Solpaneler – saml gratis energi fra solen

Solpaneler – saml gratis energi fra solen

Et solpanel består af mange mindre solceller, der opfanger og omdanner solens energi til brugbar energi, der kan lagres i et batteri. Med batteriet kan vi derefter bruge denne energi til forskellige forbrugere, såsom et 12 V køleskab i en båd.

Forskellige typer solpaneler – monokrystallinske og polykrystallinske

Monokrystallinske solpaneler (f.eks. 25-5097)

Monokrystallinske solpaneler er normalt monteret på en tynd plade af plast eller aluminium. Fordelen ved dem er, at man kan montere panelerne direkte på underlaget enten med skruer eller med lim. Disse paneler er oftest bøjelige. Monokrystallinske solpaneler er lidt mere effektive end polykrystallinske og koster dermed lidt mere.

Polykrystallinske solpaneler (f.eks. 25-5081, 25-5082)

Polykrystallinske solpaneler er oftest monteret på en aluminiumsramme. De er ikke bøjelige og skal monteres med separate beslag. For at opnå maksimal effektivitet anbefales det at montere panelerne på en drejeligt beslag (f.eks. 25-5095). Hvis man i stedet vil montere i fast position, kan man bruge 25-5091.

Hvad er en solpanelcontroller?

Spændingen fra solpanelerne er for høj til at kunne lagres direkte i batteriet, og derfor er der brug for en controller mellem panelerne og batteriet. Controlleren regulerer spændingen fra solpanelerne og registrerer også batteriets evne til at modtage ladning og regulerer den i henhold til batteriets status.

Forskellige typer controllere – MPPT og PWM

MPPT-controller

MPPT-controlleren er den mest effektive regulator til solpaneler. Det bruger hele spændingsområdet og komprimerer den til brugbar energi. MPPT-controlleren er op til 30 % mere effektiv end en PWM-controller. Biltemas sortiment omfatter to forskellige modeller, 25-5099,der kan klare strømme op til 10 A, og 25-5077, der klarer op til hele 20 A.

PWM-controller

PWM-controlleren er en enklere type controller, der mangler MPPT-controllerens effektforøgende egenskaber, hvilket betyder, at overskydende energi går tabt. Denne controller er en udmærket mulighed for mindre solcelleanlæg, hvor der ikke nødvendigvis skal udtages maksimal kapacitet.

Panelets indstilling mod solen

Det anbefales at indstille solpanelet mod syd og placere det, så det ikke udsættes for unødig skygge fra træer eller andet, der kan nedsætte strålingen på panelet. Hældningsvinklen er optimalt 30 grader om sommeren og 70 til 90 grader om vinteren. 45 grader anbefales for at maksimere ladning hele året.