Grill og grilltilbehør

Hvis du ikke allerede er klar til grillsæsonen, er det på tide! Hos Biltema finder du kulgrill, gasgrill og elgrill i forskellige størrelser og prisklasser - her er alt fra tøndegrillen til den store havefest eller boligselskabets fælles grillområde til små, sammenklappelige picnic-grill, der er lige til at tage med ned i parken.

Hvis du er hoppet med på bølgen med røget mad, finder du også rygeovn, -grill og -bokse og selvfølgelig flis og spån til at røge over. 
Vi har også alt hvad hjerte kan begære af grilltilbehør i stegefade, termometre og alt andet tilbehør til grillen, så du kan diske op med lækre grillretter og få en vellykket grillmiddag.

Elgrill, gasgrill eller kulgrill?

De forskellige typer grill har hver deres fordel. Hvilken grill du skal have, er til dels et spørgsmål om temperament. Mange synes at kulgrillen er den ‘ægte’ grill. Der er noget helt særlig ved at tænde op for kulbriketterne og hygge om grillen, mens den varmer op - så er det rigtig sommer! Men det tager netop noget tid for kullene at varme op, og hvem kender ikke til at grillen først får den helt rigtige temperatur, når alle har spist sig mætte i let brankede pølser?

Kulgrill

Kulgrillen kræver at du lige sætter noget tid af til at opnå den rigtige varme på grillen. En grillstarter gør arbejdet nemmere - også med at få tændt op i det hele taget. Nogle ordentlige  grillkul eller briketter gør også arbejdet nemmere. De klassiske grillkul er lavet af løvtræ og varmer op på 15-20 minutter. Det giver også den helt klassiske trækulssmag til grillmaden. Briketter er primært produceret af træ, kokosskaller og/eller stenkul. Det tager lidt længere tid at få varme under briketterne - beregn gerne 30 minutter. Til gengæld holder de længe på varmen og kan bruges til store stykker kød. Brug gerne grilltilbehør som grillstarter og eventuelt tændblokke, hvis du skal have starthjælp. Avispapir øger brandfare pga. flere flyvende gnister. Tændvæske skal hældes på kolde briketter eller kul og stå og trække et par minutter før du tænder, og må aldrig hældes på en allerede tændt grill.

Elgrill

Elgrill lyder måske lidt af en tam bordgrill, men denne type grill har udviklet sig meget i løbet af de senere år. Elgrillen er et rigtigt godt alternativ, for dem, der bor småt, gerne vil have en grill, der varmer hurtigt og stabilt, eller hvis man kun har mulighed for at grille på altan, balkon eller i små, fælles gårdhaver. Der må du nemlig ofte ikke tænde op med en kulgrill eller gasgrill, enten pga. brandfare eller for at undgå at genere naboerne med røg. Elgrillen er også nem at styre og holder varmen lige så længe du vil have det. Med stegetermometer og andet grilltilbehør, kan du styre processen meget præcist og få et perfekt stykke kød.

Gasgrill

Der sælges faktisk allerflest gasgrille i Danmark, og det er der flere gode grunde til: gasgrillen er nem, hurtig og let at styre, men giver også den ægte grillfornemmelse med åben flamme. Gasgrill er også meget sikre - du skal blot huske at tjekke slangen fra gasflaske til grill og udskifte den, hvis den er krakeleret.

Grilltilbehør

Med det rigtige grilltilbehør er det nemmere at få en vellykket grillmiddag. Grilltermometer og riste gør det lettere at styre tilberedningen og forhindre at du pludselig taber dele af maden. Et klassisk grillsæt giver dig det grundlæggende grilludstyr, så du kan få et godt greb, når bøfferne skal vendes og skære kødet flot ud. Husk at bruge separate redskaber til råt kød og tilberedte retter.

Tip: Synes du også det er besværligt at gøre grillen rent? Varm risten godt igennem og skrub med grillbørsten, så får du fjernet det meste. Bagefter kan du lægge den i blød i en vaskebalje og skrubbe de sidste rester af uden problemer.

Smagen af ægte grillmad - hvad er Maillard-reaktionen?

Nogle er lidt bekymret for om mad på gas- eller elgrill ikke smager helt af den rigtige grillmad. Men det har faktisk mere at gøre med at grillen skal have den rigtige temperatur. Når du griller kød og grøntsager sker der nemlig en såkaldt maillard-reaktion. Maillard-reaktionen opstår når proteiner og sukkerstoffer opvarmes kraftigt og danner nye molekyler som dufter og smager kraftigt og giver maden en brun kulør. Det kan smages både i grillkødet og skorpen på nybagt brød, og er det, der får tilberedt mad til at smage anderledes end rå.
Maillard-reaktionen har intet med røg at gøre. Og røgsmagen kan man faktisk få selv med de små mængder røg, der opstår når fedt drypper fra kød ned på varme elementer i el-grillen eller gasgrillen og ryger lidt. Så du kan sagtens få en rigtig grillsmag uden kul.

Du skal dog passe på at kødet ikke bliver branket - det sker når kødet bliver opvarmet for stærkt. Så dannes der akrylamid. Det er mistænkt for at være kræftfremkaldende - og det hverken lugter eller smager godt.

72 Søgeresultater