Din guide til udluftning på badeværelset

Din guide til udluftning på badeværelset

Er du også træt af et fugtigt badeværelse og konstant dug på spejlet? Måske har du endda opdaget en lidt muggen lugt? Så er det vist på tide at blive klogere på udluftningen på badeværelset.

I denne guide dykker vi ned i, hvorfor god udluftning er så vigtigt og de tydelige tegn på dårlig udluftning. Og så kan du også blive klogere på, hvordan du kan forbedre dit badeværelses indeklima.

Derfor er det vigtigt med god udluftning på badeværelset

God udluftning på badeværelset er vigtig af flere forskellige årsager. Faktisk er det ikke bare et spørgsmål om komfort. Det betyder også noget for din og ikke mindst din boligs sundhed. Vi har samlet fire gode grunde til, hvorfor det er ret vigtigt at lufte ud på badeværelset – enten med et vindue eller en ventilator.

 

 1. Badeværelser er generelt fugtige rum. Når du tager et varmt bad, stiger alt fugten nemlig op og kondenserer på væggen og loftet. Det skaber helt naturligt et fugtigt miljø, som har brug for jævnlig udluftning.

 2. Udluftning på badeværelset hjælper især med at minimere risikoen for, at der opstår svamp eller mug på dit badeværelse, som begge dele vækster ekstra godt i meget fugt. Faktisk kan det både forårsage skader på badeværelsets materialer, men det kan også være sundhedsskadeligt for dig.

 3. Udluftning på badeværelser hjælper med at fjerne dårlige lugte, som både kan opstå fra toilettet eller fra det fugtige miljø.
 4. Over tid kan overskydende fugt også forårsage skade på dit badeværelses materialer. Det gælder både klinker og træ, som begge dele kan tage skade, hvis du ikke formår at komme af med fugten.

 

Der er altså flere gode grunde til, at det er værd at tænke på udluftningen. Det forbedrer nemlig indeklimaet på flere forskellige måder, og på den måde opretholder du et sundt og behageligt rum.

94311

4 tegn på, at der er dårlig udluftning på dit badeværelse

Er du i tvivl om, hvorvidt dit badeværelse har et dårligt indeklima? Vi har samlet fire tegn på, at dit badeværelse har brug for bedre udluftning. Hvis du kan nikke genkendende til nogle af punkterne nedenfor, så kan det være en god idé at overveje at forbedre udsugningen – på enten den ene eller anden måde.

 

 • Vedvarende lugt: Er der konstant en fugtig eller muggen lugt på dit badeværelse? Så kan det godt være et tegn på utilstrækkelig udluftning.

 • Dug på spejlet: Hvis dit spejl er dugget længe efter, du har været i brusebad, så er det et tydeligt tegn på, at udluftningen ikke fungerer optimalt.

 • Mørke fuger: Har du set et par mørke pletter på fugerne inde i brusenichen? Så kan det godt være et tegn på svamp, som trives ekstra godt i fugtige omgivelser.

 • Fugtskader i træ: Har du træelementer på badeværelset, og begynder de at blive misfarvede eller afskalle i malingen? Så kan det godt tyde på, at udsugningen ikke fungerer helt, som den skal.

 

Kan du genkende tegnene fra dit eget badeværelse? Så er det vigtigt at forbedre udluftningen på badeværelset for at beskytte både dig selv og din bolig.

Typer udluftning på badeværelset

Når det kommer til udluftning på badeværelset, så er der primært tre metoder, du kan benytte. Der er først og fremmest naturlig ventilation, som typisk involverer at åbne et vindue og lade frisk luft strømme ind. Derudover er der mekanisk ventilation, hvor en badeværelsesventilator suger fugtig luft ud og erstatter den med ny luft. Den sidste metode er en kombination af den naturlige og mekaniske ventilation, hvor du både bruger vinduet og en ventilator til at lufte ud. Vi går i dybden med de tre forskellige slags herunder.

Gør brug af vinduet, når du skal lufte ud på badeværelset

Hvis du vil forbedre udluftningen hjemme på dit badeværelse, så er det oplagt at ty til et åbent vindue, hvis dit badeværelse er udstyret med sådan et. Det er nemlig en helt naturlig måde at sikre god udluftning på badeværelset – særligt efter du har været i bad, hvor der er ekstra høj luftfugtighed. At åbne vinduet kan hjælpe med at fjerne fugt og forebygge dannelsen af kondens, som begge dele kan føre til både fugtskader, skimmel og mug.

Optimér badeværelsets udluftning med en ventilator

En badeværelsesventilator er et effektivt redskab til at forbedre udluftningen på badeværelset. Den kan nemlig hjælpe med at regulere fugtniveauet og fjerne fugten.

Hos Biltema har vi et bredt udvalg af forskellige ventilatorer til badeværelset. Vores sortiment omfatter forskellige modeller, der hver især er designet med henblik på at optimere udluftningen på dit badeværelse. Det er en nem og effektiv løsning, der kan gøre en stor forskel for dit badeværelses indeklima.

Find alle vores produkter til ventilation her

94309

 

Udnyt kombinationen af mekanisk og naturlig udluftning

For at opnå en optimal udluftning er det smart at kombinere naturlig og mekanisk ventilation, hvis du har mulighed for det. Det betyder, at du både bruger dit vindue og en ventilator til at sikre et sundt indeklima. Efter dine daglige brusebade kan du roligt åbne dit vindue for at lade frisk luft strømme ind, mens ventilatoren suger den fugtige luft ud. Det skaber en ret så effektiv cirkulation.

Faktisk er det et krav, at du supplerer udluftning gennem vinduet med enten en mekanisk ventilation eller et naturligt aftræk for at opnå en optimal udluftning. På den måde kan du være sikker på altid at have et godt indeklima på badeværelset. Og kravene kan du blive klogere på herunder.

Krav til udluftning på badeværelser

Vidste du, at det faktisk er nødvendigt at overholde forskellige krav, når det kommer til udluftning på badeværelset? Bygningsreglementet stiller nemlig en række krav om, du skal overholde – enten hvis du bygger et helt nyt badeværelse eller renoverer dit nuværende.

Et enkelt vindue er ikke tilstrækkeligt. Udover at den fugtige luft skal kunne komme ud, skal der også være mulighed for, at frisk luft kan komme ind. Det er altså vigtigt, at luften kan blive udskiftet. Det er derfor et krav, at der skal være en separat udsugning, og det kan enten være en mekanisk ventilation eller et naturligt aftræk. Det bestemmer du selv.

Det er altså afgørende at overholde de forskellige krav til udluftning – både når du etablerer et helt nyt badeværelse, og når du renoverer dit eksisterende. Det er både med til at sikre et behageligt indeklima og ikke mindst en overholdelse af bygningsreglementet.

94310

Sådan finder du frem til den helt rigtige ventilator

Når du skal finde den helt rigtige ventilator til dit badeværelse, så er der faktisk flere faktorer, du bør tage i betragtning, før du køber. Vi har samlet et par overvejelser, som du med fordel kan gøre dig i jagten på den rette ventilator.

 

 • Fugtstyret: Du kan først og fremmest overveje, om du vil have en fugtstyret ventilator. Det vil sige, at den automatisk tænder, når luftfugtigheden på badeværelset overstiger et bestemt niveau.

 • Timer: Skal din moderne ventilator være udstyret med en timer? En timerstyret ventilator muliggør, at du kan indstille, hvor længe ventilatoren skal køre. Det er smart, hvis du gerne vil have, at ventilatoren fortsætter med at køre i en bestemt rum tid, når du forlader badeværelset.

 • Tidsstyret: Faktisk kan du også finde en ventilator, der automatisk starter, når lyset tændes. Ulempen er dog, at der ikke nødvendigvis er brug for ventilation, bare fordi du tænder lyset.

 • Kuldefaldssikring: Du bør også tage stilling til, om den skal være udstyret med automatisk kuldefaldssikring. Det forhindrer nemlig kold luft i at trænge ind, når ventilatoren er slukket.

 • Afbryder: Er du på udkig efter en ventilator med automatisk start, eller vil du gerne have mulighed for at styre den med en separat afbryder? En afbryder giver dig fuld kontrol over, hvornår og hvor længe den skal køre.

 • Væg- eller loftmontering: Ved du, hvor du gerne vil montere din ventilator? Så er det med at finde en model, der også tillader den ønskede form for montering – enten i loftet eller på væggen.

 • Design: Spiller designet en rolle for dig? Hvis det gør, så kommer mange modeller heldigvis med elegante og diskrete frontpaneler, der passer til badeværelsets øvrige indretning.

 • Lydniveau: De fleste vil gerne have en lydsvag ventilator, så den ikke forstyrrer. Hvis du også gerne vil det, bør du derfor sørge for at vælge en model med et lavt lydniveau. Heldigvis finder du flere lydsvage ventilatorer hos Biltema.

 

Hvis du tager højde for de forskellige faktorer, så er du bedre rustet til at finde en ventilator, der passer til lige præcis dine ønsker og behov.

Relaterede artikler

4 tips til at færdiggøre de små projekter i hjemmet

4 tips til at færdiggøre de små projekter i hjemmet

Få styr på kabler og ledninger, der er i vejen, møbler, der ser kedelige ud, eller vægge, der ser tomme ud. Sådan gør du det.

Dit drømmebadeværelse - trin for trin

Dit drømmebadeværelse - trin for trin

Vi guider dig i hvordan du skaber dit drømmebadeværelse.

Guide - vælg rigtigt elværktøj

Guide - vælg rigtigt elværktøj

Her guider vi dig til nogle af de elværktøjer som er gode at have derhjemme, og som du finder i vores smarte MultiX-serie 18V.