Sådan monterer du dit terrassegulv af komposit

Sådan monterer du dit terrassegulv af komposit

Trækomposit er et materiale, som er nemt at holde og med meget god holdbarhed, som ikke kræver efterbehandling, og som kan modstå vores nordiske klima uden at slå sig eller revne. Det er vigtigt at planlægge monteringen og sørge for, at du har alt udstyr på plads, inden du giver dig i kast med arbejdet. Vi hjælper dig!

Hvorfor vælge terrassebrædder af komposit?

Terrassebrædder af komposit er naturligt træ, der er kombineret med andre materialer for at styrke holdbarheden og farveægtheden. Det indebærer, at de bevæger sig minimalt, og at farven bleges højst 10%.

Terrassebrædder af komposit er nemme at lægge, og de giver en flot og meget slidstærk overflade.

Velegnet til altanen, terrassen, balkonen og lignende, og de er også perfekte omkring poolen. Kræver ikke efterbehandling, og den eneste vedligeholdelse, du skal foretage, er at vaske brædderne, når det er nødvendigt. Desuden er overfladen barfods-venlig — uden fliser, revner og skruer.

Planlægning og forberedelse

Terrassebrædder af komposit skal monteres på underlag med god luftcirkulation og afløb, mindst 2-3% hældning, så der ikke dannes vandpytter. Lad der være plads i siderne på mindst 2 cm til alle vægge, rækværk og andre permanente genstande. Fjern alle produktetiketter fra brædderne. Planlæg selve lægningen af gulvet for at minimere spild og for at få færrest mulige samlinger. Bland brædderne, da de kan variere lidt i farve. Temperaturen skal være mellem +10 og +30 grader ved montering.

Før monteringen

Opbevar kompositbrædderne på stedet i et par dage før montering, så de når at blive akklimatiseret til de omgivelser, hvor de skal lægges. Opbevar brædderne således, at de er beskyttet mod direkte sollys, regn, fugt og lignende. Brædderne skal stables fladt på lægter med en afstand på højst 30 cm.

Værktøj og udstyr, du kan få brug for:

 • Beskyttelsesbriller, høreværn og handsker
 • Målebånd, vinkel, vaterpas og tømrerblyant
 • Rundsav, kap- og geringssav, savbord
 • Boremaskine og skruetrækker
 • Træskruer (til at skrue dækliste fast)

Montering

Kompositbrædderne kan lægges med valgfri side opad - enten glat eller riflet. Brug startclips langs de ydre langsider af brædderne og monteringsclips imellem dem. Læg brædderne på plads, og juster de langsgående riller i forhold til clipsene. Begge ender af brættet skal hvile på en lægte, og de bør ikke stikke mere end 20-30 mm ud. 

70246
70247

Figur A

 1. Kompositbrædder skal monteres på et underlag med god luftcirkulation og godt afløb, mindst 2-3% hældning, hvor der ikke dannes vandpytter.

 2. Placer lægterne i underkonstruktionen med en centerafstand på maks. 30 cm. Afstanden mellem lægte og væg skal være mindst 2 cm.

Figur B

 1. Vælg placeringen af startclipsene på lægterne, og sørg for, at de kommer til at sidde på en ret linje. Skru derefter startclipsene fast.

 2. Skub det første bræt på plads mod startclipsene.

 3. Lad der være plads i siderne på mindst 2 cm til alle vægge, rækværk og andre permanent monterede genstande. 

Figur C og D

 1. Skub derefter bræt efter bræt på plads med monteringsclips monteret mellem hver række. Monteringsclipsene giver automatisk en afstand på 7 mm. 

  BEMÆRK! Monteringsclipsenes skruer må ikke strammes for kraftigt ved lægningen. I stedet skal de skrues godt fast, når alle brædderne er lagt.
 1. Ved langsgående samlinger skal der være 6 mm mellemrum, så brædderne kan udvide sig. Brug en passende klods for at få samme afstand. Hvis en lægte under en samling er for smal til, at der er plads til begge monteringsclips, skal du sætte et ekstra stykke lægte på den eksisterende lægte. 

Figur E

 1. Monter startclips til det yderste bræt. Startclipsenes yderkant placeres 154 mm fra kanten af det næstyderste bræt, og de skrues fast.

 2. Før rillen i det yderste bræt ind i startclipsene, og tryk brættet ned.

 3. Før monteringsclips ind mellem de to yderste brædder, og skru dem fast på lægterne som før. 

 4. Når alle brædderne er på plads, efterspænder du alle monteringsclipsene mellem brædderne. En alternativ måde er at lægge den sidste række brædder som før, og forbore og sætte skruer på skrå i den langsgående rille på det yderste bræt ned i den underliggende lægte med rustfri skruer. 

Figur F

 1. For at få en jævn kant langs enderne af brædderne, kan du save dem af med en håndholdt rundsav med skinne.

 2. For at dække rillerne i de ydre brædder og hulrummene afsluttes terrassen med enten dæklister hele vejen rundt eller endebeskyttere på bræddernes ender afhængigt af terrassens udseende og placering. Dæklisterne monteres med valgfri yderside udad - glat eller rillet.
  Forbor, og skru dæklisten fast med for eksempel forsænkede træskruer. Skru ikke tættere end 25 mm fra kanten af brædderne, da der kan opstå revner. Endebeskytterne fastgøres med vejrbestandig monteringslim. 

 

70228

Vedligeholdelse

Alle materialer, der anvendes udendørs, skal vedligeholdes. For at bevare udseendet skal kompositbrædderne rengøres en gang hvert halve år. Fjern løv, pollen, snavs og lignende. Vask derefter med sæbe, varmt vand og stiv kost. En højtryksrenser med en blød børste kan bruges med forsigtighed på vanskelige pletter og snavs, men aldrig med direkte stråle. 

Hvis du bor i et klima med mere forurening, kan hyppigere rengøring være nødvendig. 

Relaterede artikler

Sådan monterer du din tagafvanding

Sådan monterer du din tagafvanding

Hvordan monterer man tagrender? og hvad skal man huske? Vi hjælper dig, det er ikke så svært.

Haveindretning

Haveindretning

Er det tid til at lave orden i haven inden sæsonen? Tjek vores store udvalg af udendørs møbler som skaber din have oase.

7 tips til belysning i haven

7 tips til belysning i haven

Ved at placere forskellige typer belysning, forskellige steder i haven, skaber du dynamik og et behageligt udemiljø. Vi guider dig!