7 ting du skal overveje, når du køber fliser og klinker

7 ting du skal overveje, når du køber fliser og klinker

Der findes et væld af forskellige keramiske fliser, der varierer med hensyn til farve, størrelse og funktion. Vi har valgt et begrænset udvalg af kvalitetsfliser som f.eks. førsteklasses granitkeramik til både private og offentlige miljøer. Hvad anvendes de til, og hvad skal du tænke på? Vi hjælper dig!

1. Fliser eller klinker?

Fliser bruges kun på vægge og kun indendørs. De er glaserede (blanke eller matte), hvilket gør en flisebelagt væg let at holde ren. Klinker kan bruges på både vægge og gulve og skal generelt være skridsikre og slidstærke. Både fliser og klinker består af keramik, dvs. brændt ler. Den største forskel på fliser og klinker er densiteten. Klinker er meget mere kompakte end fliser. En tilstrækkeligt kompakt plade har meget lav vandabsorption, hvilket gør den frostsikker og derfor velegnet til de fleste udendørs miljøer. Klinker har også bedre styrkeegenskaber og større modstandsdygtighed over for forskellige påvirkninger som slid, frost, kemikalier m.m.

"Den største forskel på fliser og klinker er densiteten"
79542

2. Overflade

Glaserede fliser

Overfladen bruges til at give flisen farve, glans og mønster og til at gøre det lettere at holde flisen ren.

Uglaserede fliser

Overfladen fremhæver flisens naturlige farve, er meget ridsefast og har en skridsikker effekt.

Ekstra tyk overflade (double charge)

Disse plader har en ekstra tyk overfladebelægning, der giver ekstra slidstyrke. De er velegnet til arealer med kraftigt slid, såsom gange, garager, udestuer eller altaner.

Friktionsklasse – skridsikre fliser

R-klasserne gælder for fliser på tørre overflader med gangtrafik, såsom skoler, restauranter, indkøbscentre og detailbutikker. R9-R10 passer til et fladt underlag, mens R11-R13 er velegnet til for eksempel ramper, indgangspartier, trapper, udendørsarealer og lignende. Se mere i symbolforklaringen.

3. Størrelse og kanter

Ved nogle slags fliser er størrelsen angivet i omtrentlige mål, f.eks. 30 x 60 cm. Når flisen brændes, krymper den på grund af den høje temperatur. Derfor kan der være små forskelle i flisernes størrelse. Når en keramisk flise kommer ud af ovnen, har den også altid en let afrundet standardkant. Der findes også kantskårne fliser, der føres igennem en maskine, der skærer lige kanter på 90 grader og samtidig sørger for, at alle fliser er nøjagtigt lige store og har nøjagtige mål, f.eks. 29,8 x 59,8 cm. Pladen siges da at være kantskåret eller afrettet. En kantskåret plade kan lægges med en mindre fugebredde, fra 2 mm (< 2 mm).

4. Forbrug

Når du beregner forbruget til dit projekt, er det godt at lægge ca. 10-15 % oveni i tilfælde af eventuel afkapning. Dette er for at være sikker på, at der er nok til dit projekt. Større fliser giver generelt mere afkapning end mindre fliser. For at have nok fliser til eventuelle senere skader eller behov for at supplere, kan du tilføje en reserve på ca. 1-2 kvadratmeter.

5. Farvevariationer

Keramik er et naturmateriale, og derfor kan der være mindre farvevariationer mellem forskellige partier, der produceres på forskellige tidspunkter. Ved enkelte produkter kan der forekomme naturlige farvevariationer, selvom de er produceret samtidig. Vær derfor omhyggelig med at tjekke mærkekoden/nuancen på pakkerne, og kontrollér fliserne grundigt, inden du limer dem fast. Når fliserne er limet fast, kan man ikke klage over deres farve, nuance eller størrelse.

Tips!

  1. Kontrollér, at alle pakker har samme varenummer og brændekode (anført under "Shade" på etiketten).
  2. Du kan sammensætte fliser fra forskellige pakker for at skabe et dynamisk farvemønster.
  3. Placer fliserne på forskellige måder på gulvet, indtil du synes, at det ser godt ud.
  4. Sørg for, at gulvet er plant.

6. Fliselim/Fliseklæb

Der findes fliselim til forskellige behov og til indendørs eller udendørs brug og fliselim, der er færdigblandet eller skal blandes. Vi har også en fliselim, der er godkendt til brug i vådrum.

7. Fugemasse

Der findes fugemasser i forskellige farver fra lys til mørk. Det er ikke kun fugens størrelse, der afgør, hvor meget fugemasse der bruges. Mindre fliser giver også flere fuger. Vores fugemasse kan bruges både indendørs og udendørs.

Relaterede artikler

Sådan renoverer du badeværelset selv

Sådan renoverer du badeværelset selv

Skal du renovere badeværelset selv? Læs mere om vores godkendte vådrumssystemer

Dit drømmebadeværelse - trin for trin

Dit drømmebadeværelse - trin for trin

Vi guider dig i hvordan du skaber dit drømmebadeværelse.

Når børnene flytter hjemmefra - få tips til renovering af hjemmet

Når børnene flytter hjemmefra - få tips til renovering af hjemmet

Når børnene flytter hjemmefra kan det føles tomt. Men det er også en unik mulighed for at renovere og bygge om.