Køb & Hent Drive In  - Køb på nettet og hent i varehuset efter 30 minutter Biltema Appen  - 19.000 produkter i din lomme! Mit Biltema  - Digitale kvitteringer, ekstra rabatter og meget mere!

Momentnøgler og tilbehør

Momentnøglen er uundværlig i hjemmeværkstedet, hvor der arbejdes præcist eller med delikate dele og materialer - eks. carbon, frempind på cyklen, ved hjulskift på bil og mange andre steder hvor man ellers nemt kan overspænde skruer og møtrikker. Momentnøglen benyttes især til køretøjer og motordele.

Biltema har flere typer momentnøgler, toppe, bitfæste og adaptor. Vi har momentnøgler med skraldehåndtagsfunktion, der kan omstilles til både højre- og venstreløb samt ergonomisk håndtag i gribesikkert gummi. Kalibreringscertifikat medfølger.

Hos Biltema finder du momentnøgler med kliklyd/signalanordning samt nøgler med rude til analog visning af det indstillede drejningsmoment. Alle nøgler har en tydelig skala, der viser det indstillede moment. De præcise specifikationer samt manualer og dokumenter kan findes under det enkelte produkt.

Benyt altid beskyttelsesbriller, når du anvender håndværktøj.

Hvordan virker en momentnøgle?

En momentnøgle virker ved at den kan indstilles til at stramme bolte og møtrikker til en vis spænding eller styrke. Momentnøglen skal altid indstilles til den korrekte styrke. Spænding eller styrke måles typisk i Newton (Nm), kilopondmeter (kpm), kilogrammeter (kgm) eller pund/lbs. Nøglen skal altid stå på nul, når den ikke er i brug. Når du hører et klik, eller ser at det korrekte moment er nået, må du ikke spænde videre - det kan skade både delene du arbejder med og momentnøglen.

Hvordan indstiller man en momentnøgle?

Du kan finde den korrekte momentindstilling i producentens håndbog eller i en godkendt værkstedshåndbog.

 • Du indstiller din momentnøgle ved at løsne låsemekanismen i bunden.
 • Indstil momentnøglen til en lavere momentværdi (75%) end den ønskede.
 • Derefter kan du indstille momentnøglen efter skalaen på skaftet - husk at tjekke hvilken skala, der måles i. Derefter låser du momentnøglen igen, og den er klar til brug.
 • Spænd alle møtrikker/bolte til.
 • Indstil derefter momentnøglen til den ønskede værdi og spænd til igen.
 • Nulstil altid momentnøglen til 0 efter brug.
 • Træk vinkelret i værktøjet ud fra håndtagets centrum.


Brug ikke momentnøglen til:

 • At løsne bolte og møtrikker.
 • Undgå at rykke i værktøjet, når du spænder.
 • Indstil ikke momentnøglen til en værdi over maks på skalaen.
 • Anvend ikke fedt eller molybdænpræparater i gevindet før du spænder til.
 • Anvend ikke på rustne skruer/møtrikker.

Vedlighold af din momentnøgle

Momentnøglen er et præcisionsværktøj og skal benyttes og opbevares omhyggeligt. Bruges nøglen forkert, bliver tabt eller snavset til med indtrængende støv og smuds, kan kalibreringen ødelægges. Skraldefunktionen kan også tage skade, hvis momentnøglen bruges til at løsne bolte og skruer.
Opbevar momentnøglen i emballage efter brug. Forsøg ikke selv at adskille momentnøglen for service og reparation. Præcise kalibreringer bør foretages af fagmænd.

Kalibrering af momentnøgle?

Momentnøglen er et værktøj til præcise målinger. Den skal kalibreres regelmæssigt for at sikre nøjagtigheden. Den anbefalede kalibreringsperiode er mindst hver 12. måned eller efter 5.000 bespændinger - evt. hyppigere, afhængigt af omstændighederne.
Du kan få din momentnøgle professionelt kalibreret. Skal du bruge momentnøglen til kritiske opgaver eller opgaver, hvor korrekt moment er af stor vigtighed, bør du være opmærksom på at det er svært at kalibrere momentnøglen præcist selv. Kalibreringscertifikatet vil ikke være gyldigt, hvis du selv forsøger at kalibrere din momentnøgle.

Momentet udregnes fra vægt x armens længde. Mål fra center af hovedet til ringen på håndtaget - dette er længde L. Hæng en kendt vægt (F) på momentnøglen for at få et træk. Regn derefter momentet ud i Nm således: Nm = F * 9,82 * L Momentnøglen skal trækkes på 90°.

Bruger du en forlænger eller adapter, ændres momentværdien. Det nye moment beregnes ud fra formlen: B = A x L L x C.
 A = drejningsmomentet ved enden af adapteren/forlængeren, L = længden af momentnøglen (afstanden mellem firkantfatningen og håndens placering), B = det aflæste drejningsmoment på skalaen, C = længden af adapteren/forlængeren
Nøjagtigheden afhænger af en række variabler, hvorved momentnøglen bør ses som mindre præcis ved brug af forlængere og adaptere.

Dear customer. You are using an old and outdated browser. Please upgrade in order to get best possible experience.