Dit drømmebadeværelse - trin for trin

Dit drømmebadeværelse - trin for trin

Badeværelset er for mange hjemmets vigtigste rum, det skal være et rum, man virkelig trives i! Så uanset om du renoverer dit nuværende badeværelse eller vælger at bygge et nyt, er det vigtigt, at du planlægger og udfører det omhyggeligt, så du virkelig kan nyde det. Vi ønsker at dele nogle værdifulde tips, fra start til mål, til din renovering af vådrum.

Planlægning er alfa og omega

Er du en tænker, eller er du hurtig og effektiv? Vores første tip er bruge god tid til planlægningsfasen, for der er mange forhold, der skal tages i betragtning ved en renovering. Hvilke materialer skal du have, hvilke farver skal badeværelset have, hvor stort er dit budget? Der er mange spørgsmål, og derfor skal du bruge tid på det.

Vigtigt at tænke igennem:

  • Husk på, omhyggeligt at dokumentere alt arbejde med tydelige fotos i alle faser af renoveringen.
  • Vil du være nødt til at flytte elkabler og rør? Det kan være nødvendigt, hvis du vil flytte bruseren, installere et nyt badekar eller montere nye stikkontakter.
  • Kontroller leveringstider for dine materialer, så du kan planlægge renoveringen.
  • Vil du have gulvvarme, håndklædetørrer eller ny belysning? Til de fleste elektriske installationer kræves der en elektriker.
  • Rådfør dig gerne med en specialist allerede i planlægningsfasen, så du ved, at dit projekt kan gennemføres.

Trin 1 - Nedrivning

Hvis du skal renovere dit badeværelse, er det første skridt at rive det gamle ned, hvilket er et relativt simpelt skridt. Før du begynder at rive ned, skal du finde ud af, hvilke materialer vægge og gulve består af. Gamle huse kan nemlig indeholde farlige materialer som f.eks. asbest.

Før du river ned, skal du også lukke for vand og elektricitet. Du kan altid få hjælp fra en VVS-installatør og en elektriker, hvis du er usikker på, hvordan du slukker for strømmen og lukker for vand og afløb. Sørg også for, at du har fuld kontrol over, hvor elkablerne ligger i væggene.

Trin 2 – Afløb og bjælker

Hvis dit gulv er lagt på bjælkelag, kan det være nødvendigt at forstærke det, før du lægger nye fliser eller installerer et nyt badekar. Det samme gælder for væggene, hvor det kan være nødvendigt at forstærke bjælkerne, hvis du vil montere ting på væggen. Hvis du sætter krydsfinerplader på alle vægge bag vådrumspladerne, vil du kunne fastgøre mange ting i dem. Læs Bygningsreglementets seneste forskrifter for vådrum.

Hvis du har et betongulv og vil flytte gulvafløb og afløb, skal du hugge ud til dem. Husk, at gulvafløb skal fastgøres i bjælkelaget.

Er du i tvivl? Læs Bygningsreglementets forskrifter for, hvordan vandinstallationer skal udføres sikkert

Trin 3 - El-, ventilation- og vandinstallation

Når vægge og gulve er åbne, og bjælkerne er forstærkede, er det hensigtsmæssigt at trække nye elkabler og vandrør. Her vil du drage fordel af din tidligere planlægning: hvor skal stikkontakterne til hårtørreren sidde? Og vil du flytte bruseren? Det er nu, vandrør og elkabler til disse ting skal placeres.

Hvis du trækker vandrør må de ikke samles inde i væggen eller gulvet, men skal lægges uden samlinger.

Lad en elektriker udføre alt elektrisk arbejde. Du kan læse om det elektriske arbejde, du har lov til at gøre selv her på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

Husk også at få god ventilation i badeværelset, for eksempel med en badeværelsesventilator med fugtsensor.

Vi har skrevet mere om elektriske installationer, og hvad du selv har lov til at gøre derhjemme, se gerne disse råd!

Trin 4 - Plader og gulvvarme

Nu skal der lægges gulvplader! Skru dem fast i gulvbjælkerne, og skær ud til gulvafløb og afløb. Hvis du vil have fliser, skal du lægge gulvgips eller vådrumsplader. På dette trin er det også vigtigt med flydespartel, da det er nu, man skal sikre korrekt fald mod gulvafløbene. Ved gulve og vægkonstruktioner er det vigtigt at følge branchens regler for sikrevådrum.

Skal du have gulvvarme? Så skal den også lægges nu!

Det er også nu, du skal opsætte nye vådrumsplader på vægge og loft samt spartle dem.

Trin 5 - Montering af vådrumstætning

I vådzone 1, som omfatter hele brusenichen og badekarret, gulvarealet i hele vådrummet og vægfladerne mindst en meter fra disse, skal der nu monteres en godkendt vådrumstætning.
Her finder du vores svenskproducerede og godkendte vådrumsmaterialer og tilbehør. Husk at læse monteringsanvisningerne for materialerne omhyggeligt.

Trin 6 - Fliser og klinker

Nu er alt grundarbejdet gjort, og det begynder at ligne et badeværelse! Det er endelig tid til at montere fliser på væggene og gulvet. Sørg for at have en god fliseskærer til arbejdet og nogle ekstra fliser for en sikkerheds skyld.

Trin 7 - Sidste trin

Det sjoveste trin er kommet! Nu kan du indrette badeværelset. Tilslut bruser, vask og belysning og se dit badeværelse og din vision tage form! Når du borer huller i væggen for at fastgøre f.eks. badeværelsesskabe, vaske eller brusesæt, er det vigtigt at følge branchens regler for, hvordan tætning skal foretages, og opretholde vådrumsmaterialernes tæthed. Du kan finde instruktioner om dette i vores monteringsanvisninger for vådrumsmaterialerne.

Tillykke med det nye badeværelse, vi ved, det har været hårdt arbejde, men vi håber, at du nu står og beundrer dit mesterværk!

Vandtætte badeværelser

Sørg for, at de materialer, du køber, overholder brancheregler og lovkrav. Du skal f.eks. bruge godkendte vådrumsmaterialer, have den korrekte hældning på gulvet og dokumentere dit arbejdsforløb i detaljer i et kvalitetsdokument. Det er også vigtigt, at du dokumenterer alle trin i renoveringen ved at tage tydelige billeder og film, både oversigtsfotos og detaljerede fotos.

Som bilag til kvalitetsdokumentet skal der altid vedlægges monteringsvejledninger for de anvendte og godkendte vådrumsmaterialer. Du bør også gemme alle kvitteringer for de produkter, du køber.

Al denne dokumentation giver dig mulighed for senere at vise forsikringsselskabet, hvordan du har udført renoveringen. Dokumentationen viser, at du har fulgt branchens regler for vådrum, og det kan du også drage fordel af i tilfælde af salg.