Sådan vedligeholder du en trampolin – af hensyn til børns sikkerhed

Med korrekt vedligeholdelse kan en trampolin sikre hele familien sjov og masser af aktivitet i årevis. Men hvis trampolinen skal kunne holde i mange år, kræver det, at den vedligeholdes.

Om sommeren bruges trampolinen flittigt og måske endda dagligt. Børn kan lege, hoppe og have det sjovt i timevis uden at blive trætte eller have lyst til at afbryde legen for at komme ind at spise. Det er ikke alene sjovt at hoppe i trampolin, men forbedrer også børnenes kondition, motorik, kropskontrol og koordinationsevner.

Rengør trampolinen

Det er meget vigtigt, at du kontrollerer trampolinens stand før og efter hver sæson. Hvis trampolinen er snavset, skal den rengøres, især inden den sættes væk for vinteren.

Kontroller trampolinudstyret mindst én gang pr. sæson

Rengør trampolinen på følgende måde:

  1. Rengør rammen, kantbeskytteren, polstringen og beskyttelsesnettet med lunkent vand og opvaskemiddel. Brug ikke opløsningsmidler, rengøringsmidler, sæbepulver eller for varmt vand.
  2. Tør den grundigt af.
  3. Fej snavs af trampolinens membran eller dug, som den også kaldes, med en børste.
  4. Vask trampolinens membran med haveslangen.
  5. Lad trampolinens membran tørre helt, inden den bruges igen.
75787

Opbevaring om efteråret og vinteren

I de koldere efterårs- og vintermåneder skal trampolinen opbevares under tag og helst et sted, hvor der ikke bliver fugtigt eller alt for koldt. En adskilt trampolin fylder ca. 1,5 kvadratmeter.

Rammen

Trampolinens ramme kan opbevares udendørs året rundt, men med en vis risiko for rustdannelse på overfladen. Det er dog ikke noget, der påvirker selve funktionen på kort sigt. Hvis du opbevarer rammen udendørs, kan det være en fordel, hvis du har mulighed for at stille den under tag eller dække den med en presenning. Glem ikke også at tætne huller i rammen, så den ikke fyldes med vand og begynder at ruste på grund af det.

Køb presenning her

 

Kantbeskytter, fjedre, membran og beskyttelsesnet

Det er vigtigt at opbevare trampolinens kantbeskytter, fjedre, membran og sikkerhedsnet indendørs i efterårs- og vintermånederne. Delene er mere følsomme over for lavere temperaturer end rammen og skal opbevares et sted, hvor temperaturen ikke falder til under -10 °C. De holder længst, hvis du opbevarer dem et tørt sted, for eksempel i et lagerrum eller på loftet.

Vedligeholdelse og eftersyn

Det er en god ide at kontrollere, at trampolinudstyret er intakt og sikkert, før, under og efter sæsonen.

Trampolinens membran

Membranen er den del af trampolinen, der naturligvis belastes mest og slides hurtigst. Jo mere den bruges, jo mere slidt bliver den selvfølgelig. Hvis membranen er blevet beskadiget, kan du afhængigt af dens tilstand enten reparere den eller købe en ny.

Du kan reparere trampolinmembranen, hvis:

  • hullet eller riften ikke er over 5 centimeter
  • membranen i øvrigt er i god stand.

Hvis membranen derimod har adskillige skader og defekter i form af huller, bør du i stedet købe en ny.

Rammen

Rammen er det, der holder trampolinen sammen, og det er naturligvis derfor meget vigtigt, at den er i god stand. Efterse derfor rammen regelmæssigt for at kontrollere dens stand. Du beskytter bedst rammen ved at placere trampolinen på et fladt og blødt underlag, på græsplænen eller på grus.

Sådan finder du skader på rammen

  • Kontroller rammen, inden du samler trampolinen, og kig efter rust eller andre åbenlyse skader.
  • Kontroller svejsningerne og holderne til fjedrene.
  • Kontroller rammens huller for at sikre, at der ikke har samlet sig vand inde i rammen.
  • Gennemgå fastgørelsesanordninger til sikkerhedsnettet.

Sikkerhedsnettet

Alle trampoliner, der er større end 1,5 meter i diameter, skal altid være udstyret med et sikkerhedsnet. Sikkerhedsnettet er beregnet til at forhindre, at brugerne falder ned af trampolinen og slår sig. Derfor er det utrolig vigtigt, at sikkerhedsnettet er helt og i god stand for at kunne fungere.

Før hver sæson bør du kontrollere, om der er huller, rifter eller andre skader i sikkerhedsnettet, som kan påvirke dets beskyttelsesevne. Små huller er normalt ikke noget problem, men hvis nettet har for store huller, bør du købe et nyt.

Kantbeskytteren

Kantbeskytteren forhindrer brugerne i at sidde fast med fødderne eller andre kropsdele i trampolinens fjedre, hvilket kan gøre meget ondt. Derfor er det vigtigt at have en hel og funktionel kantbeskytter!

Kontroller kantbeskytteren for slitage, hul og revner. Kontroller også stropperne, der bruges til at fastgøre kantbeskytteren omkring rammen. Det er vigtigt, at de er hele, så kantbeskytteren sidder, som den skal. Hvis du har brug for en ny kantbeskytter, kan du finde produkter af god kvalitet i vores sortiment.

Relaterede artikler

Sådan hopper du sikkert på trampolin

Sådan hopper du sikkert på trampolin

Læs hvordan du hopper sikkert på trampolinen og hvad du skal huske for at undgå skader.

Guide til valg af den perfekte pool

Guide til valg af den perfekte pool

Pools findes i mange størrelser og varianter. Ved du ikke hvilken du skal købe? Læs vores guide her!

En dag på stranden

En dag på stranden

En dag på stranden kan so vi alle ved være forskellig. Uanset hvad du kan lide at lave på stranden, har vi strandsagerne som gør dagen til en sommersuccess.