er børnenes sikkerhed, man skal være ekstra opmærksom på i vintermånederne.

–  Mange børn cykler jo dagligt til og fra skole. Derfor er det en god idé at give deres cykler et sikkerhedstjek, så for eksempel risikoen for at glide bliver mindre, fortæller han.

Peter Lassen giver her fem gode råd til at vintersikre børnenes cykler:

1. Rengør kæden

Saltet på vejene sætter sig i cyklens kæde, og det kan give rust. Sørg derfor at rengøre kæden grundigt og affedt den. Mange tror fejlagtigt, at de skal ekstra tyk olie her om vinteren, men det øger faktisk risikoen for, at salt og grus sætter sig fast. Brug derfor så lidt olie som muligt, når du rengør kæden.

2. Sæt cyklen indenfor

 Vintervejret er hårdt for cyklen, så det er en god idé at stille den inden for efter brug. På den måde kan den tørre natten over, så den er klar igen til næste morgen. Det forlænger desuden cyklens levetid markant. 

3. Smør bremserne

Gode bremser er ekstra vigtige, når det er glat. Giv derfor cyklens bremser et grundigt tjek, så du er sikker på, de virker. Træk en bomuldsklud ind mellem forhjul og bremseklodser, så du fjerner småsten og gammelt gummi, som kan nedsætte bremsernes effekt. Gentag herefter på baghjulet.

4. Tjek dækkene

Det er ikke kun til bilen, der findes vinterdæk. Også til cyklen kan du få særlige pigdæk, der giver et bedre vejgreb og gør risikoen for at glide mindre. Det kan være rigtig fornuftigt, når der er frostgrader. Hvis dit barn cykler i bytrafik, er det tilstrækkeligt med cirka 100 pigge per dæk, i mere krævende terræn kræves der cirka 300.

5. Husk ekstra lygter

De fleste billige lygter er såkaldte positionslygter, der bruges til at vise andre trafikanter, hvor cyklisten er. Men særligt er om vinteren er der god grund til at investere i en stærkere forlygte, der også belyser vejen foran cyklisten godt. Og så er det en god idé, at børnene har et par ekstra lygter på sig, hvis en af dem skulle gå ud.

 

Biltema er med 140 varehuse en af Nordens største kæder af detailforretninger. Biltemas sortiment udvikles hele tiden, og i dag findes mere end 19.000 produkter inden for kategorierne bil og motorcykel, båd, fritid, hjem, kontor og teknik, byggeri, bilpleje og værktøj. Læs mere på biltema.dk