At tænke på inden du køber elcykel

At tænke på inden du køber elcykel

Cykling er en af de bedste og skønneste former for motion som findes. Med en elcykel kan du desuden enkelt og behageligt køre på længere strækninger, og kan undgå at køre bil. Undersøgelser har vist at hvis du cykler en halv time om dagen forebygger du hjerte- og karsygdomme, aldersdiabetes og stress.

At tænke på inden du køber elcykel

  • En størrelsesguide kan være et godt udgangspunkt når du skal vælge størrelse på elcyklen. Men dette er ingen uskreven regel, bare en almen anbefaling. Det vigtigste er at du sidder bekvemt og at det føles godt når du cykler. Den bedste måde at finde ud af det på er ved at tage en prøvetur. Du er velkommen til at tage en prøvetur på din ønskede elcykel i et af vores varehuse!

  • Hvis du har mange stejle bakker på din pendlerrute er en elcykel med centermotor at foretrække eftersom de er stærkere.

  • Cykler du meget på ujævne og grusede veje, kan en elcykel med dæmpet forgaffel være godt for at øge komforten. Vi har flere modeller med dæmpning i forgaflen.

  • Ved kortere strækninger på almindelige veje rækker en 3-gearet elcykel godt. Skal du køre længere strækninger eller på veje med varieret terræn, så er en 7 eller 8 gearet at foretrække.

  • Der findes forskellige typer elcykler. Vil du have en klassisk elcykel med bagagebærer, fodbremse og kurv eller en moderne, lidt mere sporty model for aktiv og varieret cykling? Vi har eldrevne mountainbikes til terrænkørsel og træning, samt folde elcykler som er lette at tage med på campingferien eller bare vis du har for lidt plads i lejlighed eller garage.

  • Hvor langt du kommer på en ladning påvirkes af flere forskellige faktorer. Ydre omstændigheder som temperatur, vind og underlagets beskaffenhed påvirker hvor meget kraft der bliver brugt. Andre faktorer er din kropsvægt, dæktryk, hvor meget du træder samt hvor meget hvor meget hjælpekraft du udnytter. De fleste elcykler har forskellige assistanceniveauer som bestemmer hvor meget hjælp du får fra hjælpemotoren. Overvej hvordan din rute ser ud og hvor kraftigt batteri du kunne have brug for.

  • Husk at under den koldere del af året bør dæktrykket kontrolleres oftere. Kold luft optager mindre plads end varm, hvilket indebærer at mange cykler har for lavt dæktryk om vinteren.


Elcyklen har mange fordele

Det er sjovt at cykle! Endnu sjovere bliver det når man kan cykle længere strækninger og i højere tempo, uden at blive svedig.

  • Alle kan cykle elcykel, uanset tidligere motionsvane og fysiske forudsætninger.

  • At cykle på elcykel er tidsbesparende. Du slipper for at vente i bilkøer eller være afhængig af offentlige transportmidler og du ved nogenlunde præcist hvornår du når frem.

  • Du får både motion og frisk luft når du elcykler. Du afgør selv hvor meget motion du vil have, jo lavere assistanceniveau desto mere motion får du.

  • Du slipper for at blive svedig når du cykler. Det er bare at øge assistanceniveauet, hvilket er en fordel når du er på vej til jobbet. Og hvis du har droppet tanken om at cykle til jobbet pga. bakker så bør du genoverveje beslutningen. For elcyklen hjælper dig op ad bakkerne.

  • Elcykling er et miljøvenligt alternativ som bidrager til at minimere udslippet af udstødningsgasser og et forureningsfrit nærmiljø.

  • Elcyklen har lave driftomkostninger. Hvis alternativet er pendling med benzin- eller dieseldreven bil så sparer du hurtigt omkostningerne til brændstof og service. Omkostningerne til el som anvendes ved elcykling er ca 2,5 øre per km.

  • En elcykel anvendes oftere end en almindelig cykel. Elcykler klarer længere pendlingafstande, noget som få er klar til at gøre i dagligdagen på en almindelig cykel. Risikoen findes for at du taber lysten til at cykle når det er dårligt vejr eller hvis du er træt.

Normale spørgsmål om elcykler

Skal jeg træde på i pedalerne på elcyklen?
Ja. Du skal træde i pedalerne, for at elmotoren skal give dig ekstra kraft. Du kan nemt indstille, hvor megen hjælp du vil have fra motoren, så du kan køre af sted uden anstrengelse.

Hvor hurtigt kan jeg cykle på en elcykel?

Hvor hurtigt kan du træde i pedalerne? Lige som med en normal cykel er det dig selv, der bestemmer farten. Selve motoren på elcyklen ophører med at hjælpe til, når du er kommet op på 25 km/t, men du kan fortsætte og selv træde dig op til en højere hastighed.

Kan jeg benytte elcyklen som en almindelig cykel?
Ja, du vælger selv, om du vil have hjælpen fra elmotoren slået til eller ikke. Husk på, at elmotoren og batteriet forøger cyklens vægt med nogle kg.

Hvordan vasker jeg min elcykel?
Brug aldrig højtryksrenser! Vand kan trænge ind og skade elektroniske komponenter. Lunkent vand, lidt bilschampoo og en svamp er fint. Skyl sidenhen forsigtigt af med en vandekande eller en blød stråle fra en haveslange. Elektroniske dele kan tørres af med en fugtet klud efter behov. Lad tørre ordentligt indendørs.

Hvor langt rækker batteriet på en elcykel?
Det afhænger af ganske mange ting. Blandt andet din vægt, dæktryk, temperatur, vind, terræn, hvor megen hjælp du bruger o.s.v. Men i snit rækker et normalt batteri til 30-70 km.

Hvor lang tid tager det at oplade batteriet?
Afhængigt af den type batteri du har, kan det tage mellem 2,5 og 8 timer.

Kan jeg tage batteriet af elcyklen og lade det indendørs?
Ja, batteriet skal altid lades og holdes under opsyn indendørs.

Hvad kostar en elcykel i drift?

Den strøm, der kræves til at lade batteriet én gang, koster i størrelsesordenen en krone. Hvis du kører 40 km på en opladning, bliver omkostningen altså 2,5 øre pr. km. Sammenlign det med brændstofomkostningen til en bil eller med et månedskort til kollektiv trafik.

Påvirker kulde en elcykel?

Ja, det gør den. Så batteriet bør opbevares indendørs, hvis udetemperaturen er under +10 °C. Batteriet mister kapacitet ved lavere temperaturer, ca 20 procent ved nul grader og op til 40 procent hvis det er -15 °C. Også lufttrykket i dækkene bliver lavere, da kold luft optager mindre plads end varm. Du kan se det korrekte lufttryk på siden af dækket. For lavt tryk betyder, at batteriet aflades hurtigere, og det kan desuden ødelægge fælgene.

Hvad skal jeg overveje for at min elcykel holder så længe som muligt?
Opbevar altid din cykel tørt og varmt, når den ikke bruges. Sørg for at kontrollere lufttrykket i dækkene ofte. Start ALTID i laveste gear og laveste hjælpeniveau, og arbejd dig op for at undgå unødig slitage. Følg anvisningerne i manualen om ladning af batteriet. Vigtigt at lade sit batteri minimum en gang om måneden, også selv om cyklen ikke bliver brugt. Opsøg altid en kvalificeret reparatør, hvis der opstår problemer.

Skal jeg have hjelm på når jeg bruger min elcykel?

Vi anbefaler alle cyklister at bruge hjelm. Hvis du cykler på en såkaldt speed-pedelec (der er en knallert af klasse 1), er der krav om hjelm uanset alder.

Klassificeres en elcykel som en knallert?
Nej, elcyklen regnes som en almindelig cykel. Elmotoren aktiveres først når du træder så at pedalbevægelsen indledes. Motoren giver heller ikke noget krafttilskud ved hastigheder over 25 km/t. Du cykler på normale cykelsiger og parkerer som normalt. Derimod anses en Speedbike som knallert og kræver køretøjsregistrering og trafikforsikring.

Hvad behøver jeg overveje når jeg køber en elcykel hos Biltema?
Når du køber din elcykel hos Biltema er den samlet og klar når du afhenter den.

Tid til en elcykel?

Tid til en elcykel?

Udforsk vores sortiment af batteridrevne cykler. Alt fra den klassiske elcykel model til den mere sporty udgave.

Vis cykler
Husk cykelhjelmen!

Husk cykelhjelmen!

At cykle er en udemærket form for motion men det er vigtigt med det rigtige udstyr.

Læs mere
Finansier din nye cykel

Finansier din nye cykel

Find ud af hvilke muligheder du har for finansiering af din cykel hos Biltema.

Læs mere