Dette skal du tænke på når du vælger sneslynge

Dette skal du tænke på når du vælger sneslynge

Når sneen er endelig falder i Danmark om vinteren kan det være mere fristende at ligge på sofaen i stedet for at tage fat i sneskovlen for at gøre gårdspladsen eller arealerne omkring huset fremkommelige. Men der findes en enkel måde at øge motovationen på: du anskaffer dig en snefræser.

Sneslynger med ét eller to trin

De fleste snefræsere er bygget op omkring samme princip, nemlig at de har en skovl som roterer rundt for at samle sne op og kaste den bort. Nogle snefræsere er imidlertid såkaldte et trins-maskiner, mens andre er to-trins:

 • Et-trins sneslynger samler op og kaster sneen bort i en og samme operation. Sneen bearbejdes med andre ord ikke før den kastes ud.
 • To-trins sneslynger er udstyrede med en ventilator bagved skovlene som sørger for at sneen pakkes sammen og føres op og ud gennem udkasteren.

Den ekstra bearbejdning på en to-trins snefræser gør at de kaster sneen længere end en et-trins maskine gør. En et-trins sneslynge kaster sneen 6-8 meter og en to-trins maskine kaster sneen 10-15 meter.


Prisniveau reflekterer kapacitet

Et-trins sneslynger findes i de fleste prisfornuftige modeller, mens de dyrere modeller er to-trins. Desuden har en to-trins snefræser som regel:

 • Kraftigere motor
 • Større arbejdsbredde
 • Større arbejdshøjde
 • Mere ekstra udstyr som lys, elstart, opvarmere håndtag og kantskæring.

Kraftigere motor og større arbejdsbredde-/højde gør at fræseren håndterer mere sne ad gangen og de derved får gjort arbejdet hurtigere. En typisk et-trins maskine har en arbejdsbredde på 40-50 cm og kan håndtere 20-30 cm dyb sne, mens en typisk to-trinsmaskine har en arbejdsbredde på 50-70 cm og kan håndtere omkring 50 cm dyb sne.

De fleste snefræsere er udstyrede  med hjul fremfor bælter. Med hjul får du enkel og mere præcis manøvrering samtidigt med at fremdriften er god på de fleste underlag. Er sneen tung og våd kan det imidlertid gå lidt trægt. Er underlaget tiliset, kan det være godt at montere snekæder for at få et bedre vejgreb.

Hvilken sneslynge bør du vælge?

Selv om to-trins snefræsere er kraftigere end et-trins maskiner, er det ikke selvsagt at alle behøver en to-trins maskine. Skal du først og fremmest bruge den til at rydde sne på mindre områder som indkørsler og på fortovet udenfor huset, kan en et-trins maskine være et godt valg.

Der findes faktisk også motoriserede sneslynger - nærmere betegnet en mini-sneslynge med arbejdsbredde på 30 cm som går på batteri. Det er en rimelig praktisk løsning til snerydning foran indgangspartier og smalle passager, f.eks mellem garagen og huset.

1 trins sneslynge

Har du større arealer som skal klares, eksempelvis en stor gårdsplads eller parkeringslads, så bør du overveje en større to-trins maskine for at gøre arbejdet mere effektivt. Overvej følgende: med en 30 meter bred gårdsplads, vil du skulle tage 65 ture med en snefræser som har en arbejdsbredde på 46 cm, mens du slipper afsted med omkring 40 ture med en arbejdsbredde på 70 cm.

Hvilken slags sne du fjerner har også noget at sige. Er der hovedsageligt snak om tør og let sne kan en mindre et-trins maskine være godt egnet. Bor du derimod i et område hvor der ofte falder tung og våd sne kan det være fornuftigt at investere i en kraftigere maskine.


Hold snefræseren i god stand

For at holde snefræseren i god stand, må du gennemføre enkle vedligeholdelsesopgaver med jævne mellemrum. Før brug skal du altid kontrollere:

 • Motorolieniveau
 • Beskyttelse og sikkerhedsanordninger
 • Betjeningsindretninger
 • Dæktryk

Følgende bør desuden gøres årligt:

 • Kontrol og rengøring, evt udskift af tændrør.
 • Skift af motorolie.
 • Kontrol af klipper og skraber.
 • Smøring af brudstifter

For komplet information om service og vedligehold bør du læse brugsanvisningen for den aktuelle sneslynge.

Vær opmærksom på at brudstifterne er lavet til at frigøre skovlene eftersom der kommer uønskede genstande ind i fræsehuset. Det forhindrer at gearet på fræseren ødelægges. Du bør derfor have ekstra brudstifter i reserve i tilfælde af en eller flere knækker - brug under ingen omstændigheder søm eller skruer som erstatning for originale brudstifter.