Elspil/wirespil på bådtraileren – sådan gør du

Elspil/wirespil på bådtraileren – sådan gør du

Gør det nemmere at håndtere båden med et elspil/wirespil

Når du køber bådtrailer, er de fleste når de ruller ud fra fabrikken, udstyret med en manuelt spil, der trækker båden op på bådtraileren. Det kan godt være en tung opgave at benytte et manuelt spil når solen banker ned for oven. Man får i hvert fald sved på panden når man skal hive båden op på traileren.

Det handler om hjælpemidlerne, så en god løsning, der gør det tunge arbejde lettere, kunne være at benytte et elektrisk spil eller elspil/wirespil, der meget nemmere kan trække båden. Vi vil gerne vise tips og tricks, når du skal vælge det rigtige spil og hvordan du skal montere det.

79056

Vælg den rigtige størrelse elspil efter, hvad din båd vejer

Alt efter, hvor meget din båd/jolle vejer, skal du vælge et elektrisk spil med en passende størrelse så den kan trække båden op på din trailer. En god tommelfingerregel er at vælge et elspil med en trækkapacitet på ca. 1,5 gange den vægt som båden vejer. Husk på at båden ofte vejer mere end fabrikanten har oplyst, da det er absolut tørvægt. Husk også på alt det udstyr du har med ombord, brændstof m.m.

Vi hos Biltema fører flere forskellige slags elspil i vores sortiment, der kan trække forskellige vægte, så husk at det er bedre at købe et elspil som er for stort kontra, at købe et der er for småt, da det derved vil blive belastet for meget.

Sådan monterer du elspillet på bådtraileren

Det er vigtigt at finde en egnet placering til det elektriske wirespil på traileren. Hvis det er muligt for dig, så placer det gerne højt, så der ikke er så meget belastning, når stævnen på båden skal op på bagerste kølrulle. Det er desuden en god ide, at beholde det manuelle spil på bådtraileren som en nødplan.

79054

Batteriboks monteret - På billedet ser du batteriboks og elspil monteret på en bådtrailer med kontakten placeret tilgængeligt.

Hvis det er besværligt at få plads til begge spil på spiltårnet, er det en god ide at placere det ene på et særskilt beslag, det er dog altid det elektriske spil som bør have den bedste placering, da det bliver benyttet mest.

79055

En batteriboks holder batteriet rent og fri for snavs - Og husk at det skal sættes forsvarligt fast – eventuelt med en kraftig strop som går rundt om chassiset.

79058

En rigtig god nødløsning - Det ekstra beslag gør det lettere at montere det almindelige håndspil.

Hvilket batteri og tilslutning af batteriet

Du skal ligeledes vælge et batteri i en passende størrelse, men i langt de fleste tilfælde vil et batteri på 60-75 AH være tilstrækkeligt, hvis du har mulighed for at lade batteriet i den mellemliggende periode. Tilkobling af batteriet skal foregå med en passende tykkelse kabel, der kan forsyne den store strøm der er nødvendig, når elspillet anvendes.

79053

Et batteri på 60-75 Ah er ofte tilstrækkeligt til at trække en jolle op på en trailer. Batterimodellen på billedet har et bærehåndtag, så det er nemt at fjerne når batteriet skal oplades.

Batteriet kan placeres på bådtraileren og det er her vigtigt at det fastgøres forsvarligt til bærende dele af bådtraileren, således at det ikke falder af ved kørsel eller ved kraftige opbremsninger. Du bør også placere  batteriet i en egnet batteriboks der er større end dit batteri, så du også kan opbevare batteritilbehør og eventuelt lidt værktøj som derved også kan ligge tørt.

En batterikasse/batteriboks er også rigtig god til at holde batteriet og batteriforbindelser fri for snavs og skidt.

Skal du bruge wire eller syntetisk line til dit spil?

På de fleste spil-typer er der ofte monteret en stålwire, men gennem de seneste år og den udvikling der har været på de syntetiske liner, er der mange som foretrækker at udskifte stålwiren med en syntetisk line. Der findes flere fordele ved en syntetisk line:

  • Du risikerer i mindre grad at at rive fingrene på en flottet wire.
  • En syntetisk line er stærkere og du kan derfor gå ned i størrelse.
  • De syntetiske liner er rustfri.
  • Det er mere sikkert at have en syntetisk line end en stålwire, hvis den sprænger.

Det er ofte en ret nem opgave at skifte sin stålwire ud med en syntetisk spilline og husk at det er en stort fordel at vælge en line med et indsplejset øje, det det kan modvirke slid.

79057

Den syntetiske line på billedet - Har flere fordele til anvendelse sammen med elspillet. Her vises vores model der med sine bare 4,8 mm, har en brudstyrke på 1500 kg.

79059

Kraftige ruller - Kraftige ruller sørger for at wiren lægger sig rigtigt på spolen.

Få styr på wirespillet så båden kan komme op af vandet.

Relaterede artikler

Værktøj til båden

Værktøj til båden

Se hvilket værktøj du bør have liggende ombord på båden.

Stort udvalg af redningsveste

Stort udvalg af redningsveste

Find de rigtige redningsveste til hele familien.

Sådan monterer du din tagafvanding

Sådan monterer du din tagafvanding

Hvordan monterer man tagrender? og hvad skal man huske? Vi hjælper dig, det er ikke så svært.