7 tips til belysning i haven

7 tips til belysning i haven

Udendørsbelysning skaber liv og bevægelse i haven og kan desuden skabe tryghed, når mørket sænker sig. Ved at placere forskellige typer belysning forskellige steder i haven skaber du dynamik og et hyggeligt udemiljø.

Det spiller ingen rolle, hvor stor en have eller terrasse du har; med den rette type belysning kan du skabe de mest magiske rammer for dejlige sensommermiddage eller bruge den til at skabe hygge på de mørke efterårsaftener. Udendørsbelysning kan også være med til at afskrække tyve.
Her er nogle tips til, hvad der kan være godt at overveje, når du skal lyssætte din have.

73536

Dyr - Legefuld lampe til børnene

73535

Jordbelysning - Belys rabatterne

73537

Hængende belysning - Dekorative lyskugler

Udforsk vores udvalg af udendørs belysning

1. Forskellige lyskilder

For at skabe en effektiv kulisse kan du placere forskellige typer lyskilder med forskellige afstande i haven. Skab variation med stærke og lidt svagere lyskilder, og lad afstanden blive større, jo stærkere lyskilder du bruger. Ved at variere lyskildernes styrke kan du skabe dybde i haven. Det gøres ved at placere de stærkeste lamper længst væk og de svagere længere fremme.

2. LED-lamper

LED-lamper bruger mindre energi og har en længere levetid end standard- og halogenbelysning. Du kan vælge mellem LED-lamper med varmt eller koldt lys og placere disse strategisk i haven. Vær opmærksom på, at varmt lys kan passe bedre nær terrassen, hvor I opholder jer meget.

3. Lad planterne lyse

Leg med lyssætningen og de former, der allerede er i din have. Beklæd buskene med lysnet, pryd gangen med solcellelamper, lad træstammen funkle med lyskæder, eller fremhæv dine smukkeste blomster med et spotlight. Prøv dig frem med forskellige lyskilder og lysstyrker. Når du skal belyse grønne og frodige planter, er vores råd at bruge et koldere lys, da det fremhæver det grønne lidt mere.

4. Skab lyseffekter med solcellelamper

Lad havens opbygning afgøre, hvordan du lyssætter dit udemiljø. Brug ikke for kraftige lamper i forgrunden, da man så ikke vil kunne se lyset fra de svagere lamper i baggrunden. Placer belysningen i forskellige niveauer med for eksempel jordbelysning, spotlights, der oplyser trækronerne, lyskæder i buskene og en lygte ved indgangen til huset. Brug solcellelamper, der tændes, når mørket falder på, og slukkes ved morgengry.

5. Nyd belysningen indefra

Sørg for at placere udendørsbelysningen, så I kan få glæde af det hyggelige udemiljø, også når I er indendørs. Måske har I et stort træ, som I kan se fra spisebordet? Lys stammen op med et spotlight!
Eller sæt en lyskæde omkring altanrækværket eller terrassehegnet. Måske kan I placere lidt ekstra belysning uden for børneværelset for at skabe tryghed i mørket?

6. Belys facaden

Ved at beklæde husets facade med udendørsbelysning skaber du en indbydende og hjemlig stemning. På husfacaden kan det være bedst at bruge den samme type lyskilder for at skabe et stilrent helhedsindtryk. Sørg for at lyssætte indgangen lidt mere, og måske er der et husnummer på facaden, som skal kunne ses i mørke?

7. Brug en timer

Der er som regel ingen grund til at have udendørsbelysningen tændt hele natten. Ud over at spare strøm og penge, når lyset er slukket, forstyrrer du heller ikke dyr og fugle, som er aktive om natten, og som kan blive generet af lyset. Tilslut en timer til belysningen, så du selv kan bestemme, hvornår lyset skal tændes og slukkes. Eller brug lamper med lyssensorer. På denne måde tændes belysningen, når nogen eller noget bevæger sig i haven.