Skadedyr i haven - sådan undgår du dem

Skadedyr i haven - sådan undgår du dem

Der er vel ingen, der er glade for ødelagte beplantninger, myggestik eller hullede græsplæner? Vi bruger meget tid og energi på at gøre vores have til et dejligt og behageligt sted, og så er ubudne gæster det sidste, man ønsker. Og med ubudne gæster mener vi selvfølgelig skadedyr.

Desværre sker det let, at skadedyrene kommer og skader vores haver, hvilket undertiden kan føre til ubehag, materielle skader eller i værste fald sygdomme. Hvilken slags skadedyr du kan få på besøg afhænger selvfølgelig af, hvor i landet du bor, og hvor tæt på naturen du er. Men den gode nyhed er, at du ikke behøver at acceptere ubudne gæster, fordi det er faktisk muligt at bekæmpe skadedyrene!

Almindelige skadedyr:

 • Fugle
 • Snegle
 • Rotter og mus
 • Fluer og myg
 • Insekter
 • Myrer
 • Kakerlakker
 • Rådyr
 • Bladlus
 • Grævlinger
 • Muldvarpe
 • Mosegrise

Skadedyrsbekæmpelse

Der er mange produkter, midler og husråd til at holde skadedyrene i en passende afstand fra din kære have. Der er alt fra fælder, der fanger dyrene, til forskellige former for skræmmere og midler, der holder dyrene væk fra haven.

Skræm fuglene væk

I løbet af foråret og sommeren kommer fuglene gerne og spiser bær, frugt og grønt, som vi dyrker i haven. Et godt første tip til at slippe af med uvelkomne fugle er at sørge for, at de ikke trives så godt i og omkring din have. Spænd ganske enkelt en almindelig tyk tråd eller en metaltråd ca. 10 centimeter over hegn, tagrygge eller tagrender, hvor fuglene normalt sidder. Den hævede tråd gør det ubehageligt for fuglene at sidde, hvilket får dem til at søge andre steder hen og forhåbentlig lade din have være i fred. Du kan også købe fuglepigge hos os og sætte op.

Net og fugleskræmsel

Hvis du vil beskytte dine afgrøder, kan du med fordel spænde net over dem, hvilket gør det svært for fuglene at få fat i bærrene eller grøntsagerne. Placer også et eller flere fugleskræmsel i nærheden af dine afgrøder eller frugttræer. Fugleskræmsler virker effektivt ved at skræmme både større og lidt mindre fugle væk.

Mus og rotter i haven

Mus og rotter gnaver og ødelægger meget i haven, når de er på besøg. Men der er meget, du kan gøre, dels for at forebygge besøgene, men også for at fange dem, når de kommer. 

1.      Affaldsspanden

Mus og rotter er næsten altid på udkig efter mad, og det er en væsentlig anledning til, at de finder vej ind i haver og huse. Derfor er det vigtigt, at du aldrig opbevarer affald og madaffald let tilgængeligt for gnavere, men lægger det i en affaldsspand med et ordentligt låg.

2.      Rent og ryddeligt

For at undgå mus og rotter er det vigtigt ikke at gøre det behageligt for dem i din have. Undgå at have tømmer, fliser eller andre genstande liggende fremme, som gnavere kan bruge som skjulesteder. Hav også så små genstande, buske, tætte blomsterbede eller højt græs så langt fra husets mure som muligt, for der trives de nemlig.  Lad heller ikke mad strå fremme for længe i haven, det tiltrækker hurtigt en række skadedyr.

3.      Fælder og skræmmere

Hvis gnavere allerede har fundet vej til din have, kan du bruge musefælder! Du kan bruge en traditionel musefælde eller en rottefælde, der fanger skadedyrene, eller en musefælde, der består af en stige med et vippebræt, der placeres på en stor spand.

Et andet effektivt middel til at holde gnavere væk er en mosegris- og muldvarpeskræmmer, der stikkes ned i jorden. Skræmmeren udsender ultralyd, der effektivt skræmmer skadedyr som mus, mol og mosegrise væk. 

Bekæmpelse af dræbersnegle

Dræbersnegle er ikke rare besøgende i haven, og de kan ødelægge de fleste planter og afgrøder, hvis de ikke stoppes. Og du skal stoppe dem meget hurtigt! Dræbersnegle lægger omkring 400 æg/sæson.

Beskyttelse af planter mod dræbersnegle

Hvis du har et problem med, at dræbersneglene kravler ned i pallerammer eller ned i dine potteplanter, kan du enten købe en metalkant til pallerammen, som sneglene ikke kan kravle over. Du kan også vikle kobbertape omkring pallerammer, urtepotter eller andre vækstbeholdere for at holde dræbersneglene væk. Mellem sneglens slim og kobbertapen opstår der nemlig et svagt elektrisk stød, der får sneglen til straks at vende om.

74600

Sneglekant - Udrust dine plantebede med sneglekanter som holder sneglene væk.

74617

Sneglefælde - Effektive sneglefælder som fange rsneglene, uden brug af gift.

Sneglefælder

Opsæt sneglefælder i nærheden af, hvor sneglene bevæger sig! Du kan nemt lave din egen sneglefælde ved hjælp af en beholder, øl og vand. Bland lige dele øl og vand i beholderen, og placer den let tilgængeligt, så sneglene kan kravle ned i den. Snegle kan nemlig lide øl, så de vil blive lokket ned i fælden, hvor de kravler ned og bliver hængende i ølblandingen. Du kan også købe sneglefælder hos os.

Robotplæneklipper mod dræbersnegle

Ud over at holde plænen i orden er robotplæneklippere også effektive mod dræbersnegle. Sneglene kan ikke lide de elektriske afgrænsningsstrimler, der er placeret i græsplænen, og de trives heller ikke i kort græs. Desuden forstyrres de af plæneklipperen, der kører rundt på græsplænen, hvilket resulterer i, at de holder sig væk.  

Myggefangere og insektdræbere

De små og flyvende ubudne gæster, såsom myg, fluer og hvepse, kan hurtigt ødelægge en hyggelig middag i haven eller en stille stund i hængekøjen. Men du skal ikke være urolig, der er effektive hjælpemidler, der afskrækker dem.
I vores sortiment finder du insektdræbere til både indendørs og udendørs brug. Du finder også en LED-lampe, der ved hjælp af UV-lys tiltrækker myg og uskadeliggør dem med elektrisk stød, når de nærmer sig lyset. Hvis du vil fjerne insekterne hurtigt, kan du også bruge en insektspray eller en fluesmækker. For at forhindre insekterne i at komme ind i huset eller lejligheden kan du også sætte myggeforhæng i døråbningerne.

Relaterede artikler

Den rigtige plæneklipper

Den rigtige plæneklipper

Hvem drømmer ikke om den perfekte grønne græsplæne? Og hvem overvejer ikke en eller to gange sit valg af plæneklipper for at ende med det bedste valg?

Pleje af græsplænen

Pleje af græsplænen

Det kræver noget arbejde at få en flot græsplæne. Nogle af de ting du bør være opmærksom på, kan du læse om her.

Kompostér mere!

Kompostér mere!

Det at kompostere er ikke så svært, som det umiddelbart kan synes! For i praksis er varme, ilt og fugt alt, hvad der er nødvendigt for at forvandle dit have- og madaffald til næringsrig jord.