Rengøringsguide til autocamper og campingvogn – før sæsonen

Rengøringsguide til autocamper og campingvogn – før sæsonen

At foråret er her, og at sommeren står for døren, kan i manges øjne kun betyde én ting. Det er omsider autocamper- og campingvognssæson igen!

Måske har din autocamper stået uberørt i en garage hele vinteren? Eller udenfor på en parkeringsplads? Nu, da det er tid til at lade hjulene begynde at rulle igen, er det altid en god idé at gennemgå udstyret, vaske udvendigt og indvendigt og kontrollere dæk og andre vigtige sikkerhedsfunktioner, før du begiver dig ud på vejene.

Rengøring af autocamper og campingvogn udvendigt

Mange autocamper- og campingvognsejere lægger stor vægt på et skinnende rent ydre. Giv din autocamper eller campingvogn de bedste betingelser for en lang sæson ved at rengøre dit køretøj grundigt, inden du begiver dig ud på de lange veje.

Hvor kan jeg rengøre min autocamper eller campingvogn?

Mest effektivt skal du vaske din autocamper eller campingvogn på en vaskeplads, der er specielt udstyret til autocampere og campingvogne. Der finder du den rigtige type værktøj og har de rigtige betingelser for at få dit køretøj skinnende rent.

Vask ikke autocamperen eller campingvognen ved en lastbilvask. Børsterne og rengøringsmidlerne er ofte for hårde og kraftige til dit køretøj.

Hvordan rengør jeg min autocamper eller campingvogn?

Rengøringen af autocamperen eller campingvognen inden sæsonen kan foretages både udvendigt og indvendigt. Det er altid en god idé at begynde at vaske køretøjets udvendigt oppefra og ned, af den simple grund at snavset løber nedad. Følg producentens anvisninger, når du rengør dit køretøj. Brug en blød vandstråle, og rengør så forsigtigt som muligt.

  1. Start med at rengøre taget.

Taget på dit køretøj samler ofte meget snavs og skal derfor rengøres med jævne mellemrum. Som regel bør du aldrig gå på taget, men bruge en stige ved siden af autocamperen eller campingvognen. Brug et middel, der opløser snavs, og skyl derefter af med en blød stråle. Brug et alkalisk affedtningsmiddel til at opløse organisk snavs som mos, fugleklatter, støv osv.

  1. Rengør og poler

Når taget er gjort rent, er det tid til at vaske resten af køretøjet. Hvis der er organisk snavs, skal du først bruge et alkalisk affedtningsmiddel, som opløser organisk snavs. Men hvis du derimod har stænk fra tjære/asfalt eller oliebaseret snavs på dit køretøj, skal du også bruge koldaffedtning, der opløser netop disse stoffer. Glem ikke at skylle grundigt af bagefter.

Når du er færdig med affedtningen, er det tid til at påføre en shampoo til autocampere eller campingvogne ved hjælp af en højtryksrenser, blød børste eller svamp. Sørg for at skylle alt grundigt af, da affedtningsmidlerne kan påvirke lister og lim.
Når dit køretøj er rent, er det næste skridt at få en blank finish. Hvis køretøjets overflade er blevet mat, skal du først bruge en polering, som fjerner oxidering fra din øjesten. Følg instruktionerne for produktet.

Efter poleringen skal du beskytte lakken med voks, der beskytter mod solens skadelige stråler og giver en dejlig blank overflade. Både polish og voks kan påføres manuelt eller ved hjælp af polermaskine.

Se vores udvalg af maskiner til bilpleje

  1. Rengør vinduer

Snavsede vinduer og forrude udgør en direkte trafikrisiko, og derfor er det vigtigt, at de rengøres ordentligt. Lad rengøringsmidlet virke et stykke tid, hvis der er snavs eller insekter, der ikke løsnes fra ruden med det samme. Brug glasrens til også at rengøre vinduer og forrude på indersiden.

Vidste du, at hvis ruder af plast er meget matte, kan du også bruge polish til at fjerne det oxidlag, der gør ruden mat?

  1. Rengør markiser og fortelt

Glem ikke også at rengøre markiser, fortelt og andre kraftige tekstiler. Nogle gange kan det være nok at skylle af med rent vand, men for lidt mere genstridigt snavs kan det være nyttigt at bruge specielle rengøringsmidler. Brug en blød børste til at fjerne genstridigt snavs. Når du har rengjort tekstilerne, kan det også være en god idé at imprægnere dem for at forbedre stoffets vandafvisende egenskaber.
Lad altid stoffet tørre helt, før du folder det sammen eller lægger det til opbevaring.

Rengør dækkene

Det er også vigtigt, at du tjekker og rengør dækkene inden sæsonen. Kontroller dæktryk, mønsterdybde og generel status for dækkene, før de begynder at rulle på vejene. Rengør også fælgene, stænkskærme og til sidst dækkene. For at rengøre dækkene kan du bruge fælgrens og fælgbørster. Vask et dæk ad gangen, så rengøringsmidlet ikke når at tørre ind. Afslut med at bruge dækglans til at beskytte dækket og for at få et fint sort dæk.

Rengør interiøret

Det er ikke kun ydersiden, der kan drage fordel af en ordentlig rengøring, inden du kører ud på vejene. Det er mindst lige så vigtigt (og dejligt) at give interiøret en ordentlig rengøring også. Start med at støvsuge og støve af overalt, og sørg for samtidig at lufte ud.

Rengøring i køkkenet

For mange er køkkenet et helligt sted, og det vil man gerne holde rent og pænt. Tør komfuret, skufferne og overfladerne af med en fugtig klud og et velegnet rengøringsmiddel. I vores sortiment finder du alt fra naturlige rengøringsmidler i form af brun sæbe til højeffektiv grovrengøringsmidler til de vanskelige pletter. Hvis du har en ovn eller grill i autocamperen, kan det også være en fordel at rengøre den.

Rengør stoffer

Afhængigt af om du har stof- eller læderindtræk i din autocamper eller campingvogn, skal det rengøres på forskellige måder. Stofindtræk kan støvsuges, og i tilfælde af vanskeligere pletter kan du bruge tekstilrens.
Til læderindtræk er det normalt nok at bruge vand og en klud til at tørre af. Men hvis du har mere stædige pletter eller vil give dit læderindtræk mere vedligeholdelse og kærlighed, kan du behandle det med lædersæbe og læderbalsam sammen med en læderbørste.

Læs altid plejeinstruktionerne på indtrækket, inden du begynder rengøringen!

Relaterede artikler

Det er tid til havearbejdet

Det er tid til havearbejdet

Foråret er over os, og haveejernes fingre kribler efter at komme i sving i haven. Få haveekspertens tips og tricks til, hvordan du kommer godt i gang med havearbejdet.

6 fisketips til nygbegynderen

6 fisketips til nygbegynderen

Er du nystartet fisker? Så læs med her.

Gør terrassen forårsklar

Gør terrassen forårsklar

Foråret står for døren, og snart er tiden inde til hygge og afslapning på de danske terrasser. Få hus- og haveekspertens råd til, hvordan du får terrassen klar.