Køb & Hent Drive In  - Køb på nettet og hent i varehuset efter 30 minutter Biltema Appen  - 19.000 produkter i din lomme! Mit Biltema  - Digitale kvitteringer, ekstra rabatter og meget mere!

Motorolier

Biltema har alle typer motorolier - både det du skal bruge til bil og motorcykel - men også til motordrevet værktøj i husholdning, på arbejdspladsen eller til hobbybrug. Du finder også specialolier som hydraulikolier, transmissionsolier, rengøringsolier, olier til servostyring m.m.

Rigtigt mange af af Biltemas kunder er ude efter en prisfornuftig kvalitetsmotorolie til bilen eller motorcyklen. Mange vælger at købe motorolie på benzinstationer i den tro at det er ensbetydende med høj kvalitet. Som meget andet på benzinstation er det dog tit temmelig dyrt. Det vigtigste når du køber motorolie, er at du køber den rigtige type til køretøj og kørsel. Bruger du en forkert olietype, kan den i værste fald ødelægge dele af motoren, eks. partikelfiltre, der ikke tåler olie med højt svovlindhold. Hvilket mærkenavn der står på motorolien, har sjældent så stor betydning.
Du kan se hvilken type olie din bil har brug for, ved at kigge i din bils instruktionsbog eller spørge en fagmand.

Hvilken motorolie?

Helsyntetisk, semisyntetisk eller mineralsk, viskositet, tal og bogstavet W - hvad betyder alt det, der står på olierne egentlig? Selvom du bare kan nøjes med at kigge i instruktionsbogen, er det meget rart at vide hvad du egentlig har med at gøre.
Bilmotorolier kan opdeles i tre hovedgrupper - syntetisk, semisyntetisk og mineralsk. De helsyntetiske olier er dyrest, men bevarer også en bedre viskositet uanset temperatur, mens mineralske olier er billigst, men til gengæld ikke velegnet til kulde. De fungerer bedre til ældre biler, eller motorer, der køres hårdt, eks. landbrugsmaskiner eller race. De helsyntetiske olier er lavet på basis af råolie ligesom mineralsk olie. Forskellen er at helsyntetiske olier er raffineret i langt højere grad og kemisk behandlede. Dermed er de tyndere, men med gode smøreegenskaber og stor modstandsdygtighed over for oxidering. Det giver lavere friktion i motoren og sparer dermed på brændstoffet, hvilket også er positivt for miljøet.
De delsyntetiske olier er blandingsprodukter og består af mineralske og helsyntetiske olier.
Som tommelfingerregel skal nye biler mellem 0-5 år have helsyntetisk olie, ældre biler mellem 5-10 år kan bruge delsyntetstisk olie, og gamle biler på over 10 år kan bruge mineralolie.

I dag er langt de fleste motorolier multigrade-olier, der beskytter motoren godt både ved koldstart om vinteren og i en varm motor om sommeren, i modsætning til gammeldags singlegrade olier, der bruges enten sommer eller vinter.
Multigrade-olier angives indenfor SAE-viskositetsklasser med to tal eks: 10W-40. W står for winter og betyder at olien er egnet til vinterbrug, mens tallet før w angiver hvor lav en temperatur olien kan bruges ved.  0W kan bruges ned til -30 grader, 5 til -25, 10 til -20, 15 til -15 grader. Det sidste tal betegner oliens oliens viskositet ved høje temperatur. Jo højere tal, jo bedre viskositet ved høje temperatur.

Biltemas guide til motorolie

Olien bør skiftes efter ca. 5000 km. Dog kan nyere biler, der bruger helsyntetisk olie og holdes jævnt varme - for eksempel biler til taxakørsel eller i opvarmet garage - køres i op til 10-15.000 km pr. skift.
Det er en god idé at tjekke oliestanden med jævne mellemrum - ca. mellem hver 1000 kørte km - især da de fleste moderne biler ofte kører mellem 15.000-30.000 km mellem hvert værkstedsbesøg. På den tid kan bilen nå at miste en del olie. Olien bør være lige på eller et par millimeter under max-mærket på oliepinden. Du bør tjekke olien, når motoren er kold, da den varme olie udvider sig en smule.

Hvis olieniveauet øges betyder det at kølevæske eller uforbrændt brændstof kommer ind i motoren. Det nedsætter oliens smøreevne og bilen bør tjekkes for fejlen på et værksted.
Hvis olieniveauet synker, bruger bilen olie. Det vil enten sige at der er lækage eller at olien ryger ud med resten af brændstof gennem udstødningen. Efterfyld med olie og få bilen tjekket på værksted for at sikre at at der ikke er fejl eller lækager.

Biler vil dog altid forbruge en vis mængde olie, og ældre biler kan bruge en større mængde end nye biler.

Vær opmærksom på at alle typer motorolie og specialolier bør behandles med omtanke. Olie er skadeligt for vandlevende organismer, og mange typer motorolier kan udløse allergiske reaktioner. Benyt tilstrækkeligt sikkerhedsudstyr (handsker, øjenbeskyttelse, evt. lange ærmer og benklæder). Undgå at spilde olien og bortskaf olie til genbrugsstationen.

Dear customer. You are using an old and outdated browser. Please upgrade in order to get best possible experience.