Sådan monterer du en spulepumpe på båden

Sådan monterer du en spulepumpe på båden

At holde sin båd ren og pæn under de fleste forhold er en af de faste arbejdsopgaver som bådejer og i visse havne er det ikke velset at man anvender ferskvandsresurserne til vask af båden. Løsningen kan være at montere en spulepumpe, der anvender vandet omkring båden. Læs med her hvor vi giver gode tips og tricks til montering fra A-Z og du kan nyde følelsen af let rengøring af båden.

Flere fordele ved en spulepumpe

Der er mange fordele ved at have en spulepumpe ombord, feks.:

  • Hurtig og let rengøring med det samme, så skidt og snavs ikke gror eller brænder fast under en stærk sommersol.
  • Kontrolleret spuling af dækket, så man undgår “oversvømmelser” de forkerte steder
  • Forbedret sikkerhed, hvor du slipper for at hænge ud over siden på båden, balancerende med en tung spand der skal hives ombord
  • Spuling med et højere tryk løsner snavs og skidt

Find en egnet placering til pumpen

Placer gerne pumpen et sted i tørre omgivelser og hvor du ikke skal trække vandslangen så langt i båden. På billedet er valgt et stuverum i styrbord side, hvor der også er let adgang til vand via motorbrønden.

Pumpen skal placeres horisontalt eller med pumpehuset nedad. Sørg gerne for at anvende rustfri gennemgående skruer til fastgørelsen, så du sikrer dig at pumpen ikke ryster løs under sejladsen.

Forsyning af vand til pumpen
Der er flere muligheder for at forsyne pumpen med vand:

  • En løs slange der lægges ud i vandet
  • En fast installation, hvor slangen hele tiden er i vandet

I eksemplet her er benyttet en fast installation, hvor slangen føres igennem et rør ned til motorbrønden, hvor der er tilgængeligt vand. En smart detalje er at anvende et håndgreb, hvor den ene ende skæres af så den fremstår som et åbent rør. Trykvandspumpen har en sugehøjde på hele 180 cm, så den kan næsten placeres overalt i båden. Der anvender en almindelig 1/2″ vandslange, da den passer på de medfølgende 13 mm studse til pumpen.

Pumpen har et praktisk filter som skal sidde på tilgangsstudsen, så du undgår at skidt og snavs sidder fast i pumpehuset.

Elektrisk tilslutning

Pumpens strømforbrug er angivet til max. 8A og vi sikrer derfor installationen med en 10A sikring. Ledningen der skal forsyne pumpen bør trækkes over så kort afstand som muligt og gerne tages tæt på batteriet. Der benyttes et 4,5 kvadrat fortinnet dobbeltkabel, som er loddet direkte på pumpens tilslutninger og samlingen beskyttes med krympefleks, som forhindrer saltvand i at komme i direkte forbindelse samlingen. Ledningerne bindes op med kabelbindere, så de ikke hænger fast i andre ting der lægges ned i stuverummet.

Spuleslange- og pistol

På afgangsstudsen til pumpen er montereret en 1/2″ slange med en kobling som forbindes til vores 15 meter spiralslange. Spiralslangen har den fordel at den ikke så let får knæk, da den er lidt hårdere. Samtidigt kan den trækkes ud i den ønskede længde og næsten nå rundt i hvert hjørne af vores 6 m lange båd.

I sættet med spiralslangen er desuden inkluderet en sprøjtepistol, hvor dysen kan indstilles.

Produkter som er brugt sammen med spulepumpen:

Vedligehold og et godt TIP

Det er en god ide at køre ferskvand igennem slange og pumpe når den har været brugt, så du undgår at saltkrystaller sætter sig fast. Tøm også gerne pumpe og slange for vand, når det har været brugt og især når det er frostvejr.