Placering af luftaffugteren
Din luftaffugter skal placeres rigtigt for at fungerer optimalt.
- Placer luftfugteren 25 cm til en meter fra vægge og møbler. Den bør ikke stå klemt inde i et hjørne bag møbler, men skal have plads til at suge luften ind uden at luftstrømme bliver standset af møbler.
- Luftaffugteren skal bruges i et lukket rum for at fungere optimalt. Hvis der bliver der lukket ny luft ind hele tiden, skal den hele tiden trække ny fugt ud, i stedet for at kunne gøre opgaven ‘færdig’. Er rummet større end luftfugteren er beregnet til, vil den bruge længere tid på at få nedbragt luftfugtigheden eller have svært ved at få luftfugtigheden ned på optimalt niveau. Du kan supplere med flere luftaffugtere i samme rum, hvis lokalerne er store. Det vil også ofte give en bedre affugtning og mindske støjgener.
- Temperaturen i rummet skal være på mindst 5 grader - luftaffugteren sænker luftfugtigheden hurtigere, når temperaturen er højere, fordi den varme luft indeholder mere fugt.
Luftaffugter i soveværelset
Soveværelset er et af de rum, hvor der ofte opstår fugtproblemer. Det er fordi vi simpelthen opholder os ret meget i soveværelser - for de flestes vedkommende mindst 7-8 timer hvert døgn, mens vi sover. Mange har heller ikke mulighed for at sove med åbent vindue for at lufte ud, enten pga. støj eller fordi det bliver for køligt om vinteren. Et voksent menneske udleder 2 liter vand i døgnet under normal aktivitet og op til en liter i timen ved høj fysisk aktivitet eller i stærk varme. Samtidig ligger soveværelset ofte tæt på eller i direkte sammenhæng med badeværelse og mange bruger også pladsen i soveværelset til at tørre tøj, netop fordi man primært opholder sig i rummet om natten. Til sammen kan det give et særdeles fugtigt miljø. Luftaffugteren kan afhjælpe problemet. Synes du den støjer eller bliver du for tør i halsen af at sove med tændt luftaffugter, kan den sagtens være slukket om natten, når du skal sove, og tændes i løbet af dagtimerne.
Sådan kan du se om der er fugt i din bolig
- Der er dug på indersiden af vinduerne
- Vinduets bundlister er misfarvede og glatte
- Vægge føles kolde og klamme
- Tapet og maling er misfarvet, buler eller falder af
- Der lugter muggent og ‘indelukket’
- Der er spor af mug eller skimmelsvamp - sorte eller grønne misfarvninger
Otte gode råd til at undgå fugt i boligen
- Tjek at vinduer og døre er tætte og ordentlig isoleret, samt at der ikke er sprækker eller utætheder i vægge, gulv og loft. Kældre og loft er særlig udsat. Dårligt isatte eller isolerede vinduer kan også give kuldebroer, der fører til fugtproblemer.
- Hold alle rum opvarmede til mindst 17 grader og luft ud med jævne mellemrum, også selvom du ikke bruger dem. I kølige rum uden udluftning fortætter fugten på kølige overflader - det vil især være vægge og gulv, og så risikerer du at der opstår skimmelsvamp.
- Luft ud to-tre gange hver dag. Åbn alle vinduer/døre, så der er gennemtræk i 5-15 minutter - længe nok til at luften skiftes ud, men ikke så længe at møbler og vægge bliver afkølede. Luft især ud i soveværelse, badeværelse og rum, hvor der er højt aktivitetsniveau eller fugtighed fra madlavning, vask eller tørring af tøj.
- Undgå at tørre tøj indendørs i videst mulig omfang. Tør tøj udenfor, i tørretumbler eller i et god ventileret lokale. Brug gerne en luftaffugte i det lokale, hvor du tørrer tøjet.
- Luft også ekstra godt ud i rum, hvor vaskemaskine og tørretumbler står.
- Brug emhætten, når du laver mad og kog mad med låg på gryderne.
- Tør op efter dig, når du har været i bad.
- Luft godt ud, når du starter fyringssæsonen. Opsamlet fugt i møblerne bliver overført til luften, når du begynder at fyre og bolig og møbler bliver opvarmet.
Tips!
Gem kondensvandet fra luftaffugteren - vand, der er opsamlet via kondens er frit for kalk og andre mineraler. Derfor kan du bruge det i dampstrygejernet, dampmoppe, til stribefri vinduesvask og mange andre husholdningsopgaver, der kræver helt rent vand. Potteplanterne er også glade for det kalkfri vand.