Guide: Vælg den helt rigtige cykelstørrelse

Er du i tvivl om, hvilken størrelse cykel du skal vælge? At vælge den rigtige cykelstørrelse er afgørende for både din komfort og sikkerhed, når du færdes i trafikken. Men hvordan finder du den størrelse, der passer bedst til dig? Det kan du blive klogere på her.

Derfor er den rette cykelstørrelse vigtig 

At vælge den rigtige cykelstørrelse er helt afgørende – både for din komfort og sikkerhed. Det gør altså en verden til forskel at sidde på en cykel, der rent faktisk passer til dig. Vi har samlet et overblik over de tre væsentligste fordele ved at anskaffe dig en cykel i den helt rigtige størrelse: 

  • Du øger komforten: Cykelstørrelsen har stor indflydelse på, hvordan din cykeltur føles. På en cykel med den rette størrelse kan du nemlig sidde behageligt og afslappet, uden at skulle strække dig for at nå hverken styret eller pedalerne. Det gør turen mere behagelig –uanset om du cykler en kort eller længere tur.
     
  • Du har bedre kontrol over cyklen: Når du har den rette cykelstørrelse, så kan du nemt nå håndtagene, bremserne og gearene. Det gør det noget nemmere for dig at manøvrere cyklen, når du befinder dig i trafikken. Det gør dig også i stand til at reagere på uventede situationer, og på den måde er den rette størrelse med til at øge din sikkerhed på vejene. 
     
  • Du undgår skader: Den rette cykel kan også være med til at forhindre ubehag og skader, når du cykler. Hvis din cykel er for stor, er det nemlig ikke ualmindeligt at opleve smerter i nakke og skuldre, fordi du spænder op for at holde balancen. Hvis din cykel derimod er for lille, kan du føle ubehag i knæ og ryg på grund af en unaturlig kropsholdning. 
     
  • Du øger din ydeevne: Med den rigtige cykelstørrelse kan du faktisk også forbedre din ydeevne på cyklen. Du vil nemlig være i stand til at træde i pedalerne med langt mere kraft, og det kan i sidste ende hjælpe dig med at køre både hurtigere og længere.  
     

Der er derfor flere gode grunde til, at det er vigtigt at tage højde for cykelstørrelsen, når du investerer i en ny cykel. Det gør din cykeltur langt mere behagelig, og det booster også både din sikkerhed og ydeevne. 

Cykelstørrelser og sikkerhed går hånd i hånd 

Sikkerheden er alfa og omega, når du bevæger dig ud i trafikken på din cykel. Og her spiller valget af den rette cykelstørrelse en central rolle. En cykel, der passer til dig og din kropsbygning, giver dig nemlig langt bedre kontrol og balance, og det er essentielt, når du skal manøvrere sikkert i trafikken. 
 
På en cykel med den rette cykelstørrelse kan du nemt nå både styr, pedaler og bremser. Det gør det lettere for dig at reagere hurtigt og præcist i trafikken – uanset om du skal lave en pludselig opbremsning eller en hurtig undvigelsesmanøvre. En cykel, der er for stor, kan gøre det svært at nå jorden med fødderne, og det kan være farligt i kritiske situationer. Omvendt kan en for lille cykel give dig en unaturlig og usikker kørestilling. 
 
Den rette cykelstørrelse øger altså ikke bare din komfort, men også din sikkerhed på vejen. Det er derfor vigtigt, at du tager dig god tid til at finde den helt rette størrelse, når du skal investere i en ny cykel.  

Din cykelstelstørrelse kommer an på cykeltypen 

Når du skal finde den rette cykelstørrelse, har cykeltypen en væsentlig betydning. Den rette stelstørrelse afhænger nemlig af, om du er på udkig efter en citybike, herrecykel, BMX eller mountainbike. 

Citybike 

En citybike er designet til at være komfortabel og nem at køre på. Den har typisk et lavt stel, så du nemt kan træde på og af cyklen, og en oprejst kørestilling, der giver dig et godt overblik, når du færdes i trafikken. Hvis du er på udkig efter en citybike, vil du ofte have brug for en lidt mindre stelstørrelse. Hvis dine mål indikerer, at du ligger lige mellem to størrelser, er det derfor en god idé at vælge den mindste størrelse.

Herrecykel 

Herrecykler har typisk en højere overrørshøjde, og det betyder, at stelstørrelsen kan føles højere end på en tilsvarende damecykel. Når du vælger en herrecykel, skal du derfor sørge for, at der er tilstrækkeligt med plads mellem din krop og overrøret, når du står over cyklen. Det sikrer nemlig, at du har plads nok til at manøvrere – og ikke mindst undgå skader.

BMX 

BMX-cykler er en helt anden historie. De er nemlig skabt til tricks og hurtige bevægelser, og det stiller nogle helt særlige krav til cykelstørrelsen. Det er nemlig vigtigt at have en cykel, der er let at styre, og netop derfor er en BMX-cykel også mindre end din normale cykelstørrelse. For BMX er det ofte one-size, hvor du så har mulighed for at justere og tilpasse cyklens forskellige dele, så den passer til dig.  

Mountainbike 

En mountainbike er bygget til at klare udfordrende terræn og stejle bakker. Cyklen har typisk et højere stel og derfor også en mere foroverbøjet kørestilling. Det giver dig bedre kontrol og mulighed for at lægge flere kræfter i pedalerne. Hvis du skal investere i en ny mountainbike, vil du ofte have brug for en lidt større stelstørrelse. 

Ligger du lige mellem to cykelstørrelser? 

Hvad gør du, hvis du ligger lige mellem to cykelstørrelser – skal du vælge den større eller mindre model? Det bedste råd er at prøve begge størrelser og vælge den, der føles mest komfortabel for dig.  

Det er vigtigt at huske på, at der er mange faktorer, der spiller ind, når du skal vælge den rette cykelstørrelse – eksempelvis din kropsbygning, kørestil og dine personlige præferencer. Hvis du ligger lige mellem to størrelser, er det derfor en god idé at prøve begge størrelser, før du træffer en beslutning.  
Nogle foretrækker en større cykel, fordi de føler, at det giver mere kontrol og stabilitet – især på længere ture. Andre foretrækker en mindre cykel, fordi de føler, at det giver mere fleksibilitet og manøvredygtighed – især i bytrafikken.  

Derfor er det en god idé at tage en prøvetur på begge cykler, hvis du har mulighed for det, så du kan mærke efter, hvordan hver cykelstørrelse føles. Er du mere komfortabel på den større eller mindre cykel? Føler du, at du har god kontrol over cyklen? Kan du nemt nå pedalerne og styret?  

Kend cykelstørrelserne til børn 

Skal dit barn have ny cykel? Forældre har ofte tendens til at vælge en cykel, der er en anelse for stor, så barnet kan have cyklen i længere tid. Men det er vigtigt, at du vælger den rette stelstørrelse, der passer til dit barn nu og her – både for brugervenlighedens og sikkerhedens skyld.  

Når du skal købe en børnecykel, er det barnets højde og alder, der spiller en rolle for, hvilken stelstørrelse du skal vælge. 

99077

Vær opmærksom på, at retningslinjerne kun er vejledende. Det vil altså sige, at hvis dit barn enten er højere eller lavere end gennemsnittet for alderen, skal du justere cykelstørrelsen derefter.  

Find vores børne- og juniorcykler her

 

99073

Hvad med hjulstørrelsen? 

Når du kigger på ny cykel, vil du ofte opleve, at antal tommer er angivet. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at tallet ikke henviser til selve cykelstørrelsen men derimod til hjulets størrelse. Og hjulstørrelsen har stor betydning for, hvilken type terræn din cykel er bedst egnet til. Valget kommer derfor an på, hvad du primært skal bruge cyklen til. 

  • 26-tommers hjul er ofte at finde på mountainbikes, og hjulene er især gode til tekniske spor med mange sving og forhindringer. 
  • 27,5-tommers hjul er en mellemvej mellem 26 og 29 tommer. Det vil altså sige, at de både er hurtige og nemme at manøvrere med – ideelt til både vejen og skoven. 
  • 28-tommers hjul er standarden på de fleste citybikes og herrecykler. De er gode til cykelturene til og fra arbejdet. 
  • 29-tommers hjul er populære på mountainbikes. De ruller let over forhindringer og holder farten. Til gengæld er de mindre manøvredygtige. 

Prøv altid cyklen for at vurdere cykelstørrelsen 

Selvom du bruger tid på at måle enten din højde eller skridtlængde for at finde frem til den korrekte stelstørrelse, så er det vigtigt, at du prøver cyklen, før du køber den. Det er nemlig ikke alt, du kan måle dig frem til på forhånd, for der kan være variationer fra mærke til mærke og fra model til model.  

Når du prøver cyklen, får du en god fornemmelse af, hvordan du sidder på den, og om du kan nå jorden med begge fødder, når du sidder på sadlen. Du kan mærke, om styret er inden for behagelig rækkevidde, og om du kan nå bremser og gear uden problemer. 

Husk også at indstille cyklen korrekt 

Når du har fundet den rigtige cykelstørrelse, er det vigtigt, at du også husker at indstille cyklen korrekt bagefter. Selvom du har den perfekte stelstørrelse, kan din cykeltur nemlig stadig være ubehagelig, hvis ikke din cykel er indstillet korrekt.  

  1. Din sadel skal være i en højde, hvor du kan nå jorden med tæerne, når du sidder på sadlen. På den måde kan du nemt holde balancen, når du skal starte og stoppe. Samtidig skal du også kunne strække benet helt ud, når pedalen er i bundposition. Hvis din sadel er for lav, kan du nemlig hurtigt få ondt i knæene.
     
  2. Du skal også indstille afstanden mellem sadel og styr. Her er det vigtigt, at du kan nå styret uden at strække dig for meget. Hvis du skal strække dig for meget, kan du hurtigt få ondt i nakken og skuldrene. 
     
  3. Du bør også indstille styrets højde. Her er det en god idé at starte med styret i samme højde som sadlen. Hvis du føler, at du sidder lidt for foroverbøjet, kan du hæve styret en smule. 

Når du har fundet den rette cykelstørrelse og indstillet din cykel korrekt, vil du opleve, at din cykeltur bliver langt mere behagelig. Og husk, at det altid er en god idé at justere cyklen løbende, så den passer til lige præcis dig. 

Relaterede artikler

Kom i gang med at cykle på elcykel

Kom i gang med at cykle på elcykel

Hvis du er blevet den lykkelige ejer af en elcykel, kan det tage lidt tid at stifte bekendtskab med den. Du skal vænne dig til, hvordan elektronikken fungerer og generelt en anden måde at cykle på.

Gør cyklen forårsklar

Gør cyklen forårsklar

Hvis cyklen har stået i opbevaringen eller i garagen indtil nu, bør du gennemgå den ordentligt, inden du træder i pedalerne.

Skift cykelkæde på cykler uden gear/med indvendigt gear

Skift cykelkæde på cykler uden gear/med indvendigt gear

Vi guider dig i, hvordan du skifter cykelkæden på din ugearede eller navgearede cykel her.