Brandsikkerhed på båd – sikkerhed ombord

Brandsikkerhed på båd – sikkerhed ombord

Undgå brand ombord på båden

En brand ombord på båden er en alvorlig hændelse og det største mareridt scenarie for en bådejer. Det er det, fordi det ofte kan betyde betydelige skader og eventuel personskade.

I denne artikel ser vi nærmere på hvilke situationer som kræver at du er ekstra påpasselig og hvilket brandudstyr du bør have liggende ombord på din båd.

Mere end 10% har oplevet uheld på båden

I 2020 igangsatte OUH´s Ulykkes Analyse Gruppen en undersøgelse for at klarlægge årsagerne til mange brande på mindre både. Mere end 10% af de adspurgte i spørgeskema undersøgelsen bekræftede, at der har ulykker eller nær ved ulykker ombord på deres både.

Få gode sikkerhedsråd til sejlturene

Søsportens Sikkerhedsråd rådgiver sejlere og bådejere om sikkerhed og har givet en god vejleding omkring at undgå brand ombord. Det er lånte, rigtig gode råd som lyder sådan her;

  • Pas på med spritbrændere ombord især ved opfyldning og brug
  • Hold bådens elektriske installationer i orden og godt vedligeholdt
  • Gennemfør brandøvelser og instruer andre ombord
  • Sørg for at motorrum er rengjort og overskueligt
  • Vær opmærksom på især varme elementer som f.eks. udstødning i motorrummet
  • Forlad ikke båden med elektriske varmeapparater tændt
  • Bådens batteri skal være spændt fast og placeres et sted med ventilation
  • Vær opmærksom på når der fyldes brændstof på båden. Undgå spild og pas på dampe
  • Hav det rigtige brandslukningsudstyr ombord
  • Husk aldrig at slukke en oliebrand med vand

Når du fylder brændstof på skal du være ekstra forsigtig. Når du tanker skal motoren være stoppet og der skal slukkes for kogeapparater, varmeovne og lignende ting. Det er også forbudt at ryge en cigaret, når der tankes.

Når din bådmotor går i stå under sejlads, så bør du straks undersøge om der er brændstoflækager, hvilket du ofte tydeligt kan lugte. Du kan læse alle Søsportens Sikkerhedsråd´s vedledning om a undgå brand og eksplosion på båden her

70351

Gas grill om bord - Gas grillen ombord giver et let og lækkert måltid. Men hav en brandslukker i nærheden. På billedet ses vores mini ildslukker. Men denne ildslukker bør ikke være den eneste ombord.

Brandslukningsudstyr

Søsportens Sikkerhedsråd kommer med flere anbefalinger til det rigtige brandslukningsudstyr ombord på båden. Brandslukningsudstyret skal være lettilgængeligt på båden, så man kan reagere hurtigt. Alle både bør som minimum have en 2 kg. Brandslukker ombord, samt en 1 kg. samt et brandtæppe. Har du en større motorbåd bør du have en én eller flere 6 kg brandslukkere. Vær desuden opmærksom på, at der også findes mere avancerede slukningssystemer til motorrum.

Husk at med brandslukkere følger der et beslag der gør, at den kan fastgøres de fleste steder. Sørg for at anbringe den et let tilgængeligt sted ombord.

ABC pulverslukkere er kendetegnet ved at de er effektive ved:

  • A = Organiske materialer – Glødebrande, træ, papir, tekstiler
  • B = Væskebrande, benzin, olie m.m.
  • C = Gasbrande
  • De kan desuden slukke brande i el op til 1000 volt i en afstand á minimum 1 m.

Pulverslukkere skal trykprøves når de er 5 år gamle og da dette eftersyn ofte koster mere end en ny pulverslukker, så vælger de fleste at købe en helt ny pulverslukker.

70355

Brandslukker manometer - Brandslukkerens manometer skal være i det grønne felt og husk at udskifte brandslukkeren hvert 5 år eller lade den gennemgå et eftersyn.

70359

Hvad skal du gøre hvis der udbryder brand ombord?

Hvis en brand opstår så skal du først og fremmest undgå at gå i panik. Få alle ombord ud i det fri – eventuelt op på dækket i vindsiden. Alle skal have redningsveste på. Gør en gummibåd klar hvis den er tilgængelig og giv den en lang line, når den søsættes, så den driver fri af fartøjet. Smid eventuelle gasflasker overbord. Luk så tæt som muligt af til det sted hvor der er brand for at mindske lufttilførsel. Hvis der er mulighed for det så sluk for brændstoftilførslen til motoren. Tøm ildslukkeren ind i det brandende område, men åben ikke mere op end højest nødvendigt. Tilkald hjælp med nødsignaler. Og sidst – bliv ombord så længe som muligt. Bliver du nødt til at forlade båden skal det ske i vindsiden – til luvart.

Husk at førstehjælpskasse ombord

En god førstehjælpskasse er standardudstyr når du sejler i de fleste både. Og alle bør have en førstehjælpskasse ombord. Den er god at have når man skal stoppe alvorlige blødninger, og så er det også godt at kunne finde et plaster frem ved små skader. Vores førstehjælpetaske indeholder det meste basisudstyr du kan få brug for ved uheld. Forbindingsposerne er opdelt iht. 1-2-3-systemet: til små sår, til store sår og til meget store sår. Desuden er der et åndedrætsværn, varmetæppe, elastisk bind, saks, beskyttelseshandsker, sikkerhedsnåle, slynge, metalpincet og plastre.

70363

Du finder også en folder med instruktioner som vejleder til hvordan du lægger en forbinding forklaret i billeder osv.

Her ser du to udgaver af førstehjælpskasser fra Biltema. En mindre udgave som er god til mindre sejlbåde og en lidt større vandtæt udgave som passer godt til sejlerlivet.

70367

Det er også værd at huske at Biltema har et stort udvalg til din sikkerhed på vandet såsom flydeveste og redningsveste i høj kvalitet.

Så forbered Jer på sikkerheden i sejlersæsonen sammen med Biltema. Hav en dejlig og sikker sæson på havet!

Relaterede artikler

Brandslukkere til båden

Brandslukkere til båden

Se hele udvalget her og find de rigtige brandslukkere.

Stort udvalg af redningsveste

Stort udvalg af redningsveste

Find de rigtige redningsveste til hele familien.

Værktøj til båden

Værktøj til båden

Se hvilket værktøj du bør have liggende ombord på båden.