Tjekliste for sikker cykling

Tjekliste for sikker cykling

For at du skal føle dig sikker, når du cykler i trafikken, er det vigtigt, at du jævnligt kontrollerer, at din cykel fungerer korrekt. Vigtige funktioner er bremser, dæk og at cyklen har det nødvendige sikkerhedsudstyr. Her er en lille tjekliste til hjælp, før du tager af sted.

1. Kontrol af bremser

Kontroller, at fodbremsen tager fat effektivt. Du skal kunne sidde ned og bremse uden at bruge alt for stor kraft. Hvis fodbremsen tager dårligt, så kontakt Biltema for at få hjælp. Når det gælder fælgbremser, skal du sørge for, at alle skruer er spændt godt til, og at bremseklodserne ikke er slidt op. Klem bremsen sammen, og kontroller, at bremseklodserne ligger an midt på fælgsiden, ikke for højt oppe eller for lavt nede. Bremsegrebet må ikke tage for langt inde mod styret. I så fald kan være nødvendigt at stramme bremsekablet. Foretag nogle hårde prøveopbremsninger under kontrollerede forhold, så du kan mærke, om bremsen tager, som du forventer.
 

2. Efterspænd skruer og bolte

En cykel udsættes for vibrationer og stød under kørslen, og derfor kan det være nødvendigt at efterspænde skruer og bolte af og til. Det vigtigste er hjulboltene, de skal være hårdt tilspændt. Efterse alle skruer/bolte, der holder bagagebærer, cykelkurv, skærme og styr med mere. Hvis du har problemer med skruer, der løsner sig, kan du bruge gevindlåsemiddel for at forhindre, at de går løse.
 

3. Kontroller reflekser og lygter

Kontroller, at alle reflekser er hele, rene og sidder fast. Ifølge loven skal du have hvid refleks fremad, rød refleks bagud og orange refleks til siden. Sidereflekserne monteres normalt i hjulenes egre. I dag er der også cykeldæk, der har hvide reflekterende linjer på siderne af dækket, hvilket også er godkendt. Kontroller også, at cykellygterne virker både for og bag. Ved kørsel i mørke er der krav om fungerende cykellygter.
 

4. Kontrol af dæktryk

Har du det rigtige lufttryk i dækkene? Det anbefalede lufttryk står normalt på dæksiden og angives som maksimalt og minimalt tryk. Gå aldrig ud over disse anbefalinger. Lufttrykket kan være angivet i enhederne bar, psi eller kPa, derfor er det godt at have en cykelpumpe med et manometer, hvis du vil have fuld kontrol over dæktrykket. For højt lufttryk giver lav rullemodstand og gør det let at træde i pedalerne. Det er godt, når du kører på hårdt underlag som asfalt. Et lavere lufttryk giver lidt bedre komfort og mindre vibrationer. Et lavt lufttryk giver dig også et bedre greb på underlaget. Det kan være nyttigt, hvis du har brede dæk og cykler på et blødt underlag. For eksempel hvis du kører mountainbike i skoven. Men lufttrykket er en individuel sag, prøv dig frem for at finde det tryk, der passer til dig og dine cykelvaner. Se også på dækkene og kontroller, at de er hele og ikke har udtørringsrevner. Det er et tegn på, at gummiet er blevet gammelt og udtørret. Udskift dæk med udtørringsrevner med nye.
 

5. Kørestilling; sadel, styr og frempind

Det er vigtigt, at du sidder behageligt og ikke får smerter i ryg eller håndled. Sadlen kan justeres op og ned samt frem og tilbage. Styrets højde og hældning påvirker også din siddestilling. Når du sidder på sadlen og har pedalen i nederste stilling, skal du kunne nå pedalen med hælen, og benet skal være let bøjet. Du skal også kunne nå jorden med den forreste del af foden, mens du sidder på sadlen. Et højt styr giver en opret siddestilling og dejlig komfort. Det er godt i bytrafik, fordi du nemt kan dreje hovedet og få et godt overblik over trafikken omkring dig. En lav, fremadlænet siddestilling giver mere kraft på pedalerne og lavere luftmodstand. Det er godt for dem, der pendler over længere afstande på cykel eller motionscykler. Mange cykler har i dag en justerbar frempind, der giver mulighed for nemt at justere styrets højde. Du kan også skifte til et andet styr, hvis du ikke er tilfreds. Vælg også en passende sadel, hård eller blød, smal eller bred.
 
Siddestilling og komfort er meget individuelle, så her er du nødt til at prøve dig frem, indtil du er tilfreds. Når det kommer til børn, er sikkerheden det vigtigste. Et barn skal kunne sidde på sadlen og samtidig have begge fødder hvilende plant mod jorden.
Udforsk vores cykelsortiment

Udforsk vores cykelsortiment

Udforsk vores udvalg af cykler. Uanset om du er engageret sportscyklist , pendler eller bycyklist så finder du masser af muligheder.

SE CYKLER HER
Husk cykelhjelmen!

Husk cykelhjelmen!

At cykle er en udemærket form for motion men det er vigtigt med det rigtige udstyr.

Læs mere
Finansier din nye cykel

Finansier din nye cykel

Find ud af hvilke muligheder du har for finansiering af din cykel hos Biltema.

Læs mere