Haven i oktober

Haven i oktober

Bladene er begyndt at skifte farve de fleste steder i landet i løbet af oktober. Og det er tid til at begynde at gøre haven klar til koldere dage og nætter.

Udplantning

Afhængigt af hvor i landet du bor, kan den første frost begynde at krybe ind i løbet af oktober. Så er det tid til at plante dine frostfølsomme planter i urtepotter og opbevare dem på et frostfrit, tørt og lyst sted. Gerne i en udestue med glasinddækning eller i en garage, hvis du har mulighed for at give planterne ekstra belysning.

Alt til plantning

Græsplæne

Før kulden og sneen når at komme, er det godt at rive og rense græsplænen grundigt. Måske er det den sidste græsslåning inden vinterhvilen? Når jordtemperaturen falder til ca. 7 grader, holder græsset op med at vokse, hvilket også betyder, at det ikke behøver at blive slået mere.

Når du slår græsset sidste gang i sæsonen, skal plænen slås, så græsset er cirka 5 centimeter højt. Hvis græsset efterlades for langt om vinteren, bliver plænen let kvalt, hvis græsset trykkes ned af sne.

Hvis du har store mængder blade liggende på græsplænen, er det også godt, hvis du river dem sammen, så de ikke kvæler græsset, når de samler sig i våde bunker. Saml bladene i en kompostbunke, eller riv dem ind i blomsterbedet eller under buske.

84832

Blomsterbede

Som vi skriver ovenfor, kan det være en god idé at bruge nedfaldne blade i blomsterbedene og under buskadser. Dels beskytter de en del mod vinterkulden, og dels nedbrydes de også til nærende muld af ormene.

Hvis du har stauder i blomsterbedene, kan du med fordel lade dem visne og blive liggende. De visne vækster beskytter nemlig planterne om vinteren.

Hvis du har frugttræer i haven, skal du samle nedfalden frugt op for at undgå svampesygdomme.

Alle vores haveredskaber

Beskær hækken

Hvis du har en nåletræshæk, såsom tuja, gran eller taks, kan du med fordel klippe den i løbet af efteråret, når den ikke vokser mere. Afhængig af hvor i landet du bor, kan denne beskæring enten foretages i september eller i oktober, før det bliver for koldt. Klipning af nåletræer kræver, at du er lidt forsigtig og kun beskærer de unge skud, ellers risikerer planten at visne.

84736

Vores sortiment af hækkeklippere

Relaterede artikler

Haven i november

Haven i november

Sne, overvintring og rivende blade. Læs mere om vores tips til november her.

Haven i december

Haven i december

Sne-, hjorte- og fuglefoder. Læs mere om vores tips til december her.

Haven i januar

Haven i januar

Sne, våde dage og dyr med behov for mad. Læs mere om vores tips til januar her.