Din ultimative bilbatteri-guide

Din ultimative bilbatteri-guide

I vores store guide om bilbatterier tager vi dig igennem alt, du skal vide. Vi dykker ned i, hvad bilbatteriets funktion egentlig er, hvilke forskellige typer batterier der findes, og vi hjælper dig også med at finde ud af, hvilket batteri der passer til lige præcis din bil. Hvad er tegnene på et fladt batteri, og hvordan kan du selv oplade eller udskifte det?

Alt det og meget mere kan du få svar på her på siden. Du kan også tage den hurtige vej ved at søge med nummerplade her og finde det rigtige bilbatteri til din bil. Du kan også søge efter nummerplade via søgebjælken øverst på siden.

Hvad er et bilbatteri?

Et bilbatteri er en helt essentiel komponent i din bil. Det er nemlig den strømkilde, der sørger for, at din bil kan starte. Batteriet sørger også for at give strøm til bilens ekstraudstyr, der nemlig er koblet op på det elektriske system. Det inkluderer alt fra bilradioen og GPS’en til klimaanlægget.

Når du kører, og bilens motor er i gang, så bliver bilbatteriet automatisk opladet af generatoren, men nogle gange kan det være nødvendigt at oplade eller endda udskifte bilbatteriet. Det kan være tilfældet, hvis du oplever, at din bil har svært ved at starte, eller hvis de forskellige elektriske funktioner ikke fungerer helt optimalt. Et velfungerende batteri er derfor nøglen til en problemfri køretur. Her på siden guider vi dig gennem alt, du skal vide om bilbatterier.

Din guide til alle typer bilbatterier

I vores guide om bilbatterier dykker vi ned i de forskellige typer bilbatterier, der findes for at give dig et overblik. Senere i guiden dykker vi også ned i, hvilket bilbatteri der passer til din bil.

 

  • AMF-batterier: AMF står for Automatiove Flooded, og AMF-batterier er den mest almindelige type, som du finder i langt de fleste biler. Det er udstyret med almindelige standardpoler og kendt for at levere pålidelig strøm til både start og drift. Det er også kendt for sin store kapacitet, lange levetid og evne til at modstå vibrationer og stød. Batteritypen er dog ikke vedligeholdelsesfri. Elektrolytniveauet skal nemlig kontrolleres regelmæssigt og det samme med batterivandet.

  • EFB-batterier: EFB står for Enhanced Flooded Batteries og betegnes typisk som en opgraderet version af AMF-batterier. Faktisk har EFB-batterier dobbelt så mange opladningscyklusser som almindelige batterier. Batteriet har også typisk en længere levetid, fordi det er udstyret med en anderledes pladekonfiguration. Præstationen er også noget bedre, da batteriet lader hurtigere.

  • AGM-batterier: AGM står for Absorbent Glass Mat og er et avanceret bilbatteri – ideelt til biler med stop- og startfunktion. AGM-batterier er ekstra holdbare og modstandsdygtige og har faktisk en længere levetid end standardbatterier. Den primære forskel på AGM-batterier og standardbatterier er, at batteritypen er udstyret med et glasfiberlag, der absorberer flydende elektrolytter. Det betyder, at det er sikkert at bruge, idet det ikke lækker syre. Batteriet er også kendetegnet ved effektiviteten, og det oplader noget hurtigere end almindelige batterier.

  • Silver-kalcium-batterier og Tin-kalcium-batterier: Batterierne er pålidelige og vedligeholdelsesfrie. Som navnene angiver, så er de baseret på henholdsvis sølv/kalcium-teknologien eller tin/kalcium-teknologien. Det giver en lang levetid og længere bevarelse af opladningen sammenlignet med almindelige batterier. Faktisk er batterierne også udstyret med en indikator, der viser batteriets status. De er også udstyret med en ventilator, der reducerer risikoen for damplækage. På samme måde er der indbygget flammebeskyttelse.

  • SMF-batterier: SMF står for Sealed Maintenance Free, og som navnet indikerer, kræver SMF-batteritypen ikke meget vedligeholdelse. Det er baseret på en såkaldt kalcium-teknologi, og det giver batteriet en lang levetid. Batteriet er desuden designet med en særlig ventilation, der minimerer risikoen for damp- og syrelækage. Derudover er batteriet flammesikkert.

 

Find alle vores forskellige typer bilbatterier her.

 

Find alle slags bilbatterier hos Biltema

Hos Biltema kan du finde alle ovenstående typer bilbatterier i vores omfattende sortiment. Det gælder altså både AMF-batterier, EFB-batterier, AGM-batterier, Silver-kalcium-batterier, Tin-kalcium-batterier og SMF-batterier. Find alle bilbatterier her.

Hos Biltema tilbyder vi en garanti på 3-4 år, afhængigt af hvilket bilbatteri du vælger. Du skal holde øje med garantimærket, som er vist på produktsiden på dit ønskede bilbatteri. Når du investerer i et nyt batteri til din bil, er det generelt bare rart med en god garantilængde – ikke sandt? Du kan også være sikker på, at vi står bag produkter til stærke priser og høj kvalitet. Hvis du har brug for batteriladere eller batteritilbehør, så kan du heldigvis også finde det i vores sortiment.

Vi ved godt, at det kan være svært at finde ud af, hvilket bilbatteri der passer til lige præcis din bil, og derfor har vi samlet en guide nedenfor, som kan hjælpe dig med at finde frem til det rette bilbatteri – uanset hvilken bil du har.

94653

Hvilket bilbatteri passer til min bil?

Ved du, hvad du skal kigge efter, når du skal finde ud af, hvilket batteri der passer til din bil? Det kan godt være en udfordring for mange, og derfor har vi samlet en guide til, hvilke faktorer du skal kigge efter. Det er nemlig vigtigt at finde et batteri, der er kompatibelt med lige præcis din bil for at sikre den optimale ydeevne og ikke mindst undgå, at bilen ikke kan starte.

Batteritype: Der findes flere batterityper, og det kan godt være svært at finde ud af, om du mon skal vælge et AGM-batteri, et AMF-batteri eller en helt tredje model, for de forskellige typer er velegnede til forskellige biler, funktioner og kørselsmønstre. Her kommer Biltemas nummerpladeløsning heldigvis ind i billedet. Hvis du indtaster din nummerplade i søgefeltet, kan du på den måde finde frem til, hvilket batteri der passer til lige præcis din bil. Søg med nummerplade her.

Størrelse: Du skal også være opmærksom på at vælge et batteri i den rigtige størrelse. De kommer nemlig i flere forskellige størrelsesgrupper. Tjek derfor størrelsen på dit nuværende, og sørg for at vælge et nyt batteri, der matcher størrelsesgruppen.

Koldstartstrøm: Begrebet henviser til mængden af strøm, som dit batteri kan levere, når temperaturen er kold. Det er derfor også vigtigt at være opmærksom på, inden du vælger.

Batterikapacitet: Batterikapaciteten måles i ampere og henviser til, hvor meget strøm batteriet kan levere over en bestemt periode. Det er en god idé at vælge et batteri med en kapacitet, der matcher det batteri, som du har i forvejen.

Start- og stopfunktion: Er din bil udstyret med en start- og stopfunktion? Så er det væsentligt at vælge et batteri, der kan understøtte funktionen, så du får mest muligt ud af det.

Hvis du er i tvivl om, hvilket batteri der passer til din bil, så er det en god idé at henvende dig til en professionel. Det kan hjælpe med at sikre, at du investerer i det helt rigtige batteri til lige præcis din bil.

Dét kan være skyld i et fladt batteri

Er du klar over, at der kan være flere forskellige årsager til, at din bil har et fladt bilbatteri? Vi guider dig igennem nogle af de mest almindelige årsager, som du med fordel kan være opmærksom på for at undgå et fladt batteri.

 

  1. Tændte lygter: Glemmer du af og til at slukke lygterne på bilen? Så kan det faktisk være medvirkende til et fladt bilbatteri. Det dræner nemlig batteriet, og det er især et problem, hvis din bil står med tændte lygter i længere tid – eksempelvis over natten, mens den holder i garagen.

  2. Kolde temperaturer: Måske skulle man ikke tro, at det har en påvirkning, men vinterkulde kan faktisk også bidrage til, at dit bilbatteri bliver fladt. De kolde temperaturer gør nemlig, at din bil skal arbejde en smule hårdere, end den plejer.

  3. Korte ture: Kører du ofte små korte ture? Så får batteriet faktisk ikke tid nok til at lade ordentligt op, og det kan derfor også føre til et afladet batteri.

  4. Sjælden kørsel: Hvis din bil for det meste holder i garagen eller indkørslen, så kan det også gøre batteriet fladt. Det gør nemlig, at bilen langsomt kan miste sin ladning.

  5. Beskidt bilbatteri: Faktisk kan et beskidt bilbatteri også dræne noget hurtigere end et rent batteri. Derfor er det vigtigt, at du husker at vedligeholde det løbende.

  6. Levetid: Et bilbatteri holder desværre ikke evigt, og efterhånden som bilen bliver ældre, så får batteriet sværere ved at holde på strømmen.

  7. Defekt generator: Hvis du kører rundt med en defekt generator, så vil batteriet heller ikke blive opladet, når bilen kører.

  8. Forkert batteri: Ved du, hvilket batteri der passer til din bil? Det er helt essentielt at vide, for hvis du monterer en forkert type, så kan det aflade hurtigt eller faktisk slet ikke fungere.

 

Der er altså flere forskellige årsager til, at du kan opleve et fladt bilbatteri, og det kan gøre, at batteriet enten trænger til en udskiftning eller en opladning. Det dykker vi ned i herunder.

Har dit bilbatteri brug for en opladning eller udskiftning?

Oplever du, at din bil har svært ved at starte, eller at de elektriske funktioner inde i bilen ikke fungerer optimalt? Så kan det godt være tegn på, at dit batteri enten skal oplades eller udskiftes. Herunder guider vi dig til, hvad du skal gøre ved dit bilbatteri i sådanne situationer.

Det er dog vigtigt, at du er opmærksom på, at hvis bilen ikke kan starte, eller klimaanlægget har sat ud, så kan det også skyldes mange andre faktorer – og det behøver altså ikke nødvendigvis være batteriet, der trænger til en opladning eller udskiftning. Hvis du er i tvivl, kan du kontakte en professionel mekaniker.

Batteriet trænger til en opladning

Hvis dit bilbatteri har svært ved at starte, men ellers er i fin stand, så kan det være, at dit batteri blot trænger til en manuel opladning. Problemet kan være opstået af forskellige faktorer – eksempelvis hvis lygterne har stået tændt i længere tid, eller hvis du ofte kører kortere ture.

Du bør udskifte dit bilbatteri

Hvis dit bilbatteri er ældre, og du oplever, at batteriet gentagne gange giver dig problemer, så kan det godt være et tegn på, at batteriet trænger til en udskiftning i stedet for blot en opladning. Et bilbatteri har typisk en levetid på 5-6 år, men den præcise levetid kommer an på, hvordan du vedligeholder batteriet, og hvor meget du bruger din bil.

Guide: Oplad selv dit bilbatteri

Hvis dit bilbatteri trænger til en opladning, så kan du faktisk godt selv gøre det. Et bilbatteri oplades normalvis af bilens generator, når motoren kører, men i nogle tilfælde kan det være nødvendigt at lave en manuel opladning – eksempelvis hvis det er koldt udenfor.

Der er to primære metoder til, hvordan du selv kan oplade dit bilbatteri. Du kan enten få starthjælp fra et andet bilbatteri, men du kan også bruge en oplader. Det guider vi dig igennem her.

94654

Starthjælp

Metoden kræver et sæt startkabler og en anden bil, der har et fuldt opladet batteri. Metoden omfatter et par forskellige trin, som vi giver et overblik over her.

 

  1. Parkér de to biler tæt på hinanden, men sørg for, at de ikke rører hinanden. Sluk også begge biler.
  2. Tilslut det ene røde startkabel til den positive (+) batteriklemme på det døde batteri. Det er vigtigt, at du har helt styr på de forskellige poler, for ellers kan du risikere at lave en kortslutning.
  3. Tilslut den anden ende af det røde startkabel til den positive (+) batteriklemme på det fuldt opladede batteri.
  4. Tilslut derefter det sorte kabel til den negative (-) batteriklemme på det fuldt opladede batteri.
  5. Tilslut den anden ende af det store kabel til bilen med det døde batteri. Her er der typisk et specifikt stelpunkt, som kablet skal kobles til.
  6. Start bilen med det fuldt opladede batteri, og lad den være tændt i et par minutter, inden du starter bilen med det flade batteri.
  7. Når bilen med det flade batteri er startet, så er det tid til at fjerne kablerne i en bestemt rækkefølge. Du skal først fjerne det store kabel fra bilen med det flade batteri, og bagefter er det tid til at fjerne det sorte kabel fra bilen, der oplader.
  8. Fjern derefter de røde kabler på samme måde, som du fjernede de sorte kabler.
  9. Til slut bør du køre en tur for at lade batteriet op. Gerne en tur på en halv time eller længere, hvis du har mulighed for det. Det mindsker nemlig risikoen for, at du skal bruge starthjælp næste gang, du prøver at starte bilen.
  10. Bagefter kan du med fordel også tilslutte bilen til en oplader, så batteriet bliver fuldt opladet.

Manuel opladning

En oplader er en enhed, der kan oplade dit bilbatteri, og opladningsprocessen følger et par forskellige trin, som vi uddyber herunder i vores guide.

 

  1. Sørg for at din bil er slukket, inden du går i gang.
  2. Tilslut derefter det røde kabel fra opladeren til den positive (+) batteriklemme og det sorte kabel fra opladeren til den negative (-) batteriklemme.
  3. Tænd derefter for opladeren, og lad batteriet oplade. Den præcise opladningstid kan variere fra bil til bil og oplader til oplader.
  4. Når dit batteri er fuldt opladet, så er der typisk en lampe, der lyser eller på en anden måde indikerer, at bilen er fuldt opladet.
  5. Når bilen er opladet, så er det tid til at slukke laderen og pille kablerne fra.
  6. Prøv derefter at starte bilen og teste batteriet. Hvis ikke bilen starter, så kan det være, at batteriet er defekt og derfor trænger til en udskiftning.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst muligt oplader din bil, så er det altid en god idé at tjekke instruktionsbogen eller kontakte en professionel for rådgivning om processen.

Guide: Sådan udskifter du dit bilbatteri

Trænger dit bilbatteri til en udskiftning, og er en manuel opladning ikke nok? Så har vi samlet en guide til, hvordan du udskifter dit bilbatteri. Det kan virke som en svær opgave, men faktisk kan du godt gøre det selv, hvis du har mod på det. Hvis du er i tvivl om opgaven, så er det selvfølgelig en god idé enten at rådføre dig eller lade en professionel om opgaven.

  1. Det første, du bør sikre dig, er at du har den korrekte model klar. Det kan være vanskeligt at finde ud af, hvilket bilbatteri der passer til din bil, men du kan få hjælp fra vores nummerpladeløsning her.
  2. Du bør først og fremmest sikre dig, at bilen er slukket og nøglen fjernet. Du bør også bruge handsker og beskyttelsesbriller, for batterisyre kan være skadeligt.
  3. Åbn derefter kølerhjelmen, så du er klar til at gå i gang.
  4. Derefter starter du med at løsne kablerne. Du bør starte med det sorte kabel – altså den negative pol (-). Herefter fjerner du det røde kabel, som er pluspolen (+).
  5. Når begge kabler er fjernet, så kan du løsne batteriet og fjerne det fra bilen. Her kan det være en god idé lige at holde øje med, hvordan det vender og er monteret, så du kan huske det, når du skal montere det nye bilbatteri. Tag eventuelt et foto.
  6. Inden du går i gang med at montere batteriet, så skal polerne rengøres – gerne med en polbørste. Og til sidst smører du dem med polfedt.
  7. Så er det tid til at sætte det nye batteri i – på samme måde, som det gamle sad.
  8. Bagefter skal du igen koble kablerne til. Først det positive kabel (+) og derefter det negative (-).
  9. Prøv til slut at starte bilen. Hvis den starter, så har du klaret opgaven og skiftet batteriet helt korrekt. Hvis bilen derimod ikke kan starte, så bør du tjekke kablerne igen og sikre dig, at de er tilsluttet på den rigtige måde.

 

Efter du har indsat det nye bilbatteri, så skal du også sørge for at bortskaffe det gamle batteri på en korrekt måde, for det indeholder nemlig skadelige stoffer. Her kan du med fordel kontakte et autoværksted, der typisk modtager gamle batterier. Du kan også besøge din lokale genbrugsplads.

Vores guide til at skifte et bilbatteri er en hjælp til, hvordan du selv kan klare opgaven hjemme i garagen eller indkørslen. Og husk, at hvis du er i tvivl, om hvordan du bærer dig ad, så er det smart at lade en professionel klare opgaven for dig, så det bliver gjort helt korrekt.

Din guide til, hvordan du vedligeholder dit bilbatteri

Den korrekte vedligeholdelse af et bilbatteri kan faktisk være med til at sikre, at det ikke bliver fladt. Hvis ikke du jævnligt vedligeholder det, så kan det nemlig dræne batteriet noget hurtigere og mindske dets levetid. Der er flere forskellige måder, du kan vedligeholde dit batteri på – hvis du gerne selv vil dobbelttjekke. Vi har samlet en guide til, hvad du med fordel kan gøre.

 

  • Tjek det jævnligt: Du kan selv tage et kig på batteriet regelmæssigt – måske et par gange om året. Du kan også få et værksted til at tage et kig på det, hvis ikke du selv har forstand på det.

  • Undgå at aflade batteriet helt: Hvis du har mulighed for det, så er det en god idé at undgå at aflade batteriet helt. Det kan nemlig være med til at forkorte levetiden. Hvis batteriet aflades, så oxiderer eller ‘ruster’ de elektriske plader, og det får batteriet til at miste sin kapacitet – permanent.

  • Kør bil jævnligt: Hvis du gerne vil vedligeholde dit bilbatteri, så er det faktisk også en god idé at køre jævnlige ture. Hvis din bil holder helt stille i garagen i en længere periode, så kan batteriet nemlig miste dets effektivitet på sigt.

  • Rengør batteriet: Et bilbatteri kan godt blive beskidt med tiden, og derfor er det smart at rengøre det af og til. Der kan nemlig let samle sig snavs, som faktisk kan påvirke levetiden af batteriet.

  • Tjek batteriets vandstand: Det lyder måske underligt, men faktisk bør du også tjekke op på batteriets vandstand af og til – hvis dit batteri er helt traditionelt. Og hvis vandstanden er lav, så bør du tilføje destilleret vand.

  • Korrekt opbevaring: Hvis du har planer om, at din bil skal holde stille i en længere periode, så kan det faktisk være en god idé at fjerne batteriet helt og opbevare det et sikkert sted. Du skal dog tilslutte batteriet til en vedligeholdelsesoplader under opbevaring.

 

Hvis du sørger for at følge de forskellige vedligeholdelsestips i vores bilbatteri-guide, så kan du være med til at sikre, at dit batteri forbliver i god stand. Og på den måde kan du også være med til at forlænge dets levetid.

Relaterede artikler

Skift hjul på bilen - Find ud af, hvordan du gør her

Skift hjul på bilen - Find ud af, hvordan du gør her

Her er en brugbar guide til, hvordan du selv kan skifte hjulene på din bil.

Guide: Køb en donkraft til din bil

Guide: Køb en donkraft til din bil

I denne guide fortæller vi dig alt, hvad du skal overveje, når du køber en donkraft til dit køretøj.

Vi har reservedelene til din bil

Vi har reservedelene til din bil

I vores søgefelt på hjemmesiden og i appen taster du din bils reg. nr. og får derefter vist forslag til reservedele til din bil.