Dropper håndværkerne: Flere gør det selv i nybyggeriet

Dropper håndværkerne: Flere gør det selv i nybyggeriet

Et stigende antal danskere dropper håndværkerne og finder selv værktøjet frem, når vægge skal sættes op, og gulv skal lægges. Ifølge ekspert skal du stille dig selv fire spørgsmål, inden du kaster dig ud i gør-det-selv-projektet.

Gør-det-selv-bølgen ruller stadig, og flere og flere danskere hopper med ombord – også når de bygger hus. Antallet af danske boligejere, der benytter håndværkere, er nemlig faldet med over ti procent på bare tre år. Det viser Bolius Boligejeranalyse 2018.

— Jeg tror, det skyldes, at tilgangen til information er blevet lettere. Man kan jo finde vejledninger fra producenter til det meste arbejde på boligen online, og har man i forvejen hænderne skruet godt på, kræver det måske kun få klik på sin tablet eller smartphone, før man føler sig klædt på til projektet, siger Henrik Bisp, der er fagekspert hos Bolius.

Stigende efterspørgsel på avancerede materialer

Også hos forhandlerne af byggematerialer oplever de, at flere vil spare på håndværkerregningen og gøre arbejdet selv.

Vi oplever en større efterspørgsel på vores byggematerialer og værktøjer – og faktisk også de mere avancerede af slagsen. Det er ikke længere bare skruer og malertape, kunderne kommer efter. Det tyder jo på, at folk tør kaste sig over de større projekter, fortæller Per Normann, der er hus- og haveekspert i Biltema, som blandt andet specialiserer sig i salg af byggematerialer.

Ifølge ham er det dog afgørende, at man ved, hvad man gør, inden man kaster sig ud i de mere avancerede husprojekter. Han råder derfor kommende gør-det-selv-folk til altid at stille sig selv fire spørgsmål:

1. Er det lovligt for mig at udføre selv?

Der er grænser for, hvad du selv må lave som ufaglært. Meget arbejde med elinstallationer og VVS er kun lovligt for fagmænd. Start med at tjekke, om det er lovligt på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

2. Har jeg styr på sikkerheden?

Sikkerhed er afgørende og må ikke nedprioriteres til fordel for de sidste hundrede kroner. Det er ikke for sjov, når håndværkerne går rundt med sikkerhedssko, høreværn og beskyttelsesbriller, så du skal selvfølgelig også anskaffe dig det nødvendige, inden du går i gang.

3. Har jeg de rigtige materialer?

Du vil hurtigt kunne se det på det færdige resultat, hvis materialerne ikke har været de rigtige. Her kan det være en god idé at få vejledning i butikken, så du er sikker på at komme hjem med det rigtige.

4. Har jeg forberedt mig godt nok?

Husk at lave en grundig research, inden du går i gang. Det gælder både viden om selve processen i arbejdet, og hvordan det udføres sikrest muligt. Er det en tilbygning eller lignende, du er i gang med, er det en god idé at skaffe en plantegning over dit hus, så du ikke rammer skjulte ledninger og vandrør. En plantegning kan du ofte finde online, for eksempel på Weblager.dk