Sådan laver du lækre røgvarer med røgning

Sådan laver du lækre røgvarer med røgning

Madnørderne kaster sig over røgeovne. Den voksende gruppe af amatørgastronomer er konstant på jagt efter nye køkkentrends, hvilket har fået efterspørgslen på røgeovne til at stige, oplever Biltema. Læs ekspertens råd til gode røgresultater.

De lune sommernætter på terrassen står for døren og med en grill i snart hver eneste have, har en stor del af de danske madnørder kastet sig over røgeovne. Danmark er et rigtig gastroland med mange fritidsgourmander, der konstant skal afprøve nye madlavningsteknikker og opskrifter. Hos en af landets største forhandlere af griller og røgeovne, Biltema, oplever man en eksplosiv efterspørgsel på røgeovne i forskellige størrelser og varianter.

I de seneste år har vi tilføjet flere og flere modeller til vores sortiment af røgeovne, og salget bliver bare ved med at stige. At røge fisk og kød er en ældgammel tradition, der har været glemt i mange år. Netop derfor tror jeg, at røgning for alvor er blevet populær igen. Hjemmerøgning giver lækre madvarer, og så er det også en fin måde at imponere gæsterne på, smiler Per Normann, der er varehuschef- og hus- og haveekspert i Biltema.

Per Normann giver her sine bedste råd, så nybegyndere kan opnå velsmagende røgvarer:

Lær din ovn at kende - Inden du kaster fisketurens fangst eller andet kød i din nye røgeovn, er det en god ide først at lære den at kende. Den korrekte temperatur på røgen er altafgørende for det gode resultat. Læg et stegetermometer ind i ovnen og forsøg dig frem ved at variere mængden af briketter, og hvor meget luft du lukker igennem spjældene. Forsøg at ramme henholdsvis 20, 40 og 80 grader.

Husk saltning – Saltning er en nødvendighed og understreger den fine smag i dine røgvarer. Der er to metoder til saltning – lagesaltning og tørsaltning. Gå efter en standardlage med otte procent salt, og lad fisken salte i minimum syv timer i køleskabet. Tørsaltning gøres nemt ved at gnide kødet ind i rigeligt salt og lægge det i en pose i køleskabet. Husk at børste saltrester af inden røgningen.

Vælg en røgmetode – Med røgning er der tre grundmetoder med tre forskellige temperaturer. Koldrøgning ved 15-20 grader, halvvarm ved 25-35 grader og varmrøgning ved 40-80 grader. Koldrøgning har en højt konserverende virkning og anvendes til fisk som laks, torsk og sej, men også bacon, hamburgerryg og spegepølse. Halvvarm røgning anvendes hovedsageligt til pølser, skinker og fjerkræ. Varmrøgning bruges kun for smagens skyld og konserverer slet ikke varen. Den varmrøgede laks er en klassiker, men metoden kan også bruges til pølser.

Eksperimenter med træet – Normalt anvendes bøge- eller elletræ til røgning. Det er nemt at tilføje duftende noter til røgningen ved at tilsætte tørrede krydderurter eller enebær. Hold dig fra træsorter med meget harpiks, da smagen bliver meget voldsom. Træspånerne kan du sagtens lave selv, men brug ikke savsmuld, der er lavet med en kædesav, da det er fyldt med kædeolie, der ikke er sundt at indtage. Men har du været flittig med en bordsav eller en kap- geringssav, kan du sagtens bruge savsmuld derfra.

Relaterede artikler

Grillsæsonen kender ingen grænser

Grillsæsonen kender ingen grænser

Du kan grille hele året rundt – også selvom maden skal nydes indendørs. Læs mere om grillning året rundt her!

Derfor skal du have en camping grill

Derfor skal du have en camping grill

Læs mere om fordelene ved en praktisk camping grill.

Havekalender - måned for måned

Havekalender - måned for måned

En kalender til dit havearbejde. Her guider vi dig måned for måned.