Hvem er julemanden?

Hvem er julemanden?

Jultomten, Julenissen, Santa Claus, Sinterklaas eller Julemanden. Ja, kære børn har mange navne, og julemanden er ingen undtagelse. Traditionen bag julemanden strækker sig langt tilbage i tiden, og det er en tradition, der har ændret sig meget gennem årene. Faktisk har julemanden også i dag forskellige roller afhængigt af, hvor i verden du fejrer jul.

Traditionerne omkring julemanden er som sagt mange og forskellige, og troen på julemanden er meget forskellig afhængigt af, hvem man spørger. Det er en myteomspundet skikkelse, hvor eventyrene er mange og legenderne er forskellige.

Så hvem er egentlig julemanden?
Det korrekte svar er, at ingen rigtig ved det med sikkerhed, men teorierne er mange, og troen er stærk. Her kan du læse om nogle af de legender og myter, der findes om julemanden

Aseguden Odin - forgænger til julemanden?

Odin er den ældste og største af Ase -guderne i den nordiske mytologi. I hedensk tid, i germanske kulturer, blev Odin også kaldt Jólnir. Omkring midvintersolhverv fejrede man en højtid, der blev kaldt Jól, hvor Odin red hen over himlen med sit hvide skæg flagrende i vinden. Mange tror, at Odin således er en forløber for nutidens julemand. Og hvem ved, det er han måske?

Sankt Nikolaus – eller Santa Claus?

Den amerikanske julemand, Santa Claus, er måske den mest kendte julemand verden over. Men Santa Claus er ikke nogen nyskabelse, navnet vidner om påvirkninger og forbindelser til Sankt Nikolaus. Sankt Nikolaus er en skytshelgen for børn, sømænd, fiskere og de falsk anklagede. Legenden siger, at han var meget generøs og venlig over for de fattige i landet, og den 6. december fejres i de fleste centrale og østlige dele af Europa Nikolausdag.

Sankt Nikolaus er oftest afbildet iført en rød biskopkappe, som minder om den karakteristiske røde dragt, som julemanden bærer. 

65573

Nikolausdag

Allerede i middelalderen fik børn gaver på Nikolausdag, en tradition der blandt andet stadig lever i Holland. Der hedder deres julemand Sinterklaas, og han bringer gaver til børnene dagen før Nikolausdag. Da hollænderne begyndte at flytte til hollandske kolonier rundt om i verden, spredtes legenden om Sinterklaas (Sankt Nikolaus). Da legenden krydsede Atlanterhavet og kom til USA, blev Sinterklaas hurtigt omdannet til den nordamerikanske julemand, Santa Claus.

Julebuk & julenisse i stedet for julemanden

I Skandinavien var det længe julebukken, der delte julegaverne ud. Julebukken siges at være påvirket af Krampus, en tysk figur, der var formet som en djævel og var en ledsager til Sankt Nikolaus. Senere i 1800-tallet blev det dog stadig mere almindeligt, at julemanden kom med klapperne.

Udover påvirkninger fra Sankt Nikolaus har nutidens julemand også påvirkninger fra den nordiske julenisse.

Nissen

Ifølge legenden var den gamle mand en slags gårdnisse, der havde overnaturlige kræfter og som sørgede for, at gårdens høst og arbejde blev godt. Hver gård havde sin egen nisse, som kun få kunne se med egne øjne, men som blev beskrevet som en meget lille, ældre mand med hvidt skæg, gråt tøj og en hætte. Som tak for at nissen tog sig af gården, gav man ham gaver og mad. Juleaften var det vigtigt at give ham en skål grød, senere kaldet nissegrød.

Folketroen med nissen fandtes i Sverige, Danmark og Norge. På dansk og norsk hedder han Nisse, som også kan knyttes til navnet Nikolaus. Gårdnissen blev i første omgang ikke set som en julenisse, men har traditionen tro været en bidragyder til billedet af vores nordiske julemand. 

Er du blevet lidt klogere på, hvem julemanden er?

Som sagt er der mange legender, og historien og traditionen om julemanden er forskellige i vores nordiske nabolande.

Julemanden i Danmark

Traditionen med julenissen og hans historie er forskellig afhængigt af, hvilket nordisk land du besøger. I Danmark kaldes han Julemanden, og mange danskere tror, at han bor i Grønland. Julemanden besøger familierne juleaften eller natten til juleaften og lægger pakker under juletræet. Julemanden har været en del af danskernes juletradition i mere end 100 år.

Jultomten i Sverige

Den moderne svenske jultomte er en blanding af den amerikanske Santa Claus og den mytiske gårdnisse. Jultomten kommer ifølge traditionen og uddeler julegaverne juleaften, om eftermiddagen eller aftenen, ofte efter det populære tv -program Kalle Anka. Der er delte meninger om, hvor jultomten bor, men ifølge traditionen bor den amerikanske Santa Claus på Nordpolen, noget mange svenskere er enige i.

Jultomten i Norge

Julenissen, som han kaldes i Norge, kommer og uddeler julegaver juleaften den 24. december. Ifølge traditionen har også den norske tomte også rødder fra helgenen Sankt Nikolaus, men har intet at gøre med fjøsnissen, som før i tiden passede på gårdene. Både julenissen og fjøsnissen har dog øgenavnet Nisse, et navn, der kan henføres til navnet Nils, som er en nordisk kortform af navnet Nikolaus eller Nikolas.

I Norge er der delte meninger om, hvor julemanden bor, men de fleste tror, at han bor på Nordpolen.

Julebukken i Finland

I Finland kaldes julemanden for julbocken, og det er ham, der kommer og deler julegaverne ud. I ugerne før juleaften har børnene skrevet breve til julemanden og fortalt ham, hvad de ønsker sig i julegave. Ifølge legenden går små nisser derefter rundt og kigger ind gennem folks vinduer for at se, om børnene opfører sådan, at de fortjener deres julegaver. Det er tomtenisserne, som derpå laver julegaverne i julemandens værksted. Juleaften begynder julemanden sin rejse fra Öronfjället (Korvatunturi) i en slæde, der trækkes af hans mange rensdyr. Julemanden besøger derefter alle hjem i Finland juleaften, og ifølge nogle finner rejser han også med slæden rundt i verden for at dele julegaver ud.
Den finske julemand siges at bo oppe i den nordlige del af landet, i Korvatunturi i Lapland. Men du kan besøge ham året rundt i nissebyen Rovaniemi, som nogle hævder er hans officielle hjemby.

Vi kan nok alle være enige om, at spørgsmålet om, hvem julemanden egentlig er, er svært at besvare, da traditionerne og legenderne er mange. Men en ting kan vi nok blive enige om, og det er, at det ikke bliver en rigtig jul uden julemanden, uanset hvor han bor eller hvad han hedder.

Vi ønsker glædelig jul fra Biltema!

Relaterede artikler

5 flotte julekalendere du kan lave selv

5 flotte julekalendere du kan lave selv

Lav din egen pakkekalender og fyld den med gode julegaver. Vi giver dig inspiration til 5 flotte julekalendere som du nemt selv kan lave.

Køb et kunstigt juletræ!

Køb et kunstigt juletræ!

Der findes mange fordele ved et kunstigt juletræ - vi gør valget nemt for dig!

5 trin til en flot julebelysning

5 trin til en flot julebelysning

Pynt haven med udendørs julelys - det skaber en garanteret julefølelse!