Elcykel – alt du behøver vide

Elcykel – alt du behøver vide

Cykling er en af de bedste og skønneste typer af motion som findes. Med en elcykel er det endnu bedre. Undersøgelser viser at hvis du cykler en halv time om dagen forebygger du hjerte- karsygdomme, aldersdiabetes og stress. Her har vi samlet alt hvad du behøver vide om Biltemas elcykler.

Det skal du tænke på når du køber elcykel

Hvordan vil du bruge din elektriske cykel? Lange eller korte strækninger? Du har brug for et stærkere batteri (højere ampere), som holder lang tid, hvis du skal pendle lange afstande.

Størrelsesguider kan være et godt udgangspunkt når du skal vælge størrelse på din elcykel. Det er ikke en skreven lov, men bare en generel anbefaling. Det vigtigste er at du er komfortabel når du sidder på cyklen. Den bedste måde at teste størrelsen er at tage en prøvetur. Du er velkommen i vores varehuse til at tage en prøvetur på en af vores elcykler!

Hvis du har mangle stejle stigninger på din pendling, anbefales en elcykel med centermotor, fordi de er stærkere.

Mountainbikes från Biltema

Se alle vores elcykler her!

Cykler du meget på ujævne, grove, eller grusveje, kan en elcykel med støddæmpende forgaffel være god for komforten. Vi har flere modeller med støddæmpning i forgaflen.

Ved kortere strækninger på almindelige veje rækker en elcykel med 3 gear. Skal du køre længere strækninger eller på veje med varieret terræn, så er en 7-8 gears at foretrække. Tænk på hvordan du kommer til at bruge elcyklen!

Der findes forskellige slags elcykler. Vil du have en klassisk elcykel med pakkeholder, fodbremse og kurv? Eller en moderne, lidt sportigere elcykel til aktiv og varieret cykling? Vi har eldrevne mountainbikes til terræn og træning, samt foldbare elcykler som er lette at tage med på campingferien eller hvis den skal fylde mindre i garagen.

Hvor langt du kan komme på en opladning, afhænger af flere forskellige faktorer. Ydre omstændigheder som temperatur, vind og underlagets beskaffenhed påvirker, hvor stor kraft, der skal til. Andre faktorer er din legemsvægt, dæktrykket og hvor hårdt du træder i pedalerne, samt hvor megen hjælpekraft, du udnytter. De fleste elcykler har forskellige hjælpeniveauer, der bestemmer, hvor megen hjælp du får fra elmotoren. Tænk på, hvordan din strækning ser ud, og hvor kraftigt et batteri, du kan tænkes at få brug for. Husk på, at i den kolde tid af året bør lufttrykket i dækkene kontrolleres oftere. Kold luft optager mindre plads end varm, hvilket indebærer, at de fleste cykler rundt med et for lavt dæktryk om vinteren.

Få det bedste ud af dit elcykel-batteri

Biltema bruger lithiumbatterier med celler fra anerkendte varemærker som f.eks. LG, Samsung og Panasonic. Et batteri til en elcykel er en forbrugsvare og forventet levetid er 3-5 år, hvis det bliver korrekt vedligeholdt og behandlet.

Generelt:

 • Læs manualen omhyggeligt for at få fuldstændig styr på, hvad der er gældende for netop dit batteri. Der kan være forskelle mellem de forskellige modeller. Har du spørgsmål, så kontakt dit nærmeste varehus.
 • Rækkevidden er anslået og baseret på optimale forhold. Vind, temperatur, last, hastighed, hvor meget motoren bruges, vejforhold og lufttryk i dækkene påvirker naturligvis batteriet. Der findes ikke nogen standardiseret målemetode, så det er yderst vanskeligt at sammenligne cykler med hinanden.
 • Batteriet skal altid oplades og opbevares indenfor i normal stuetemperatur.
 • Første gang batteriet oplades, skal det lade over længere tid (oftest 12-14 timer). Kontrollér i din manual, hvad der gælder for dit batteri.
 • Brug aldrig et batteri, der ikke er opladet.
 • Hvis du får problemer med din elcykel inden for garantiperioden eller den treårige reklamationsfrist, så kontakt dit lokale varehus hurtigst muligt. Så har Biltema den bedste mulighed for at hjælpe dig med at finde frem til årsagen. Du må aldrig åbne batteriet, og lad aldrig et andet værksted modificere dit batteri, da dette kan være farligt. Garantien på elcyklen og batteriet bortfalder, hvis batteriet åbnes.
 • Forsøg aldrig at åbne et lithiumbatteri, da dette kan medføre livsfare.

 

Forlæng levetiden:

  • Anvend altid den originale oplader. Opladeren fås som reservedel i Biltemas varehuse.
  • Batteriet har ikke opnået fuld kapacitet, før batteriet har fået op mod 20 opladninger (kan variere mellem de forskellige modeller).
  • Prøv så vidt muligt at holde batterikapaciteten mellem 20-80%. Det vil sige – kør aldrig batteriet fladt, og oplad aldrig batteriet helt fuldt. Det øger levetiden på batteriet.
  • Det er bedre at oplade batteriet nogle timer hver anden dag, end at oplade det fuldt en gang om ugen.
  • Oplad aldrig et varmt batteri. Det vil sige, hvis du lige har brugt cyklen, så er batteriet varmt, og du bør vente ca. 30 minutter til batteriet er helt afkølet.
  • Anvend ikke batteriet lige efter opladning. Vent ca. 30 minutter, så batteriet når at køle af.
  • Ved langtidsopbevaring – f.eks. om vinteren (hvis cyklen ikke bruges) bør batteriet være opladet mellem 30 og 60%. Du skal altså aldrig langtidsopbevare et fuldt opladet eller fladt batteri. Lad aldrig batteriet stå på konstant opladning ved langtidsopbevaring. Du bør dog vedligeholdelsesoplade dit batteri med jævne mellemrum – ca. en times tid hver gang. Visse batterier kan manuelt indstilles til dvaletilstand ved længere tids opbevaring. Husk at kigge til batteriets kapacitet med jævne mellemrum, så det ikke aflades fuldstændigt. Oplad til mellem 30 og 60% kapacitet, hvis det er nødvendigt. Hvis man har et batteri med dvaletilstand, kan dette med fordel aktiveres manuelt. Batteriet tager aldrig skade af at være i dvaletilstand, tværtimod har det godt af det, så brug funktionen.
  • Sæt altid batteriet i opladeren først og derefter til strøm.
  • Oplad aldrig et fugtigt eller vådt batteri. Opbevar batteriet ved stuetemperatur og vent til det bliver tørt.  Indbygget intelligens

  Et batteri til en elcykel er ikke bare et batteri. I opladeren findes der et beskyttelseskredsløb, der kontinuerligt overvåger battericellerne. Denne overvågning sikrer blandt at andet, at eventuelle fejl på enkelte battericeller opdages, og dermed bliver batteriet lukket ned, så man ikke kan oplade eller anvende det. Der findes andre målinger i beskyttelseskredsløbet, der sørger for at batteriet er sikkert at anvende.

   

  Elcyklen har mange fordele

  Det er sjovt at cykle! Det bliver endnu sjovere, når man kan cykle længere strækninger og med højere tempo uden at behøve at svede.

  Alle kan cykle på elcykel, uanset tidligere motionsvaner og fysiske forudsætninger.

  Det er tidsbesparende at cykle på elcykel. Du slipper for at vente i bilkøer og at være afhængig af offentlige transportmidler, og du ved næsten på minuttet, hvornår du vil være fremme.

  Du får både motion og frisk luft, når du elcykler. Du afgør selv, hvor meget motion, du vil have. Jo mindre hjælp du bruger, jo mere motion får du.

  Du slipper for at svede, når du cykler. Du skal blot øge hjælpeniveauet, hvilket er en fordel, når du er på vej på arbejde. Og hvis du har holdt dig tilbage med at cykle på arbejde på grund af bakker, kan du endelig skifte mening. Elcyklen hjælper dig op ad bakkerne.

  Elcykling er et miljøvenligt alternativ, der hjælper med at minimere udslippet af udstødningsgasser og bidrager til et støjfrit nærmiljø.

  Elcyklen har lave driftsomkostninger. Hvis alternativet er pendling med benzin- eller dieseldrevet bil, sparer du hurtigt omkostningerne til drivmidler og service. Omkostningen til den strøm, der bruges til elcykling, er cirka 2,5 øre pr. km.

  En elcykel benyttes oftere end en normal cykel. Elcykler klarer længere pendlingsafstande, noget som få er villige til at gøre dagligt på en normal cykel. Der er mindre risiko for, at du taber lysten til at cykle, når det er dårligt vejr, eller når du er træt.
   

  Se alt vores cykeltilbehør her!

  Normale spørgsmål angående elcykler

  Skal jeg træde en elcykel?
  Hvor hurtigt kan jeg cykle på en elcykel?
  Kan jag anvende elcyklen som en almindelig cykel?
  Hvordan vasker jeg min elcykel?
  Hvor langt rækker batteriet på en elcykel?
  Hvor lang tid tager det at oplade batteriet?
  Kan jeg tage batteriet af elcyklen og lade det indendørs?
  Hvad koster en elcykel i drift?
  Påvirkes en elcykel af kulde?
  Hvad skal jeg huske på, for at min elcykel skal holde så længe som muligt?
  Skal jeg bruge hjelm, når jeg bruger min elcykel?
  Klassificeres en elcykel som en knallert?


  Skal jeg træde elcyklen?

  Ja. Du skal træde i pedalerne, for at elmotoren skal give dig ekstra kraft. Du kan nemt indstille, hvor megen hjælp du vil have fra motoren, så du kan køre af sted uden anstrengelse.

  Hvor hurtigt kan jeg cykle på en elcykel
  Hvor hurtigt kan du træde i pedalerne? Lige som med en normal cykel er det dig selv, der bestemmer farten. Selve motoren på elcyklen ophører med at hjælpe til, når du er kommet op på 25 km/t, men du kan fortsætte og selv træde dig op til en højere hastighed.

  Kan jeg anvende elcyklen som en almindelig cykel?
  Ja, du vælger selv, om du vil have hjælpen fra elmotoren slået til eller ikke. Husk på, at elmotoren og batteriet forøger cyklens vægt med nogle kg.

  Hvordan vasker jeg min elcykel?
  Brug aldrig højtryksrenser! Vand kan trænge ind og skade elektroniske komponenter. Lunkent vand, lidt bilschampoo og en svamp er fint. Skyl sidenhen forsigtigt af med en vandekande eller en blød stråle fra en haveslange. Elektroniske dele kan tørres af med en fugtet klud efter behov. Lad tørre ordentligt indendørs.

  Hvor langt rækker batteriet på en elcykel?

  Det afhænger af ganske mange ting. Blandt andet din vægt, dæktryk, temperatur, vind, terræn, hvor megen hjælp du bruger o.s.v. Men i snit rækker et normalt batteri til 30-70 km.

  Hvor lang tid tager det at lade batteriet?

  Afhængigt af den type batteri du har, kan det tage mellem 2,5 og 8 timer.

  Kan jag tage batteriet af og lade det indendørs?

  Ja, batteriet skal altid lades og holdes under opsyn indendørs.

  Hvad koster en elcykel i drift?

  Den strøm, der kræves til at lade batteriet én gang, koster i størrelsesordenen en krone. Hvis du kører 40 km på en opladning, bliver omkostningen altså 2,5 øre pr. km. Sammenlign det med brændstofomkostningen til en bil eller med et månedskort til kollektiv trafik.

  Påvirker kulde en elcykel?

  Ja, det gør den. Så batteriet bør opbevares indendørs, hvis udetemperaturen er under +10 °C. Batteriet mister kapacitet ved lavere temperaturer, ca 20 procent ved nul grader og op til 40 procent hvis det er -15 °C. Også lufttrykket i dækkene bliver lavere, da kold luft optager mindre plads end varm. Du kan se det korrekte lufttryk på siden af dækket. For lavt tryk betyder, at batteriet aflades hurtigere, og det kan desuden ødelægge fælgene.

  Hvad skal jeg tænke på for at min elcykel holder så længe som muligt?

  Opbevar altid din cykel tørt og varmt, når den ikke bruges. Sørg for at kontrollere lufttrykket i dækkene ofte. Start ALTID i laveste gear og laveste hjælpeniveau, og arbejd dig op for at undgå unødig slitage. Følg anvisningerne i manualen om ladning af batteriet. Vigtigt at lade sit batteri minimum en gang om måneden, også selv om cyklen ikke bliver brugt. Opsøg altid en kvalificeret reparatør, hvis der opstår problemer.


  Skal jeg bruge hjelm når jeg bruger min elcykel?

  Vi anbefaler alle cyklister at bruge hjelm. Hvis du cykler på en såkaldt speed-pedelec (der er en knallert af klasse 1), er der krav om hjelm uanset alder.

  Klassificeras en elcykel som en knallert?
  Nej, elcyklen regnes som en almindelig cykel. Elmotoren aktiveres først når du træder så at pedalbevægelsen indledes. Motoren giver heller ikke noget krafttilskud ved hastigheder over 25 km/t. Du cykler på normale cykelsiger og parkerer som normalt. Derimod anses en Speedbike som knallert og kræver køretøjsregistrering og trafikforsikring.