Køb & Hent Drive In  - Køb på nettet og hent i varehuset efter 30 minutter Biltema Appen  - 19.000 produkter i din lomme! Mit Biltema  - Digitale kvitteringer, ekstra rabatter og meget mere!

Oplægning og vinteropbevaring af båd

Købsguide til bådoplægning – beskyt båden og forlæng bådens levetid når den ligger på land

Når vinteren nærmer sig, og det er tid til at lægge båden op, er det godt at være forberedt. I denne købsguide vejleder vi dig i dit valg af produkter til vinteropbevaring af din båd.

Beskyt båden under vinteropbevaring

Når du opbevarer båden udendørs i vintermånederne, er det vigtigt, at båden er beskyttet mod vejr og vind. Både er lavet til at ligge i vandet og modstå både regn og rusk.

Men når temperaturen falder i løbet af vinteren, kan vandet ikke fordampe fra båden på samme måde som om sommeren. Det kan skabe store problemer. Vand, der samler sig i revner og hulrum, udvider sig, når det fryser til is, hvilket kan forårsage frostskader på båden.

Forskellige typer af bådafdækning/bådpresenninger

Der findes mange typer af bådafdæknng og bådpresenninger på markedet, og enhver bådejer har sin favorit. De mest almindelige typer er:

Almindelige presenning, bådpresenning og bådovertræk. Vælger du at købe en presenning eller et overtræk, bør du sikre dig, at det passer til din båd, ellers risikerer du, at fugt kommer ind under betrækket og forårsager skader. Nogle bådejere bruger også bådtelte og garagetelte, når de opbevarer deres både om vinteren. Har du en påhængsmotor, kan det være en fordel, hvis du også udstyrer den med et beskyttelsesdæksel /beskyttelsesovertræk.

Materialerne til bådafdækningsprodukterne

Bådpresenninger og bådovertræk er normalt lavet af polyethylen (PE), polyvinylchlorid (PVC) eller polyester. Mange anser polyester for at være et godt valg på grund af dets åndbarhed, slidstyrke, UV- og vandbestadighed. Bådpresenninger af PVC er også meget populære. De er holdbare, UV-bestandige og vandtætte. Presenninger af PE er vand- og UV-bestandige. Der er mange meninger om hvilket materiale og hvilket afdækningsprodukt der er bedst. Vores råd er, at du prøver dig frem og vælger den beskyttelse og materiale der passer bedst til dig og din båd.

Glem ikke at sørge for, at betrækket skråner i siderne, så vand og sne kan løbe væk. Ellers er der risiko for sne- og vandophopninger, der kan beskadige presenningen eller overtrækket. Ved hjælp af afdækningsstativ eller presenningstøtte kan du nemt skabe en passende hældning. Sørg også for, at betrækket ikke fanger meget vind. I værste fald kan båden kæntre/vælte, eller afdækningen kan blæse fra hinanden. Sæt aldrig dækslet på bådens pullerter og støtter!

Bådstøtter og bukke ved oplægning af en båd

Når du stiller båden op for vinteren, skal de placeres på en såkaldt palle som består af bukke eller understøtninger af træ eller stål. Der findes mange forskellige bådstøtter, stativer og pallesystemer på markedet, men det vigtigste er, at du vælger et system, der har en god skrogbeskyttelse, er tilpasset din bådtype og er sikkert at bruge.

Almindelige spørgsmål omkring bådoplægning og vinteropbevaring af din båd

Hvordan vinteropbevarer man sin båd udenfor/udendørs?

Placer båden i et pallesystem eller trailer, tøm båden og dæk den godt til.

Hvordan vinteropbevarer man båden på en trailer?

Hvis du opbevarer båden på en trailer i vinterhalvåret, kan det være godt at klodse traileren op for at aflaste dækkene. Du kan også fjerne dem helt, hvilket også gør den mindre udsat for tyveri.

Hvornår skal båden tages op af vandet til vinteropbevaring?

Der er ingen bestemt dato, for hvornår du skal løfte båden op af vandet. Men om efteråret før stormene og kulden gør sin éntre. Vær i god tid for at undgå de lange køer ved optagningsstederne.

Dear customer. You are using an old and outdated browser. Please upgrade in order to get best possible experience.