Køb & Hent Drive In  - Køb på nettet og hent i varehuset efter 30 minutter Biltema Appen  - 19.000 produkter i din lomme! Mit Biltema  - Digitale kvitteringer, ekstra rabatter og meget mere!

Bådmaling

Når du lige har købt din nye båd, er der i hvert fald én ting, du ikke vil gå ned på. Selvom udstyret er vigtigt, er udseendet også et område, der ikke må forfalde. Her er bådmaling helt essentielt, da det både kan bidrage til den personlige finish på din båd, holde bådens værdi oppe og samtidig være med til at holde bådens bund fri fra dyr og alger.

Biltema har et stort udvalg af bådmaling til flere formål og priser. Til vedligeholdelse af bådens bund har vi bundmaling til brug i både i saltvand og ferskvand. Skal bådens udseende stå skarpt på fribordet (over vandlinjen) og på skroget under vandlinjen, finder du flere kategorier som bådlak, primere og fortyndere samt lak til træindretningen på din båd inden for bådmaling.

Vigtigt at vide om bådmaling

Når du skal male din båd, er der mange forskellige måder at gribe det an på. Meget afhænger af hvilket materiale, din båd er lavet af, og hvilket projekt, du vil kaste dig ud i. Vil du f.eks. gerne give din båd den helt store tur med bådmaling og genopfriske dens udseende, er det vigtigt, at du først og fremmest skelner mellem at male den på fribordet og under vandlinjen, fordi der skal forskellige typer bådmaling til de forskellige dele af båden.

Maling af fribordet og andre overflader

Når du vil male bådens fribord, er det vigtigt at gøre sig klart hvilken tilstand, fribordet er i. Som udgangspunkt er det ikke nødvendigt at male fribordet, hvis ikke det har mange ridser og/eller er beskadiget. En tommelfingerregel er, at det for det meste nok at give fribordet voks og derefter en polering med bløde klude.

Hvis du efter disse overvejelser gerne vil male dit fribord og andre overflader, så er bådmaling som f.eks. polyuretanlak meget velegnet til formålet, så længe du kigger efter en lak, der ikke bruges under vandlinjen. Det samme er vigtigt, hvis du skal male træoverflader. Du kan også her finde en polyuretanlak til dette formål, men vær opmærksom på anvendelsesbeskrivelsen.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på specifikke anvisninger ved anvendelse af disse produkter. I nedenstående kategorier har vi selvfølgelig en hel del produkter, der kan passe på lige præcis dine behov, hvad enten det er maling af din båds fribord eller andre overflader på din båd.

Maling af båden under vandlinjen

Når du skal til at vedligeholde din båd, efter du har købt den, er det helt centralt at vedligeholde den under vandlinjen. Det er området på båden, der bliver udsat for mest erosion af vandet, og samtidig vil der være alger, dyr og skarpe kanter, som din båds bund vil blive udsat for, når du sejler. Afhængigt af om du har din båd til at ligge i en havn, eller om du har den på en trailer, er der forskellige ting, du skal være opmærksom på:


Før maling af brugt båd:

  • Hvis din båd skal tages på land for vinteren, er det en god idé at vaske bunden for slim og alger. Man maler ofte båden i foråret, inden den søsættes igen, hvor det også er vigtigt at forberede bunden på et nyt lag maling.
  • Du kan have fordel af at kontrollere, at der ikke er mange lag bådmaling på bunden af båden i forvejen, da nye lag af maling i så fald nemt vil kunne skalle af.
  • Det kan også være fordelagtigt at vide lige præcis hvilken slags maling, der er blevet brugt tidligere. Her skal du undersøge om det er 1-komponent eller 2-komponents bådmaling, da der er forskel på, hvorvidt det kan males over eller bør fjernes før du maler.

Der er to overordnede typer af bundmaling:

  • Bundmalinger med biocider. Dette er de traditionelle bundmalinger.
  • Bundmalinger uden biocider. Dette er de giftfrie bundmalinger.

Omkring 95% af bådejere anvender bundmalinger med biocider, hvilket afgiver biocider som f.eks. kobber, der bidrager til at holde bådens bund fri for alger osv.
Alle typer bundmaling, der sælges i EU skal overholde krav om miljørigtighed, men det er f.eks. ulovligt at anvende bundmalinger med biocider i ferskvand, mens bundmalinger uden biocider bruges mest ved både med høj sejlhastighed.

Når du køber bundmaling, er det altid vigtigt både at følge anvisninger til rengøring af bunden inden påførelse af bundmalingen samt følge anvisningerne på selve produktet.

Husk på..

Fra et miljømæssigt synspunkt og afhængigt af typen af vand og hvor du sejler med din båd, skal du tilpasse den type bundmaling, du maler din båd med. Så før du maler, skal du altid kontrollere de regler, der gælder netop der, hvor du har din båd.
Før du begynder at male din båd, anbefaler vi dig at kontrollere de regler og retningslinjer om selv at male båden, der findes i dit område.