Snart er det jul igen – en hurtig huskeseddel

Også i år ser det ud til, at det bliver jul med fokus på omsorg, vore kære og afkobling for at få en god jul uden stress. Men som altid er der nogle traditioner, der skal holdes i hævd, hos nogle flere og hos andre færre. Hvordan ville det så ikke være at have en hurtig tjekliste over de vigtigste ting at krydse af og huske på i tiden op til selve juleaftensdag.

Med mindre end en måned til december og alle julens aktiviteter begynder, vil vi derfor give nogle julegavetips, der er dejlige på mange forskellige måder. Noget at have til gode!

Før selve julen

Allerede nu kan det være på tide at tænke over et par ting, for selvom der er lidt over en måned tilbage, går den hurtigt, og ofte er der meget at huske på.

Adventsfejring, julegaveindkøb, julepynt, julerejse til pårørende og lignende skal klares, og samtidig er der mange opgaver og skolearbejder, der skal være færdige inden juleferien.

Så sæt dig ned allerede i dag, og tænk over, hvad der er vigtigst for dig, og hvad du gerne vil i gang med eller sætte i sving, når det gælder julepynt og festligheder.

Juletjekliste – 7 hurtige ting at planlægge og krydse af:

1. Gør rent før advent og begyndelsen af juletiden

Man vil selvfølgelig altid gerne have det rent og pænt derhjemme, og med julepynten bliver det ekstra smukt og stemningsfuldt i et rent hjem. Men helt ærligt, hvor mange tænker på, om der er tørret støv af og køkkenlågerne er rene til advent eller juleaften?

Rengøring er ikke altid det sjoveste, men gør det til en familieaktivitet, hvor alle i familien inddrages alt efter evne. Og tøv ikke med at sætte julemusik på! Hvad ville rengøring være uden en svingom til måske "Rockin' around the Christmas Tree" eller en anden favorit.

Hvis du ikke allerede har dine rengøringsremedier klar derhjemme, så kør i Biltema og anskaf nyttige og enkle produkter til den perfekte rengøring.

1. Begynd at pynte op og dekorer med varme og lys

Allerede før jul begynder mange ofte at lyse op og tænde en masse belysning af forskellig art. Julestjerner, julelys og stearinlys tages frem i den mørke vintertid og tændes normalt i tide til advent, hvis ikke før.

Belysning er for mange en utrolig vigtig del, ikke kun fordi det er smukt og rart, men også for at vi skal føle os godt tilpas i krop og sjæl. Så støv kassen med lys af på loftet eller i kælderen, og gå den igennem for at se, hvad du har, og hvad der virker. Stil dig selv spørgsmålet:

  1. Virker min julebelysning - stjerner, stager og lyskæder?
  2. Er de med LED?

Der har på det seneste været en del snak om rekorddyr strøm, og selvfølgelig tænker man også på, hvilken virkning det vil have, når julen skal lyse op. Hvordan skal vi tænke på valg af produkter, og hvad vil det koste?

For det første – julegaven inden for belysning er LED-produkter af forskellig art! Så hvis du ikke har LED-belysning derhjemme, så kig indenfor i Biltema og tag et kig i vores sortiment. Du finder alt fra LED-lyskæder til stjerner til at hænge op eller have stående i vinduet. Eller hvorfor ikke vælge en klassisk adventslysestage til at pynte værelset med.

LED-belysning til at pynte i julen

Hvor meget betaler jeg for mine julelys

LED-lyskæde med 100 pærer:

Elforbrug kWh

0,0074

Pris pr. uge

2,08 kr.

Pris pr. måned

9,18 kr.

(Ved 8 timers dagligt brug. Prisen tager udgangspunkt i 5 kr. pr. kWh.)

_____________________

LED-lyskæde med 200 pærer:

Elforbrug kWh

0,0148

Pris pr. uge

4,74 kr.

Pris pr. måned

18,35 kr.

(Ved 8 timers dagligt brug. Prisen tager udgangspunkt i 5 kr. pr. kWh.)

1. Gløgg-party efter jobbet en aften om ugen eller eftermiddagshygge en søndag eftermiddag

Inviter til gløgg-party med gløgg og tilhørende bagværk og mad. Gør det en aften eller eftermiddag, hvor du og familie eller venner laver aktiviteter sammen, samtidig med at I mødes og gør hinanden selskab.

Måske bager I honningkager eller arrangerer en simpel konkurrence om det mest kreative honningkagehus. Måske inviterer du kære, som du senere også skal fejre juleaften med, og I beslutter jer for at lave en af de retter, der skal på bordet juleaften, eller I sidder sammen med børnene og laver julepynt til enten at hænge på juletræet eller sætte på en af julegaverne fra julemanden.

Det vigtigste er bare at tage sig tid, lave en aftale – at samles, nyde at snakke og gøre hinanden selskab. Tag kalenderen frem allerede i oktober eller november, og lav nogle aftaler, som I derefter kan planlægge, når tiden nærmer sig.

Hjemmelavet slik er det bedste der findes! Lav julekiks og ischokolade eller prøv cornflakes dyppet i chokolade, en rigtig julefavorit. Gør julebagningen til en hyggelig stund med familie og venner, og skab nye traditioner at give videre.

 

Prøv en af vores opskrifter på juleslik!

 

Da dagene er på deres mørkeste, er det vigtigere end nogensinde at nyde de små øjeblikke. Inden jul kan du pynte hjemmet og skabe den helt rigtige stemning med unik julepynt, julebag eller bare nyde og tage det roligt sammen med dine nærmeste. Det er netop det, der er så godt ved julen – du kan fejre den præcis, som du vil. Uanset hvilken type forberedelse du går i gang med, vil Biltemas ideer og produkter hjælpe dig med at skabe en magisk jul, sikkert og til en overkommelig pris.

Lad dig blive inspireret og skab julestemning!

1. Julegaver til familie og venner

De perfekte julegaver er ikke altid det letteste at finde på. Og når man først har fundet på dem, tager det nogle gange ikke lang tid, før man måske har glemt det. Nogle begynder tidligt, måske allerede lige efter sommeren, med både at planlægge og købe ind, mens andre venter til de sidste dage før juleaftensdag.

Uanset hvordan du vælger at gøre det, kan det altid være godt at have en eller anden plan for, hvad du vil købe til dine kære. Et tip er at udvælge et sted, hvor du samler alle de ideer, du får. Måske i en notesblok, du har liggende gemt i en skuffe, eller hvorfor ikke direkte i din mobil, så du altid kan have listen med dig.

Alt efter hvor mange I er, kan det også være godt at tage stilling til, hvem man giver julegaver til, hvor mange pakker man giver hinanden eller endnu bedre et omtrentligt beløb.

Når listerne er klar, kan man nemt fordele dem blandt familie og venner, så der ikke er risiko for dubletter etc. En vis planlægning og hemmeligholdelse, men risikoen for fejl minimeres, ingen føler sig udenfor. For som man siger – det er tanken, der tæller!

Har du fået for få julegavetips og overvejer, hvilke julegaver du skal lægges i sækken med julegaver? Hos Biltema finder du alt til hele familien.

Bliv inspireret til julegaver hos Biltema

Og hvis du har svært ved at beslutte dig og er usikker på, om det bliver et godt køb – så vælg det sikre og køb et gavekort til at forære i stedet.

Biltemas gavekort

1. Juletræet – julens midtpunkt for mange

Julens mest populære træ er helt klart juletræet! Der findes mange forskellige typer gran – ædelgran, rødgran, plastgran – store, små – tæt og tyk eller høj og strittende. Alle varianter bidrager med masser af julestemning, når det fylder rummet med duft, farve, kreativitet og glæde. Mange gør det til en familietradition, når de tager ud for enten at fælde, købe eller bære juletræet ned fra loftet. Nogle gange er der endda en særlig dato, hvor juletræet sættes i juletræsfoden og derefter pyntes med kugler, glimmer, nisser og en stjerne i toppen.

Vores tip er at starte med at spørge dig selv, hvilken type juletræ du vil have. Planlæg derefter, hvordan træet skal skaffes. Skal du ud og fælde det, købe det eller måske tage i Biltema og finde et flot og praktisk juletræ. Via nedenstående link kan du læse mere om fordelene ved at købe et plastjuletræ.

Vi er mange, der på et tidspunkt har været ude i kulden og enten fældet vores eget juletræ, eller købt hos en juletræssælger. Og spørgsmålet om, hvorvidt man skal have en ægte gran eller et kunstigt juletræ, er et rigtigt vandskel. Det er selvfølgelig rart med et rigtigt juletræ, som man selv har udvalgt og måske selv har fældet. Men alternativet til et rigtigt juletræ, det kunstige træ, er på mange måder overlegent.

 

Et juletræ pynter jo ikke sig selv! Nogle er mere traditionsbundne og strenge, når det gælder om at pynte juletræet og give det farve og form, mens andre lader kreativiteten blomstre, blander gammelt med nyt eller måske endda har et tema, der svarer til hjemmets udsmykning.

Her er det op til hver enkelt at fastsætte de regler, der er nødvendige for at få den optimale julestemning. Hos os hos Biltema har vi forsøgt at samle tips og råd til at få inspiration til smuk julepynt, julekugler og en strålende stjerne at pynte juletræet derhjemme med.

Det er endelig tid til at pynte juletræet! I mange hjem er juletræet det magiske midtpunkt i julen. Den lyser op i vintermørket, giver julestemning med sine glitrende julekugler og indgyder en forventningsfølelse, når julegaverne lægges under den.

Tips og inspiration til når juletræet skal pyntes

1. Mad – traditioner og nye favoritter

Julemad og slik udgør en stor del af julen, og det er blevet mere og mere almindeligt at være flere, der deler ansvaret for forskellige dele af delikatesserne til festen.

Flæskesteg, sprød svær, andesteg, rødkål, medister, risalamande – ja listen kan blive lang! Afhængigt af, hvordan dine traditioner ser ud, og afhængigt af hvem du fejrer højtiden med, skal du benytte lejligheden til at fordele ansvaret. Sæt jer sammen over en kop kaffe, og skriv ned på en liste, hvad I skal have. Læg til og træk fra, indtil I finder den ultimative fordeling. Fordel opgaverne, og gør det til en fælles aktivitet. Det sparer en masse tid og giver et overblik over, hvad der kan bruges tid på at lave på forhånd og fryse ned, hvis man vil, så man undgår at skulle lave alting i sidste sekund.

79972
79974
79973

Hos Biltema har vi samlet nogle favoritter omkring julebagning, slik og mad, som vi håber kan give dig inspiration.

Dejlige opskrifter der kan laves i køkkenet sammen med ens kære

Benyt også lejligheden til at læse om de juletraditioner, som nogle af vores kolleger i de andre nordiske lande kan fortælle om. Måske finder du en ny ret eller aktivitet at sætte på tjeklisten.

Nordiske juletraditioner

7. Juleaften og helligdagene i julen

Det er meget forskelligt, hvordan selve juleaften fejres. Mad, dans om træet, julemanden og julegaver – der er meget, der skal nås, og juleaften er i reglen en meget travl og fuldt besat dag for mange.

Lad juleaften og juledagene handle om fred og ro, hvor du virkelig prioriterer at være sammen med dine nærmeste. Beslut sammen allerede på forhånd, hvor I skal være, og hvem I skal være sammen med i løbet af de enkelt dage i julen. På den måde bliver der ikke utilfredshed eller sure miner. Alle ved, hvad der skal sker – og du: Glem blot ikke dig selv!

Så hvordan undgår man stress før jul?

For mange er løsningen planlægning og rutiner. De fleste ønsker nok, at julen skal være den samme år for år, man vil gerne have sine egne traditioner, hvor man kan få fred og ro, nyde og hygge sig, føle varme, fællesskab og kærlighed. Så det er kun en fordel, hvis du gør det samme hvert år, hvilket også sparer vældig megen tid.

Vi håber, at dette gav dig en hjælp til planlægning og starten på en tjekliste, der passer til dig og kan være til hjælp for dig. Vælg nogle elementer, og koncentrer dig om dem. Gør det sammen, en fælles aktivitet og forsøg så vidt muligt at slette alle "musts".

Glædelig jul!

Relaterede artikler

Inviter til en magisk før-juleaften

Inviter til en magisk før-juleaften

ulen banker snart på døren, og hvad kan være hyggeligere end julepyntede udendørsarealer?

Tips til en julepyntet lejlighed

Tips til en julepyntet lejlighed

Med små tricks guider vi dig til at få den perfekte julefølelse i lejligheden.

Hvordan fejrer vi jul?

Hvordan fejrer vi jul?

Her deler vi historier om vores magiske juleaften rundt i Norden.