Havekalender - Sådan forbereder du haven inden vinter

Havekalender - Sådan forbereder du haven inden vinter

Varme dage og lune sommeraftener i haven begynder at lakke mod enden. Med en sensommervarme, der langsomt begynder at aftage, og et efterår der venter om hjørnet, er det på tide at forberede haven til efterår og vinter.

Efterårsforberedelserne er ofte afgørende for, hvor frodig haven bliver det følgende år. Så lad ikke haven gå i vinterhi, før du har givet den lidt kærlighed og pleje!

I vores havekalender giver vi dig vores bedste tips og råd om, hvordan du forbereder haven bedst til årets koldere måneder.

Gode basisredskaber til haven

  • Trillebør
  • Løvkurv
  • Løv- og græssamler
  • Løvrive af plast
  • Beskæresaks
  • Klippesæt, 3 dele
  • Ukrudtshakke

Haven i september

78308

Planter

Selvom forår og sommer er forbi, er september en god måned for haven, hvor du kan nyde sommerens sidste blomster, men også begynde at plante nye. Jorden er varm, luften er fugtig, og solen skinner stadig klart. Derfor kan du benytte lejligheden til at plante velsmagende bærbuske, træer og buske af forskellig art, eller hvorfor ikke et flerårigt blomsterbed?

Græsplæne

Det er snart tid til sæsonens sidste græsslåning. Når du slår græsset i september, bør du øge klippehøjden, for på denne måde forbliver plænen mere tæt, når temperaturen begynder at falde. September er også en god måned til at så nyt græs og sprede græsgødning, fordi jorden stadig er fugtig.

Drivhus

Inden den første nattefrost når haven, kan det være godt at flytte de mere eksotiske planter ind i drivhuset. Benyt også lejligheden til at rense drivhuset ved at kassere visne planter og vaske urtepotter og andre overflader af med en opvaskebørste og almindeligt opvaskemiddel. Ved at rengøre ordentligt undgår du forhåbentlig problemer med overvintrende skadedyr. Et varmt tip er at sætte de tomme urtepotter på hovedet og stable dem inden i hinanden, så de ikke risikerer frostsprængning, når vinterkulden rammer.

Beskær træer og buske

I sensommeren er det tid til at beskære nogle af dine stenfrugter, frugttræer, buske og bladhække. Når du beskærer dine planter, er det vigtigt, at du bruger de rigtige værktøjer til arbejdet. Hvis du skal beskære større grene, kan det være en fordel at bruge en grensaks eller en grensav. Hvis det er en hæk, du skal beskære, kan en skarp hækkeklipper eller beskæresaks være nok.

Vores beskæringsværktøjer

Ét batteri – flere værktøjer

Med vores MultiX-serie kan du bruge ét og samme batteri til flere forskellige havemaskiner. Det lyder smart ikke?

Læs mere om vores MultiX-serie

Haven i oktober

78307

Planter

Afhængigt af hvor i landet du bor, kan den første frost begynde at krybe ind i løbet af oktober. Så er det tid til at plante dine frostfølsomme planter i urtepotter og opbevare dem på et frostfrit, tørt og lyst sted. Gerne i en udestue med glasinddækning eller i en garage, hvis du har mulighed for at give planterne ekstra belysning.

Græsplæne

Før kulden og sneen når at komme, er det godt at rive og rense græsplænen grundigt. Måske er det den sidste græsslåning inden vinterhvilen? Når jordtemperaturen falder til ca. 7 grader, holder græsset op med at vokse, hvilket også betyder, at det ikke behøver at blive slået mere.

Når du slår græsset sidste gang i sæsonen, skal plænen slås, så græsset er cirka 5 centimeter højt. Hvis græsset efterlades for langt om vinteren, bliver plænen let kvalt, hvis græsset trykkes ned af sne.

Hvis du har store mængder blade liggende på græsplænen, er det også godt, hvis du river dem sammen, så de ikke kvæler græsset, når de samler sig i våde bunker. Saml bladene i en kompostbunke, eller riv dem ind i blomsterbedet eller under buske.

Blomsterbede

Som vi skriver ovenfor, kan det være en god idé at bruge nedfaldne blade i blomsterbedene og under buskadser. Dels beskytter de en del mod vinterkulden, og dels nedbrydes de også til nærende muld af ormene.

Hvis du har stauder i blomsterbedene, kan du med fordel lade dem visne og blive liggende. De visne vækster beskytter nemlig planterne om vinteren.

Hvis du har frugttræer i haven, skal du samle nedfalden frugt op for at undgå svampesygdomme.

Beskær hækken

Hvis du har en nåletræshæk, såsom tuja, gran eller taks, kan du med fordel klippe den i løbet af efteråret, når den ikke vokser mere. Afhængig af hvor i landet du bor, kan denne beskæring enten foretages i september eller i oktober, før det bliver for koldt. Klipning af nåletræer kræver, at du er lidt forsigtig og kun beskærer de unge skud, ellers risikerer planten at visne.

Haven i november

78306

I november kan det være snevejr i dele af landet, og dage og nætter bliver koldere.  Derfor er november en stille måned i haven, da der ikke er så meget at gøre.

Drivhus

Hvis du har et drivhus eller en glasinddækket udestue hjemme, kan du også skabe et overvintringssted til dine middelhavsplanter også i kolde november ved hjælp af bobleplast. Bobleplasten isolerer samtidig med, at den lader lys trænge igennem til planterne. Di kan for eksempel isolere dit oliventræ, citrusplanter, timian eller rosmarin.

Når temperaturen når under nul, skal du også supplere med en varmeblæser, så planterne ikke fryser. Glem ikke at ventilere det lille rum af bobleplast, som du har bygget op omkring planten, ellers dannes der kondens, som kan resultere i, at planterne mugner.

Græsplænen

Hvis der er faldet nye blade på græsplænen, skal du rive dem væk, ellers risikerer de at kvæle græsset, når sneen kommer. Riv bladene ind under buskene eller ud i blomsterbedene. Der nedbrydes de og gør jorden mere nærende, hvilket planterne sætter pris på.

Haven i december

78304

I december ligger sneen dybt nogle steder, hvilket faktisk er godt for planterne, fordi et snelag beskytter og isolerer mod den værste kulde og frost. Hvis det er rigtig koldt udenfor, og du ikke har et tykt lag sne, der isolerer, kan du beskytte dine planter med dækbark eller granris.

Undgå besøg af rådyr

Hvis du bor i nærheden af skov, får du måske regelmæssigt besøg af rådyr i din have. Også i vintermånederne. Beskyt dine træer og planter mod angreb ved hjælp af gnavebeskyttelse, som du sætter på træernes stamme eller med net, som du placerer omkring dine planter. Sørg også for, at der ikke er nogen nedfaldsfrugt tilbage, fordi det er en velsmagende middag for vores firbenede venner.

Hjælp fuglene

I sne og minusgrader har fuglene sværere ved at finde mad. Hjælp dem ved at hænge talgkugler eller fuglefrø ud.

Relaterede artikler

Kompostér mere

Kompostér mere

Du kan nemt forvandle dit haveaffald og madaffald til kompost på 1-2 år. Vi guider dig i hvordan du gør!

Beskær dine stenfrugter

Beskær dine stenfrugter

Beskær dine stenfrugter under JAS-perioden. Vi guider dig!

7 tips til belysning i haven

7 tips til belysning i haven

Ved at placere forskellige typer belysning, forskellige steder i haven, skaber du dynamik og et behageligt udemiljø. Vi guider dig!