Vi bytter julegaver helt frem til 31. januar 2023. Glædelig jul!

Køb & Hent Drive In  - Køb på nettet og hent i varehuset efter 30 minutter Biltema Appen  - 19.000 produkter i din lomme! Mit Biltema  - Digitale kvitteringer, ekstra rabatter og meget mere!

Epoxy

Biltema har epoxylim til flere formål. Vores 2-komponent epoxylim er nem at bruge og velegnet til mange formål.

Hos Biltema finder du epoxylim i let håndterlige tuber, hvor komponenterne blandes, når du presser hærder og harpiks ud af de to sammenhængende tuber til limning af små områder. Biltema har også epoxy i separate beholdere, hvor de to komponenterne blandes i den ønskede mængde i egen beholder og derefter kan benyttes til fugning og limning af større områder.
Epoxy har mange anvendelsesområder. Fuge- og limepoxy kan benyttes til at sammenklæbet og fuge sprækker og revner i plast, metal, glas, keramik, sten, træ, glasfiber m.m. Det er velegnet til reparationer, der skal være særligt stærke og solide.

Epoxy til gør det selv-projekter

Epoxy kan bruges til reparationer og ombygning på båd, bil og andre køretøjer, samt til mange typer renoveringer og reparationer i hjemmet, såsom sprækker og fuger i træværk, genopbygning af detalje i møbler og interiør, fugning og reparation af sprækker i fliser og cement og gulvbelægning, udbedring af skader på karme og lister, reparation af håndvaske og badekar.
Det kan også anvendes i vådrum, da hærdet epoxy er vandbestandigt og modstandsdygtigt overfor mange typer kemikalier.

Epoxy - brugsanvisning

Læs altid brugsanvisningen på den epoxy, du bruger. Visse elementer i brugen er dog ens, uanset hvilken type epoxy du bruger. Når de to elementer i epoxyen er blandet, vil epoxyen hærde i løbet af kortere eller længere tid, og derefter ikke kunne benyttes til videre arbejde. Derfor skal man altid blande den ønskede mængde epoxy i en separat container, og have alt arbejdet forberedt, så man kan benytte epoxyen og færdiggøre arbejdet før epoxyen hærder. Grunder og hærder skal blandes i korrekte forhold for at hærde ordentligt.

  • Sørg for at materialer, der skal fuges/limes, er rene og tørre.
  • Nogle materialer skal slibes med sandpapir for at skabe en ru overflade, epoxyen kan binde på. Fjern slibestøv grundigt.
  • Nogle type epoxy hærder meget hurtigt, mens andre har længere hærdetid. Tjek hvor hurtigt du skal arbejde med din epoxy i brugsanvisning.
  • Bland hærder og base efter brugsanvisning i ønsket mængde i separat beholder.
  • Påsmør epoxy og tryk emner fast mod hinanden/fug og glat efter med en fugtet spartel.
  • Skær overflødigt epoxy væk.
  • Puds evt. efter, når epoxyen er gennemhærdet.

Sådan fjerner du epoxy fra dine arbejdsredskaber

Undgå at spilde epoxy i videst mulig udstrækning. Skrab mest mulig epoxy af redskaber, før epoxyen hærder, og tør rester af i engangsklud. Det er ofte en fordel at blande epoxy i et engangsbæger. De fleste epoxyhærdere kan vaskes af med varmt sæbevand. Blandet epoxy og epoxybase kan oftest fjernes med lakfortynder, acetone eller alkohol. Brug handsker og beskyt huden,når komponenter eller ikke-hærdet epoxy skal fjernes.


Sådan virker epoxylim

Epoxylim og andre epoxymaterialer virker ved at de komponenter hærder gennem en kemisk reaktion. Reaktionen kan skabe varme, hvis der blandes epoxy i større mængder, og der kan derfor være risiko for selvantændelse ved visse typer epoxy i større mængder.

Epoxy benyttes også til fremstilling af særlig stærk maling, gulvbelægning og andre byggematerialer, samt til fremstilling af møbler og beskyttelse af overflader som eks. køkkenborde og hårde hvidevarer og til industrifremstilling af maskiner, transportmidler m.m.

Sikkerhed

Ikke-hærdede epoxy-komponenter er særdeles miljøskadelige og bør ikke udledes. Epoxy skal bortskaffes til genbrugsplads som farlige kemikalier.

Benyt beskyttelseshandsker/beskyttelsestøj/øjenbeskyttelse/ansigtsbeskyttelse. Vask hænder grundigt efter brug. Der bør være god udluftning under arbejdet med epoxy. Kan forårsage allergi ved hudkontakt og irritere luftveje samt slimhinder. Hærdet epoxy er ikke allergifremkaldende, og kan behandles og anvendes uden problemer eller særlig hensyntagen. Det er dog hensigtsmæssigt at bære ansigtsmaske ved slibning og andet støvende arbejde.

Til privat brug benyttes epoxy for det meste som fugemiddel, lim eller maling. De epoxyprodukter, der sælges til privat brug, er typisk enten i ganske små mængder og/eller mindre giftige end epoxy til industriel brug. Du bør dog alligevel altid tjekke vejledning og sikkerhedsinstruktioner på epoxyprodukter og beskytte dig mod allergiske reaktioner og benytte epoxy i velventilerede rum.